TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Készen áll a kerítése a hideg és esős időkre?

2020.10.16

A fából készült kerítések karbantartása még a minőségi táblák esetében is szükséges. A rendszeres ellenőrzés és javítások megelőzik a sokkal költségesebb és nagyobb munkával járó teljes kerítéscserét, ezért jó ha az időjárás változásokkal sort kerítünk az ellenőrzése, megtesszük a szükséges előkészületeket, és elvégezzük a javításokat. Erre legmegfelelőbb időpont a tavasz és ősz eleje.

Pár hét és itt az igazi tél, amire fel kell készítenünk fa táblás kerítésünket. Hoztunk pár tippet, amivel megelőzheti a nagyobb javításokat, mint például az egész tábla cseréjét.

 

Távolítsuk el a törmelékeket, növényi hulladékot a kerítés környékéről!

Az ágak, levelek és egyéb növényi maradványok felhalmozódhatnak a kerítés körül. Különösen ősszel, amikor a lombhullató növényeink megszabadulnak a leveleiktől. Ezeket a növényi hulladékokat távolítsuk el a kerítésről és környékéről, mivel idővel rothadásnak indulnak, ami nem tesz jót a fa kerítésünknek. Emellett megállhat rajtuk a víz, ami a kerítésünk apró repedéseiben összegyűlve, majd megfagyva lassan szétfeszíti azt, így okoz egyre nagyobb sérüléseket.

Ne várjuk meg amíg az összes növényi hulladékot együtt gyűjthetjük össze! Pár naponta érdemes összeseperni a leveleket. Ez így időigényesebb, de lombhullatás fajtától függően egész ősszel eltarthat, így már régen rothadásnak indulnak az első levelek, amikor még az utolsók nem hulltak le.

Tipp: A legjobb megoldás, ha kertünkben fenntartunk egy komposztálót, ahová folyamatosan gyűjthetjük a lehullott leveleket. A komposztálásról itt olvashat bővebben.

 

Kezelje a fa felületét!

Ajánlott a kerítést már a telepítéskor valamilyen időjárásálló festékkel vagy lazúrral kezelni, hogy megóvjuk a napsütés és az esőzés káros hatásaitól. A nyári napsütés, azonban még a kezelt fát is kifakíthatja. Az ősz tökéletes időpont arra, hogy átnézzük a kerítésünket, hogy okozott-e az UV sugárzás nagyobb foltokat rajta, és ezeket a részeket újból kezeljük. Valószínűleg ezeket a pontokat több napsugárzás éri, de az is lehetséges, hogy a festéket vagy lazúrt nem sikerült egyenletesen felkenni. Mindenesetre még egy réteg biztosan nem árt, sőt megóvja a további fakulástól a fát.

Tipp: A festék helyett ha lehet válasszunk lazúrt, így az utólagos javítások sem lesznek feltűnőek, ugyanis a festék esetében gyakrabban fordul elő, hogy a nap hatására az árnyalatok megváltoznak.
A fa kezeléséről itt olvashat bővebben.

 

Ellenőrizze a problémákat!

Mivel a fa egy természetes anyag, így elkerülhetetlen, hogy ennek megfelelően az idő múlásával jelentkeznek rajta a korhadás jelei. A fa kezelésével természetesen elodázhatjuk a jelenséget, de még a legalaposabb munka mellett is vannak a fában olyan repedések, rostok, amik mentén elérik a természet hatásai.

A korhadásnak indult részeket legjobb ha eltávolítjuk, még mielőtt nagyobb problémák jelentkeznek.

Azt is ellenőrizzük, hogy a kerítés megfelelő tartással bír-e. Télen ugyanis számíthatunk nagyobb hótömegre, amit meg kell tartania, és ha az oszlopok nem állnak kellően szilárd alapokon, akár ki is dőlhet a kerítés.

Tipp: Jó hír ha korábban a Kerítésrendszerek Kft-től vásárolt fa táblás kerítés, hogy most vásárolhat tőlünk kedvezményes áron a szállításkor megsérült táblákat. Pár ezer forintért, így donor táblákat kaphat, amikből cserélhet ép lamellákat a már meglévő kerítésében. Ha szeretne ilyen alapanyagot, hívja bátran nyitvatartási időben Dudás Attila munkatársunkat: +36/20-576-3704

 

Ne féljünk attól, hogy a kerítés ellenőrzésekor hibát találunk, hiszen csak rendszeres karbantartással biztosíthatjuk a fa táblák hosszú élettartamát és esztétikus megjelenését. A gondozatlan kerítés előbb-utóbb a teljes cseréhez fog vezetni. Ezért hát hajrá! Inkább ma egy kis befektetés, mint holnap egy nagyobb!