TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Minden, amit az alumínium kerítésekről tudni kell

2024.04.22

Beszéljünk egy kicsit az alumínium léckerítésekről! Igaz, hogy teljesen gondozásmentes, nagyon sokoldalú, és könnyen telepíthető? Ez lenne a legjobb választás, ha kerítést szeretne? Mindez hihetetlenül jól hangzik, ugye? Most mutatunk néhány szempontot, ami alapján eldöntheti, valóban az alumínium kerítés lenne-e a legjobb választás önnek.

Ha mostanában keresett kerítés, biztosan szembejöttek önnel a gondozásmentes alumínium lécek. Kétségkívül esztétikusak, divatosak emellett időtállók is. Most sorra vesszük, mit érdemes tudni róluk, hogy biztosan jó döntést hozzon a kerítésvásárlás során.

1, Tartósság- időjárás állóság és statikai teherbírás

Minden kerítés típusnak megvan a maga előnye és hátránya, így alumínium kerítésnek is:

Előnyök:

Időjárás állóságát annak köszönheti, hogy az alumínium a klasszikus értelemben nem rozsdásodik. Amikor a felülete megsérül, akkor az alumínium a levegőben lévő oxigénnel nagyon gyorsan reakcióba lép, és alumínium-oxiddá alakul, ami újra egy védőréteget képez a felületen. Tehát a korrózió nem fog tovább terjedni.

A nedvességet is jól bírja: jó választás párás, vagy vizes környezetbe, akár medence körbekerítésére is.

Stabilitása az alumínium profiloknak idővel is megmarad és az UV-sugaraknak is ellenáll, nem fakul ki.

Ha megfelelően telepített alumínium kerítése van, nyugodtan számolhat akár 50 éves élettartammal is. Mindezekkel együtt azt kell mondanunk, hogy az alumínium léckerítés tényleg nagyon tartós.

Hátrányok:

Az alumínium az acélnál lágyabb, könnyebben hajlítható és azonos keresztmetszetnél kisebb a hajlító szilárdsága. Ezért a szélterhelésből származó statikai hajlító vagy csavaró igénybevételekhez pl. kapukhoz, oszlopokhoz javasolt nagyobb keresztmetszetű szelvényeket választani.

Az alumínium hővezető képessége jelentős, ezért a dilatációja is nagyobb, mint az acélnak. Kerítés elemek szerelésénél erősen javasolt dilatációs hézagot hagyni, ezért javaslunk fedőléces, fedő profilos megfogásokat dilatációs hézaggal. Úszókapuknál és szárnyas kapuknál könnyen előfordul, hogy észak-déli tájolás esetén a kapu egyik oldala 15-20 fokkal is melegebb, mint a másik oldal. Szélesebb befogók, rögzítők telepítésével kezelhető a kapu elemek dilatációs meghajlása.

 

 

2, Telepítés

Mennyire egyszerű a telepítés?

Az alumínium léckerítés profiljainak telepítése valamivel talán bonyolultabb, mint például az egészen gyorsan telepíthető acél táblás kerítéseké. Az alumínium léceket ugyanis egyenként rögzítjük, viszont pont emiatt változatos kerítések építhetők. Játszhatunk a távolságokkal, a lécek sűrűségével és különböző léc magasságokkal is. Ez persze kicsit több tervezést igényel, de alapvetően választhatunk egy egyszerűbb kivitelezést is.

Telepíthetjük fedőprofilos rögzítéssel:

1. lépés: Csavarozzuk fel a tartóléceket az oszlopra, vagy kőfalra.

2. lépés: Mérjük ki a lécek helyét.

3. lépés: Csavarozzuk a vízszintesen futó léceket a léctartóhoz

4. lépés: Pattintsuk fel a takaróprofilt a léctartóhoz.

5. lépés: Felülről zárjuk le a tartólécet és a takaróprofilt a végzáró elemmel.

Rajzolt szerelési útmutatónkat itt találja.

 

Még egyszerűbb dolgunk van, ha kifejezetten az alulécek fogadására tervezett oszlopokkal állítjuk fel a kerítés, mivel az oszlopok rögzítése után, egyész egyszerűen a léceket felülről belecsúsztatjuk a sínekbe. Távolságot távtartóval tudunk az oszlopok között tartani.

Szerelési útmutatónkat ITT találja.

A telepítést az is megkönnyíti, hogy az alumínium szó szerint is könnyű. Az elemek kisebb súlyúak, mint például egy táblás kerítés esetében, így tehát egyszerűbben, kisebb erőkifejtéssel mozgathatók, könnyebb a helyükre emelni őket.

