TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

5+1 ok, hogy önnek is szüksége van pergolára

2024.03.26

Mi az a pergola, miért olyan népszerű és miért van önnek is szüksége pergolára?  Olvassa el cikkünket, melyben mindenre kitérünk.

Pergolaszerű építményeket már az ókorban is építettek, innen ered a nevük is. A latin „ pergula” szó kiálló ereszt jelent.

Általában függőleges oszlopból is egyfajta tetőből áll, ami lehet hogy csak egy árnyékoló napvitorla megtartására vagy növényfuttatásra elegendő, de lehet teljesen zárt, hogy az esőtől is megvédjen.

Szépségük és megfizethető áraik, változatos típusaik gyorsan népszerűvé tették szerte a világon, és ez a népszerűség manapság is kitart.

Nem is csoda, hisz a legtöbb pergolát testre szabhatjuk, hogy illeszkedjen kertünk adottságaihoz és tulajdonosként a mi igényeinkhez és ízlésünkhöz.

Vannak azonban olyan közös tulajdonságok, amik eltérő anyag és forma ellenére is, mindig hasznára vállnak.

De mik is ezek pontosan?:

 

1, Árnyékolás és napvédelem

Első és talán legfontosabb előnye, hogy árnyékot ad, így a tűző napsütéses időben is nyugodtan kint tartózkodhatunk a kertben, mert a pergola megvédi önt, családját és barátait a káros UV sugaraktól.

Építtethet részben fedett vagy zártfalú pergolát, de felszerelheti különböző belátásgátló termékekkel is, amiket egyszerűen cserélhet, ha nem válnak be. A növényfuttatás is remek választás árnyékolásra, ehhez jól át kell gondolni, hogy a kiválasztott növény milyen gyorsan és milyen nagyra nő, illetve hogy kertünk adottságai megfelelőek-e neki.

Így olyan lugasunk lehet, mely alatt tűző napsütésben is olvasgathatunk, vagy hagyhatjuk a gyerekeket játszani.

Ugyanakkor a pergola némi napfényt és szellőt átenged, így mégis élvezhetjük azokat és valóban kültéren lehetünk.

Mi jobb módja lehet, hogy gond nélkül élvezhesse a nyarat?

 

2, Multifunkcionális

Azzal együtt, hogy pergolánkat testre szabjuk, megkaphatjuk a tökéletes parti helyszínt, nyárikonyhát, irodát, kiterjeszthetjük a nappalit.

Ugye milyen felszabadító, ha néha munka közben szusszanhatunk egy kicsit és kimehetünk az udvarra?

Most képzelje el, hogy a friss levegőn dolgozik.

Szerelje fel  pergoláját a szükséges asztallal székkel, árammal és megkaphatja a legkellemesebb irodát.

Egy kerti sütögetésre is ideális, mivel nem kell aggódni az ételszag és füst miatt.

Apropó füst, egy kerti parti is kellemesebb a szűk szobában tartott összejöveteleknél. Már csak a dohányzók miatt is, akik gyakran kijárnak, ezzel szétszakítva a társaságot. Egy lugas alatt, mindenki együtt maradhat, miközben élvezheti annak védelmét.

 

3, Magánélet védelme

Csak azért mert a lugast kültéren építjük fel, nem jelenti azt, hogy minden járókelőnek, vagy a szomszédunknak látnia kell minket, és tudnia kell arról, mikor épp mit csinálunk.

Ha önnek kifejezetten fontos, hogy a barátaival töltött idő privát maradjon, vagy hogy nyugodtan hagyhassa a gyerekeit játszani a pergola alatt, vagy hogy esetleg önt ne zavarják meg az arra járó ismerősök a pihenésében, válasszon részben zárt pergolát, vagy szerelje belátásgátlókkal, esetleg futtassa növényekkel, hiszen ezek nem csak árnyékot adnak, hanem takarást is.

 

4, Növelheti otthona értékét

A szakértők szerint vonzó tereprendezéssel akár 20 százalékkal is emelheti otthona értékét.  Okos döntés lehet ezért egy vonzó és szakszerűen felállított pergolát telepíteni a kertjében.

Jó benyomást tehet a vásárlókra, plusz funkciót add az ingatlanához, és a vásárlóban azt a benyomást kelti, hogy ez egy rendezett, karbantartott ingatlan, aminek a megvásárlásával kevesebb kellemetlen meglepetés érheti az esetleges felújítás során, így megkímélheti magát az extra kiadásoktól. Ráadásul a pergola sok egyéb építménnyel kapcsolódhat, például verandákhoz vagy pavilonokhoz. Talán megmozgatja a vásárló fantáziáját, mi mindent lehet még belőle kihozni.

 

5, Előnyös a növényke számára

Vannak olyan növények, amelyeknek kifejezeten kívánatos egy szerkezet, amire felfuthatnak. Ilyen növény a rózsa, lilaakác, szőlő és még számtalan futónövényt mondhatnánk. Sokan ha ilyen növényt szeretnének az udvarukban viszont látni, a kerítésre futtatják őket.

Oldalsó kerítésnél, azonban probléma lehet a terjeszkedése nem csak a mellettünk élők kellemetlensége miatt, hanem az gondozása, metszése miatt is, amit nehezebben tudunk úgy ellátni, ha folyamatosan engedélyt kell kérnünk, hogy a növény minden részéhez hozzáférjünk.

Ha ilyen növényeket szeretne, de elkerülné a kellemetlenséget, válasszon pergolát, amire felfuttathatja azokat, hiszen ez nem csak a növénynek kellemes, hanem önnek is.

 

+1, Dekoratív

Ha őszinték akarunk lenni, talán minden oknál előrébb való, hogy szép legyen, amit választunk. Szerencsére nagy kínálat van forma tekintetében is. Reméljük a mi Luna pergoláink elnyerik a tetszését. Rendelje meg webshopunkban!