TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Melyik háziállathoz, milyen kerítés való?

2020.07.23

Állatbarátok FIGYELEM! Most egy olyan témával érkeztem, ami kifejezetten kedvenceink kényelméről szól, ami ugyebár nagyon fontos számunkra. Gyakran felmerül a kérdés, hogyan tarthatom házikedvencem egy területen belül, hogy védhetem meg a ragadozóktól és hogyan óvhatom meg kertem, növényeim az állatoktól.

Leggyakrabban kutya és macska fordul elő környezetünkben. A rendre és nevelésre szoktatott házi kedvenceknek egy a határ jelzésére szolgáló kerítés is elég lehet, így macskáknál 45-50 cm magas, kutyáknál testmérettől függően 50-100 cm magas kerítés már jól felfogható, állat által betartható határvonalat jelent pl. virágoskert, zöldségeskert védelmére. Azonban mind kutya, mind macska esetében, ha zárt, biztonságos, át nem ugorható kerítést akarunk, akkor jóval magasabb 1,6m-2,0m magas kerítésre lesz szükségünk, ezek mellett figyelembe kell vennünk az állat képességeit is és ezt felmérve átmászásgátló megoldásokkal kombinálhatjuk kerítésünket. Kutyákhoz ideiglenes lezárásához széles választékban talál kínálatunkban kutya kennel variációkat és kutyakifutó megoldásokat.

Amennyiben nyulunk, tengerimalacunk vagy egyéb rágcsálónk van, akkor a ragadozók elleni védelmet kell szem elött tartani leginkább. Ehhez kifutó, ketreces lak és határoló kerítések szükségesek, erre a célra horganyzott táblás hegesztett hálóinkat javasoljuk sűrű és standart osztásokkal. Klipszekkel és mini rögzítőkkel a táblák könnyen egymáshoz rögzíthetőek, fa ólhoz, lakhoz, pedig csavarozható lefogófüleink kínálnak könnyen szerelhető megoldásokat. A kifutó, ketreces lak magassága 80-110 cm, oldalról vagy felülről nyitható.

Madár röpdéhez mi horganyzott zártszelvényeket vagy fa oszlopokat és deszkákat használunk keretnek. Lefogó fül segítségével rögzítjük a tekercses vagy táblás horganyzott rácsokat. A röpde kapujának vagy kapukeretet vagy fa kapuhoz deszkát, pántot, zárat kínálunk. A röpde magassága 2-3 méter.

 

És el is érkeztünk állatain védelméhez. Akár a baromfiudvar, akár nyúltenyészet, vagy esetleg halastó az ínséges téli időszakban a ragadozók (vadászmadarak és vadászó emlősök) számára a hívogató Kánaánt jelentik. Gyakorlati tapasztalatok alapján a megfelelően védő kerítés a rókák és görények ellen legalább 50 cm földbe ásott és lehetőleg még vissza is hajtott kerítés, ez azért fontos, hogy a vadászó állatnak ne érje meg alákaparni. Átmászás ellen minimum 2méter magas és minimum 50cm hajlított karos kerítéssel érdemes védekezni. A kerítés osztása is fontos szempont, nagy osztású panelt sűrű osztású kerítéstekerccsel kombinálva érhetünk el hatékony megoldást. A felülről jövő támadások ellen legjobban a cirkuszi sátorhoz hasonlóan kialakított középső oszlopos feszítő drótos, hálós megoldás a javasolt. Itt figyelni kell, hogy a háló osztása alkalmas legyen a vadász madarak megfogására (25-50mm) de ne legyen túl sűrű, hogy a hó vagy a jég összefagyása ne húzza le a hálót a földre és ne tegye tönkre a szerkezetet. A sátor magassága 5métertől jön le a 2m -es kerítésig.

Halastó esetében vidra, patkány… esetében a sűrű osztású, de 50-100 cm magas kerítés ad megoldást, ragadozó madarak ellen részben a kerítés részben a halastó fölé sátoralakban megépített fém vagy műanyag háló ad biztonságot.


Ezek után felmerül az utolsó kérdés, mégpedig, hogyan védhetem meg növényeimet az állatoktól? Mivel sokszor nagy területeket kell így levédeni, ezért fontos, hogy a megfelelő, de még a pénztárcabarát megoldást válasszunk állataink kizárására, növényeink védelmére.

Házi állatok elkerítésére 80-120 cm magas hegesztett hálós tekercseinket javasoljuk. A hegesztett hálós kerítés strapabírósága és élettartama jobb, mint a fonott hálós megoldásoknak. A házi állatok lekerítésénél átlag 10 -20 év javítás nélküli állag az igény.

Nagyobb testű háziállatok birkák, malacok, tehenek elkerítésére horganyzott hegesztett tábláinkat javasoljuk. Itt az élettartam és a nagyobb teherbírás is fontos tényező. Ezek a táblák egyszer -kétszer átépíthetők. De sokszor mobil kordon és mobil kerítés is állattartási célból alkalmazásra kerül.

Több száz méter vagy kilométerek biztosítására, vadhálós megoldásokat javaslunk. Kedvező ár fekvésű fa vagy vadháló fém oszlopokra szerelt vadháló magassága a terület jellemző vadvilágához igazított. Ha csak nyúl és őz és ember a károkozó akkor elég egy 150-160 cm magas, alul sűrűbb osztású kerítés is. Amennyiben szarvas, vaddisznó esetleg őz a károkozások forrása, akkor 180-200 cm magas kerítést javaslunk. Külön álló facsemeték számára, a rágcsálás ellen fa védő rácsot tanácsos használni, melynek magassága 30-50-80 cm területtől függően.

 Jómagam állatbarátként alkalmazom ezeket a technikákat, ezzel óvva kiskedvenceimet, illetve kertemet. Remélem megtalálják a sorok közt a számukra hasznos információkat.

Bán Rebeka