TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

A legfontosabb jelek, hogy a teraszpadlót ki kell cserélni

2022.08.26

A terasz tökéletes hely lehet arra, hogy feltöltődj egy szórakoztató könyvet olvasgatva, vagy a családoddal tölts közös időd, esetleg szervezz ide egy beszélgetős délutánt a barátaiddal. Mivel tehát az életed meghatározó pillanatait élheted meg itt, nagyon fontos, hogy a terasz használható és kellemes hely legyen.

Csakhogy, mint minden épített szerkezet, időnként a terasz is felújításra szorul. De mire érdemes odafigyelni, mikor és hogyan érdemes felújítani a teraszpadlót?

Korhadó fa

Bár a fából készült terasz gyönyörű lehet, sajnos az átlagos élettartama meglehetősen rövid. A zord időjárási elemek, például a heves esőzések gyakran a fa korhadását okozhatják. Mivel a terasz kültéren helyezkedik el minden időjárási jelenségnek ki van téve, úgy, mint jég, eső, tűző nap, szárazság. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk már az építéskor, vagy rögtön azután.

Hogy hogyan ápoljuk a faanyagot, azt ebből a cikkünkből megtudhatja:

HOGYAN ÁPOLJUK FA KERÍTÉSEINKET?

Na de mire figyeljünk, ha már régebbi teraszunk van? A korhadás első jelei azokon a területeken lesznek láthatók, ahol tócsák képződnek az esővízből. Érdemes ezért már az építésnél figyelni arra, hogy a víz lecsorogjon a teraszpadlóról és ne gyüljön össze.

A korhadó fa málik, szétesik, könnyen lyukak képződnek rajta, ezért hát nem is nagyon kell magyarázni mennyire nem biztonságos egy korhadó padlóra rálépni.

Ha csak kisebb korhadt foltot veszünk észre, lehetséges, hogy nem kell eltávolítani az egész deszkát. Ez attól függ, hogy ha a korhadt részt eltávolítjuk (pl.: drótkefével) a deszka még egyben marad-e és megbírja-e a ránehezedő súlyt. Ha igen, a sérült rész eltávolítása után alaposan kezeljük a területet időjárásálló lazúrral vagy festékkel.

Nagyon fontos, hogy ezt a tevékenységet száraz időben, átszellőztetett, kiszáradt faanyaggal végezzük, mert a nedves fa kezelése vízzáró réteggel csak tovább ront a helyzeten.

Ha azonban azt látjuk, hogy a deszka már nem bírja meg a rá nehezedő súlyt, minél előbb cseréljük ki teljes egészében.

Előfordulhat azonban az is, hogy a korhadás belülről indul, ezért lehetséges, hogy nem látunk a deszkán sérülést mégis komolyan károsodott. Kopogtassuk meg a fát és ha tompán kong gyanakodjuk korhadásra.

Természetesen a rothadás megelőzéséért a lazúrozás és festésen kívül is sokat tehetünk. Nagyon sokat számít például, ha egy tető fedi a teraszt, így ugyanis kevesebb nedvesség éri. Valamint fontos megválasztani a fa anyagát, vannak ugyanis olyan típusok, amik könnyebben károsodnak, míg például a vörösfenyő egy tartósabb fajta, tehát nem csak a színe, hanem a minősége is indokolja az általában magasabb árat.

Korrodált és laza alkatrészek

A fedélzet laza rögzítései és alkatrészei biztos jelei lehetnek annak, hogy a teraszt meg kell javítani. A meglazult alkatrészek a rozsdásodás és elhasználódás jelei. Ez egy olyan probléma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mielőbb cserélni kell ezeket, mielőtt az veszélyeztetné családja és barátai testi épségét.

Repedések a fán

Egyes szakemberek és forgalmazók repedésmentes fát ajánlanak és ígérnek, és minden bizonnyal Ön is ezeket a termékeket fogja kiválogatni a vásárláskor. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül azt sem, hogy a fa a normál kopás részeként idővel megreped. A padlón lévő fadeszkákon lévő nagy repedések gyengíthetik azt, így sérülékenyebbé válik, és hajlamosabb lesz az összeomlásra. Még a tartósító bevonatok gyakori felhordása esetén is előfordulhatnak ezek a rések. A megrepedt fát pedig sajnos mindenképpen cserélni kell.

Vásároljunk nálunk fa teraszpadlót melyet itt talál:

Teraszpadló