 

3. Fenntarthatóság, újrahasznosíthatóság

A modern alumínium kerítések gyakran újrahasznosított fémekből készülnek, (a világon kitermelt alumínium 95%-ban újrahasznosított) így ha környezetbarát megoldást szeretne, ez egy jó választás lehet. Ezenkívül a kerítés élettartama hosszú, tehát nem szükséges egyhamar újat vásárolnia.

Ráadásul nem igényel vegyi anyagot a gondozása, úgy mint például rozsda elleni szerek. Vagyis a karbantartása is környezetbarát.

4. Könnyű karbantartás

Ha már karbantartás. Ez lényegében kimerül az esetenkénti tisztításban, amit elegendő lehet egy évben egyszer megtennie. Például ősszel vagy tavasszal, mikor megtisztítja a kertjét a túlburjánzott növényektől, vagy a lehullott levelektől, vegye sorra a kerítést is, így egy füst alatt túl lesz rajta.

Az alumíniumot tehát nem kell később csiszolni, festeni, fényezni vagy lakkozni.

Ha pedig valamilyen erősebb mechanikai behatás miatt megsérül a kerítés, általában elegendő egy-két elemet cserélni.

Ez azt is jelenti, hogy évek alatt sokat spórol nem csak a szabadidejével, hanem a pénzével is.

 

5, Ár

Az alumínium léckerítés nem a legolcsóbb kerítés, ez kétségtelen és ezt sokan hátránynak tartják.

Az ár két összetevőből: a natúr alumínium profil árából és a porfestett bevonat árából tevődik össze. Nálunk lehetősége van csak natúr profil szálakat, vagy már szerelésre kész méretre vágott porfestett elemeket is vásárolni.

 Az árat azonban meghatározza az is, hogy adott szakaszon mennyi lécre van szüksége, tehát milyen magas a kerítés, illetve milyen hézagok vannak a lécek között. Érdemes figyelembe venni, hogy a kerítés teljes magasságában kell-e a léceket felszerelni, vagy van valamilyen épített vagy betonozott alap, ami nagyobb rész elvesz a magasságból?

Az árba azonban mindenképpen kalkulálja azt is bele, mennyit spórol azzal, hogy nem kell akár már egy éven belül újra festenie a kerítést. Sőt hosszú évekig egyáltalán nem kell az alumínium kerítés fenntartásra költeni.

 

6, Esztétikum és forma

A modern vízszintes alumínium kerítés szinte bármilyen megjelenésű lehet. A legtöbben általában 2-5 centis hézagokkal telepítik, de lehet ennél nagyobb akár teljes léc szélességű vagy csempészhet egy kis izgalmat a kerítésbe azáltal hogy váltogatja távolságokat, léc méreteket.

Az sincs kőbe vésve, hogy csak egy színt használhat egy kerítés megépítéséjhez, így nagyon izgalmas, egyedi párosításokat találhatunk ki. Például egy antracit kerítésébe helyezzen el egy aranytölgy elemet és máris feldobja az összhatást. El sem fogja hinni, mennyire más lesz a hangulata.

Mintakertünkben mi például a lécek vastagságával játszottunk, és nagyon tetszik a végeredmény - biztosan nem vagyunk ezzel egyedül.

Mi alapvetően aranytölgy és antracit léceket forgalmazunk, de kérhet egyedi színterezést is RAL színskála színeiből.

Ezenkívül mivel az alumínium könnyen formázható anyag sok forma közül is választhat. A sima lécünk az Ipoly nevet viseli, de reluxaszerű kerítésekhez vásárolhat íves Sajó és szögletesen hajlított Dráva elemeket is.

 

7. Növeli otthona értékét

Mint minden minőségi és szakszerűen telepített kerítés, az alumínium léckerítés is növeli otthona értékét. Mivel hosszú élettartamú, az sem fontos, hogy most akarja eladni ingatlanát. Évekig tartó problémamentes használat után az alumínium kerítés akkor is remekül fog kinézni, amikor eljött az ideje, hogy eladja otthonát. Végső soron ez egy jó befektetés lehet.

 

Ha meggyőztük, hogy érdemes az alumínium kerítés mellett döntenie, válogasson kínálatunkból. Több kerítés profil elem azonnal vihető raktárról

A Kerítésrendszerek Kft. gyártó üzeme átfutási idővel vállalja az egyedi profil színterezést is, illetve 6 méter hosszúságú alaplécek az egyedi méretre vágását.
Kérdése, kérése esetén keresse kollégáinkat bizalommal!

Ügyfélszolgálat.