TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS és Falburkoló panel % KATTANJ A NYÁRRA! % Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Kerti dekoráció Oszlopok és oszloptartozékok

Biokert napló - ötödik rész

2025.08.22

Forróság, szúnyogok és poloskák
„Úgy látszik a forróság téma állandósul, így arról most nem szólok. Újdonságként bejöttek a szúnyogok és a poloskák. „Hurrá” csak szkafanderben lehet kertészkedni. Szóval locsolunk, nyakig begombolva, miközben szakad rólunk a víz… nagyon remek… és vadászom a poloskákat. Szerencsére poloska még nem sok van, de ami van, azt le kell szedni. Ne érezze otthonosan magát a paradicsomon és az uborkán. A kis huncutok egyből megtalálták a kis sütőtököcskénket is. Jó a „szaglásuk”, egyből felfedezik a friss finom termést. Többféle van, zöld, barna, zöldalapon fekete pettyes, és láttam valami feketés félét is. Szóval küzdünk…”

De megéri!

Kiszedtem és eltettem az első adag céklát. Jól jön majd a télen. Leszedtem az Új-zélandi spenót első adagot is. Ezt a fajtát egészen őszig lehet szedni. A levéltöveknél újabb hajtásokat hoz. Egy-egy tő elláthat egy családot is, annyi van rajta. Sikeres lett a spenótos gombóc ebéd. Leszedtem a fokhagyma magokat, aztán néhány nap múlva a fokhagymát is kiszedtem. Az őszi ültetés már korábban beért, és már kiszedtem. Most a tavaszira került sor. Néhányon hagytam korábban magot fejlődni, hogy legyen jövőre is. Az is szépen beért.

            

           

Hát a nagy meleg látszik a kereten. Nagyon sok virág nem köt meg. Egyszerűen nem lesz termés, leszárad. Így jártunk a babbal. De ami reménykeltő, hogy most hozott új hajtásokat és virágzik is. Talán lesz belőle valami. A cukkini sorba hozza a kis cukkiniket és sorba száradnak is le. Itt a beporzással is lehet gond, nem csak a meleg. A rovarok is elbújnak a hőségben, így hiába locsolom, ha nincs megtermékenyítés. De erre is lenne orvosság a kézi beporzás, de erre most nekem nem volt elég energiám.

Nézegetem és locsolgatom a padlizsánt. Mivel ez nálunk teljesen újdonság, fogalmam sem volt, hogy kell kinéznie. Mikor láttam, hogy a virág szára teljesen lehajlik, elszomorodtam. De hagytam, hát ennek így kell. És tényleg!!!! Már van rajta ki termés. Kicsit riasztó volt a nagyon lehajló szár látványa, de most már tudjuk ez ilyen…

               

Ami viszont sok van, az a paradicsom. Van bőven, de még nem érik. Ha egyszerre pirosodik be, majd csak győznöm kell a lecsó elrakást. Mi szeretjük, sokat szoktam télire eltenni.

               

Egy kis „tájkép”:

Most elmegyünk nyaralni. A kertet kicsit magára hagyjuk, reméljük nem nagyon szenvedi meg és a locsolást megoldja a természet. Persze a nagyit is bevontuk, de ő csak kis kannával bír el.

A „normális” nyár
És hurrá! Túlélte a kert a nyaralást. Sőt nagyon szép lett. Persze ehhez sokat segített a „normális” nyár. Végre volt eső, és bőségesen. A hőmérséklet is pont jó volt. Se nem hideg, se nem kánikula. Látszik is a magára hagyott növényeken. Szépen növekedtek, fejlődtek minden pátyolgatás nélkül. Ennyit számít, ha az időjárás is jól viseli magát.

Kis helyzetjelentés:
A padlizsán elutazás előtt, amikor megjöttünk és a felhasználáskor. Ja, és jön a következő generáció! Ahhoz képest, hogy az gondoltuk a padlizsán biztos kihívás lesz, nem is olyan hálátlan. Azért, ha nincs eső öntözzük rendesen, mert vízigényes.

               

A paradicsom elutazás előtt, amikor megjöttünk és a felhasználáskor. Igaz még csak az apróbbak értek meg, de a nagyok is pirulnak. Attól tartok egyszerre érik be a nagyrésze, én meg nem győzöm majd a télire elrakást. Lecsót már régóta teszünk el. Nagy üvegbe lecsónak, lecsós szeletnek. Kis üvegbe felturmixolva lecsókrémnek, vagy zakuszkának. A padlizsánunknak is ez lett a sorsa. Télen majd jól jön a kenyéren a nyári ízvilág. Nem beszélve a méreg mentes tápanyagokról.

               

Megnéztük a krumplit is, még nagyrészt apró. Egyelőre hagyjuk még nem használjuk el. Lepottyant néhány zöldparadicsom. Lehet valami madár verte le, vagy a lehulló alma. Szedtem hozzá uborkát és elővettem a gyöngyhagyma fűzért. A vegyes savanyúhoz csak káposztát kellett hozni. Ami a káposztából kimaradt betettem fermentálni. Már alakul.

               

És amire várunk, mert már szépen mutatja magát: paprika, az újgenerációs padlizsán, a paradicsom és végre van egy-két tököcske is. Reméljük ezek már nem száradnak le.

                       

Aktuális „tájkép”-ek:

Szép a sárgarépa, a cékla és van sok kis uborka is. Jöhet az eltevési időszak. A kamrában gyűlik a téli élelem. Már van lecsó, vegyes savanyú, barack, szilva, cseresznye, meggy és lekvár is bőven. Ha elkezd érni nagyobb mennyiségben az uborka, abból is savanyúság lesz. Na de még kovászos is készül hamarosan. Majd meglátjuk mi lesz a tökökkel. Van főző, sütő és cukkini is. A tököt, ha már unjuk enni, szintén elteszem télire üvegbe. Nekem bevált. Hú van egy jó hírem megrendeltem (ugyan kicsit elcsúszva, de lesz még meleg idő, meg lesz még jövő év is) az aszaló hálót. Ugyan van aszalógépünk, de, amíg süt a nap jobb rábízni, mit a drága áramra.