TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Mire való a kutyakennel?

2023.08.25

Kutyakennel és kutyakennel között is van különbség, ahhoz hogy megfelelő típust válasszunk háziállatunknak nem csak a típusokat kell jól ismerni, hanem azt is tudni kell, egyáltalán mire való a kutyakennel.

Mit is jelent a kennel? Egyrészt a kifejezést használjuk arra, ha egy tenyészethez tartozó összes kutyára értünk valamit. Másrészt a kutyák biztonságos tartózkodásához használatos ketrec. Mi is árusítunk olyan termékeket, amelyek elhatárolják a kert egy részét, amelyen belül kedvence szabadon mozoghat. Ezeket is kennelnek nevezik, de több típus is létezik. Például mobil kennel, vagy beltéri kennel. A közös bennük az, hogy valamilyen szinten korlátozzák a kutya szabad mozgását, például így nem hagyhatják el az udvart, vagy a szobát, utazás közben az autóban nem mozoghatnak szabadon. A több típus más-más igényeket elégít ki, ezért elsősorban a gazdiknak kell felmérnie a kutya igényeit és annak megfelelő kennelt kell választania. De fontos megjegyezni azt is mire nem való a kennel.

A kennel nem kutyaház: Azaz a kennel nem biztosítja a kellő hőmérsékletet az állat számára. Ha az állatot szeretnénk hosszabb időre a kennelben tartani, biztosítanunk kell a számára, hogy minden  elengedhetetlen szükségét kielégítjük. Azaz esőben fedjük, magas hőmérsékletben árnyékoljuk. Fontos megjegyezni, hogy kedvencünknek szerteágazó igényei lehetnek, amelynek kielégítése nem a kennelt forgalmazó felelőssége. Egy állattartónak tudnia kell, hogy ők is élőlények, így pedig iható vízre, kellő mennyiségű táplálékra is szükség van, de emellett a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra is. Ezért mi sem ajánljuk és a kennel sem arra való, hogy az állatot életvitelszerűen abban tartsuk.

A mi kenneljeink célja az, hogy ha a kertben felmerül valamilyen veszélyforrás, attól elhatároljuk az ebet. Ilyen például, hogy ha grillezünk az udvaron, építkezés folyik, autóval közlekedünk, és még számos példát lehetne hozni.

Kennel szettjeink kerítéstáblákból készülnek, azaz nyugodtan  tekinthetünk rájuk úgy, mint egy plusz kerítésre az udvarban, ami kijelöli az állat területét. Volt olyan ügyfelünk, aki egyedileg méretezett kennellel az udvara ¼-ét lehasította a kutyák számára, ami kellően nagy volt ahhoz, hogy akár futkározzanak is benne a háziállatai. Ekkora méretre nem mindig van szükség, de mégis érdemes figyelni arra, hogy az állatnak kényelmes legyen. Logikus, hogy nagy testű kutyáknak nagyobb, kis testűeknek kisebb is elegendő.

Hogyan válasszunk és rendezzünk be egy kennelt?

  • Már említettük, hogy a méret fontos. A jogszabályok az alábbiakat írják elő. Minimális férőhely nagysága 20 kg-ig 10 nm, 20 és 40 kg között 15 nm, a 40 kg-nál nagyobb kutyák esetében pedig minimum 20 nm.
  •  
  • Felszereltség: Azért fogalmazunk ilyen ködösen, mert szintén önnek, mint állattartónak kell tudnia, mire van szükség. Természetesen vízre mindenképp, de tegyen bele bátran kényelmes fekvőhelyet, sőt játékokat is. Az állattartás jogszabályait is vegye figyelembe, amiről később  lesz szó.
  •  
  • A kutya személyisége sok mindent meghatároz. Ha például szeret szökni, betontalpakkal is elláthatjuk a kennelt, ami megakadályozza az ásást. Fontos, hogy a jogszabályok szerint a gazdiknak, meg is kell akadályozni a szökést, mely nem csak azért fontos, hogy az állat ne vesszen el, de a szökés közben ne szerezzen sérüléseket. Ezért válasszunk erős anyagot, és a rácsosztások kisebbek legyenek annál, hogy az állat átpréselhesse magát rajtuk.
  •  
  • Árnyékolás és hővédelem. A kenneleket felszerelhetjük tetővel, árnyékolóval, de az anyagok megválasztására nagyon figyeljünk. A bádoglemez például lehet hogy árnyékol, de mivel összegyűjti a hőt, az állat az árnyékban is hőgutát kaphat. Mi a kenneljeinket nem látjuk el tetővel, mert erre nem mindig van szükség. Azt ajánljuk, hogy árnyékos helyre telepítse a kennelt, de természetesen felszerelhető tetővel. Még egy szempont van, amiért úgy döntöttünk, hogy tető nélkül árusítjuk, és ez az ár. Tetővel a kennel természetesebben drágább lenne. Amit felesleges kifizetni, mivel minden gazdinak, kutyának más igényei vannak. Van például, aki nagyon nagy kennelt vásárol, vagyis többet egymás mellé épít. Ha mindegyikhez kapna tetőt, gyakorlatilag lefedné az udvarát. Vannak viszont olyan gazdik is, aki kutyaházat helyeznek el a kennelen belül.

 

FONTOS!

Szettjeink nem elégítik ki a kutya minden igényét, arról a gazdának kell gondoskodnia. A nem rendeltetésszerű használatért felelősséget nem vállalunk.

 

Magyar jogszabályok*

A magyar törvények is kitérnek a humánus állattartásra, előírják azok követelményeit. A törvények betartása állampolgári kötelesség.

  • - A jogszabály előírja, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.
  •  
  • - Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.
  •  
  • - Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
  •  
  • - Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
  •  
  • - A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.
  •  
  • - A szabadban tartott állatok számára - azok természetes viselkedését is figyelembe véve - biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.
  •  
  • - Az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret biztosítani.
  •  
  • - A gazdasági haszon céljából tartott állat tartása, szállítása és életének kioltása során előnyben kell részesíteni az állatkímélő technológiákat.
  •  
  • - A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

 

 

A törvények kitérnek még, az állatkínzásra is, de ezeket most nem fogjuk taglalni. Összességében elmondható, hogy bár számos állattartáshoz szükséges eszköz, így a kennel is alkalmas arra, hogy a nem rendeltetésszerű használatból adódóan „rossz gazdák” legyünk és ezzel megsértsük az előírásokat, de ami lényegesebb szenvedést okozzunk a kutyáknak, a céljuk azonban nem ez.

 

A KERÍTÉSRENDSZEREK KFT. KIJELENTI, HOGY NEM TÁMOGATJA AZ ÁLLATOK ELHANYAGOLÁSÁT, BEZÁRÁSÁT, ÉLETVITELSZERŰEN KENNELBEN TARTÁSÁT. AZ ÁLLATOK GONDATLAN TARTÁSÁÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK.

 

Ha még többet szeretne tudni a felelős állattartásról, olvassa el a NÉBIH kiadványát. ITT 

 

Ha egyedi méretű kutyakennelt szeretne, kérje szakértő kollégánk segítségét:
Szadai Cecília
szadai.cecilia@keritesrendszerek.hu
+36/20-501-2272

 

 

* A magyar jogszabályokat itt olvashatja el: