TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS és Falburkoló panel % KATTANJ A NYÁRRA! % Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Kerti dekoráció Oszlopok és oszloptartozékok

Biokert napló - harmadik rész

2025.06.12

Hurrá! Termés!
„Meleg idő és eső! Beindult a természet. Elvetettük, ami még várta az április végét, és végre szüreteltünk is! Na, de haladjunk szépen sorba.”

Az epres-babos ágyásnál kiszedtem a spenótot, ami előveteményként hasznosította a területet. A szép leveleket feldolgoztam, és ment a fagyasztóba télire. A szárát és az apró leveleket visszadobtam a föld tetejére zöldtrágyának. Az egyik legjobb tápanyag. Aztán elvettem a kiszedett spenót helyére a babot. Még a beígért eső előtt, hogy jól ázzon át, és induljon be a növekedése.

Kilenc nap múlva már szépen látszik a bab sora. Kicsit gazos, de hamarosan kigazolom!

A dughagyma is szépen hajt. A húsvéti asztalra is került a zöldhagymából.

A sóska is beindult, finom leves lett belőle. Kihajtott a tök és szépen alakul a borsó is.

A borsó még majd kijön mielőtt a tök megnőne. Így csak átmenetileg vannak együtt. A tök másik oldalán a cékla látható. Ők bizony jó szomszédok. Igaz még elég aprók, de amire a tök jó nagy lesz, már ki is lehet szedni. Jó korán elvetettem.

Látszik a répa sora is. A krumplit hamarosan tölteni kell. És ma leszedtem az epres ágyásnál is a spenótot. Ez már a második adag lesz!

És ami nagyon fontos! Minden, ami kicsit rendetlenségnek látszik az nem az. Az a kiszedett és visszadobott gaz, vagy lenyírt fű. Ezzel takarjuk a talajt és egyben tápláljuk a növényt.

Kezd zöldülni a lépcsőzetes magaságyás. Itt is van borsó, igaz valamiért elég hiányosan kelt ki. Talán a fagy miatt, ez a legelső vetésű sor. Az alsó szinten a hagyma és a fokhagyma hajt.

A terv és a valóság, az összehasonlítások napja
Hát a fránya fagyosszentek idén is dolgoznak. Jól lehűlt az idő, de legalább fagyok nincsenek. A tavaszi nyárban én bizony kiültettem mindent. Paprikát, paradicsomot is. Most szegénykék kicsit fáznak, és nem nagyon nőnek. De a többi növény nagyon szép. Az eső szépen meghizlalta őket.


De még mielőtt megmutatom, hogy most hogyan állunk egy összehasonlítással kezdem. Milyen volt a terv? És ebből mit tudtunk megvalósítani? Mi nagyon elégedettek vagyunk. Ugyan néhány kisebb fejlesztés őszre maradt, és a mini fóliasátorkánk sem készült el. De így is nagy volt az előrelépés.

A terv és a valóság:


Mint látszik a terv az nagyon „steril”, a valóság meg kicsit vadregényes. De mi így szeretjük! Sokat dolgoztunk vele, de megérte. Finom a saláta, zöldhagyma, négy adag spenót már a fagyasztóban várja a téli felhasználást. És ha minden igaz hamarosan borsóleves is lesz!

Az alsó oldalról:


Itt a karóknál a kicsi paradicsomok nem látszanak. Pedig ott vannak, csak fázósan elbújtak. Ha kikeveredünk a hidegből átnézem őket, és ha kell kipótlom a tartalékból, ami még a melegben növekszik. De azért remélem, hogy ha kisüt a nap szépen megerősödnek majd, és kiheverik a mostani hideget.

A saláta április 28-án és május 10-én:

A borsó, cékla és tök április 28-án és május 6-án:
 
A krumpli április 28-án és május 6-án (előtérben citromfű, reméljük működik, mint rovarriasztó):

Májusi eső aranyat ér
Hurrá! Egy jó kis eső! Végre kaptak esővizet a növénykéim. Eddig a szárazság miatt lelkesen locsoltam. De, mint azt tudjuk, a locsolás ugyan elengedhetetlen a szárazságban, de nem nagyon tesz jót a talaj porhanyósságnak. Gondolom ezért kapáltak a régiek, egy kiadós eső után. No meg arra is kell vigyázni, hogy csak a tövéhez menjen a víz. Ennek két oka van. Ott a leghatékonyabb, ez gondolom evidens. Így kevesebb víz is elég. A másik ok is prózai. Vannak növények, amik kifejezetten nem szeretik a levelükre, szárukra locsolást. Egészen pontosan, a kártevő gombák szeretik ezt. Szóval óvatosan a locsolással, ha el akarjuk kerülni a gombás betegségeket.

Tervezzük a csöpögtető rendszer kiépítését, de arra még várni kell. Van még sok más dolgunk is, ami a kereten kívül esik. De a fix helyen lévő magaságyás igazán kiváló lehetőség a csöpögtető rendszer kiépítésre. Azt tervezzük, hogy az ágyássorok végéhez telepítünk egy-egy kisebb tartályt csappal. Innen indulnak majd a perforált csövek. A tartályokat szépen slagról fel lehet majd tölteni. A víz megmelegszik napközben, nekünk nagyon hideg vizünk van. És este a csapokat kinyitva, reggelig szépen meglocsol a gravitációs rendszer. Ehhez kicsit magasabbra kell tenni a tartályt, mint az ágyások teteje. De nem pazarol áramot sem. Éjszaka szépen ráérősen dolgozhat.

Szóval ez a terv a locsolást illetően. De most nézzük hogyan állunk, Jól! legalábbis mi elégedettek vagyunk a növénykéinkkel. Szépen növekednek.

  

Az első vetésű borsón (háromszor vetettem két hét különbséggel, hogy folyamatosan legyen borsó) már telnek a hüvelyek. A legfinomabb ilyenkor egy tavaszi borsóleves, zsenge répával. Hát a répa még nagyon cérna, de néhány napja kiegyeltem. Ritkítani úgy a legjobb, ha legalább két lépcsőben zajlik. Először még annyira vékonykák, hogy nem tudjuk megenni. Ilyenkor 1-2 cm távolságra kell ritkítani. De nálunk ez sem veszik kárba, mert tojás lesz belőle. A tyúkjaim boldogan megeszik és tojássá alakítják. Aztán másodszor lehet 6-8 cm-re ritkítani. Ilyenkor a vastagokat kell kihúzni, és megenni. A vékonyaknak még lesz idejük egész nyáron növekedni. A fényképen az látszik, hogy a zöldet mindig a tyúkok rácsának tetejére tesszük, és onnan szépen lecsipegetik. Nekik is egy kis program. Amit esetleg meghagynak azt szépen leszedjük a rácsról és a komposztra dobjuk. Nem tapossák szét, és a komposzt is gyarapodik.

Eső után a kiritkított répa és a saláta:

 
Az előző részben nem látszottak a paradicsomok. Hát még elég kicsikék, de remélem most már meleg lesz, és szépen fejlődnek majd. Őket a szabad földbe ültettem, mert magasak lesznek, így magaságyásba nem valók. Csak a közvetlen környezetüket gazoltam ki és lazítottam fel. A többi részen hagyom a természetet. De csak annyira, hogy ne fojtsa meg a paradicsomokat. Vagyis mindig visszavágom a fű és gaz keverékét, azaz a természetes talajtakarót. Nagyot nőttek a tökök is. És itt is megjelentek a borsón (ez a második vetés) a hüvelyek.

 

A nyári káposzta is növekedett. Az uborka mellé került, mert jó szomszédok. És szépek a sarkantyúkák és a büdöske is. Szintén az uborka mellett, mint védőnövények. Remélem a rovarok is tudnak erről és tiszteletben tartják. Ja és a kapor is! Az is itt van, mint jószomszéd. Az uborka az még nem nagyon szép. Valahogy nem nagyon fejlődött a hidegben. De tavaly is így volt sokáig azt hittem nem lesz belőle semmi. Aztán augusztusban nem győztem szedni.

  

Biobolt a kertedben
Itt a nyár! És nagyon finomakat eszünk már a kertből! Nem kell zöldségeshez járni! De egy fontos dolog!

Ha biokerted van meg kell barátkozz a gondolattal, hogy:

  • a termés nem lesz olyan mutatós és hibátlan, mit a bolti (vagy piaci) vizestermesztésű agyon tápozott csili-vili zöldség-gyümölcs
  • előfordulhat, hogy már más is megkóstolta előtted (kukac, féreg stb..)
  • el kell viselni, hogy időnként ki kell dobni egy-két darabot
  • csak az idényben van

De cserében!

  •  nem folyik a víztől
  • van íze
  • NEM ESZEL MÉRGET!!!!
  • hazai!

Szóval most megmutatom eddig mit szedtünk le

Salátát már sokszor ettünk. Most már kezd beöregedni, és kicsit kesernyés a külső levele. Még van három fej, ezeket a héten megesszük. A nem jó leveleket megkapják a pipik. A zöldhagyma és fokhagyma a saláta levében is a kertből van!

 

Húsvét óta esszük a zöldhagymát. Mostanában már a fokhagyma is elég jó. Epret mindennap eszünk, lassan másfél hete. És egy ebéd, amiben a liszten kívül minden a kertből van (tojás is).
 

És a tavaszi borsóleves története képekben
Leszedés előtt és szedés után, csak a laposabb hüvelyek maradtak:


Kiszedés előtt és szedés után:


Pucolás és előkészítés közben:


Főzés közben: