TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

4 pergola árnyékoló ötlet

2024.02.02

Biztosan ön is várja már, hogy a jó idővel kiülhessen saját kertjébe és élvezhesse a napsütést. Bizony kevés jobb dolog van annál, ha kertünk feltöltődést jelent a mindennapokban. Talán csak az, ha van benne egy pergola is.

A pergolák népszerűsége töretlenül növekszik és ez nem csoda. Nyáron megóv a tűző napsütéstől, vagy akár a széltől. Egy virágokkal futtatott kertben vonzza a tekinteteket. Aláheveredve élvezhetjük a virágok illatát és nyugalmát.

Egy nagyobb pergola alatt fogadhatjuk a barátainkat. Tulajdonképpen az új térrel otthonunk megnő, mintha lakásunk is nagyobb volna.

Azonban az igazság az, hogy csak egy esztétikus, biztonságos és jól funkcionáló pergola fogja mindezt a kényelmet és szépséget nyújtani. Ezért fontos az is, hogy kellő takarással rendelkezzen ahhoz, hogy ne mindenki láthassa, hogyan pihenünk a kertben, illetve hőségben árnyékolt, szeles időben szélvédett legyen. Ezért vesszük most sorra, mivel és hogyan turbózhatjuk fel, milyen belátásgátlókkal kombinálhatjuk.

 

Mért jó ötlet a belátásgátló fal?

A lugas építése jó befektetés, hiszen növeli az ingatlan értékét és vonzerejét. A pergolát belátásgátló fallal, zárt kerítéssel, vagy átgondolt növényültetéssel kombinálva fokozza a kültéri tér hangulatát, miközben nem kell attól tartanunk, hogy például a szomszéd megzavarja nyugalmunkat.

Hagyjon most el mindenféle barkács megoldást. Tervezze meg, gondolja át, hogy a végeredmény fokozza a lugas hangulatát, ne pedig elvegyen belőle. Az esztétikum mellett fokozhatjuk a belátásgátlást vagy javíthatunk a klímán, ezért a jó belátásgátló megtalálása nem is olyan apróság.

 

Élő növények

Talán a legszebb megoldás az élő növények nevelése. Sövényekkel, futónövényekkel elérhetjük nem csak a teljes belátásgátlást, hanem egy kellemesebb hőmérsékletet is a nyári melegben. Nem csak árnyékolással segítenek, hanem a párologtatással is, és kiszűrik a levegőben szálló por egy részét is. A megfelelő növény megtalálása azonban nem is olyan egyszerű. Fontos, hogy a körülményekhez és az ön szakértelméhez is jól illeszkedjen és ahhoz is, mennyi időt igényel öntől a gondozása. A leveleit hullató, jól láthatóan rossz állapotban lévő növény nem fogja emelni a pergola fényét, inkább csak lehangoló lesz.

Korábban írtunk a kerítésre futtatható és a kerítés helyett ültethető növényekről is. Ha növények ültetését választja, olvassa el cikkeinket, hátha pont így találja meg az önhöz legjobban illőt.

Növények futtatására használjon például horganyzott rácsot, ami kellően erős és időtálló. A futtatás mellett az is egy járható út, hogy a rácsra a melegebb helyen áttelelő, akár szobanövényeit akasztja fel, így duplán jól jár. Önnek is lesz egy bensőséges lugasa és a szobanövényei is élvezhetik a szabadlevegőt és a napsütést a tavaszi és nyári időszakban.

 

Mesterséges növények

Ha nem bízik abban, hogy kellő figyelemmel és törődéssel tud lenni a kiválasztott növény iránt, vagy nincs ideje megvárni, míg az megnő, választhat műsövényt, vagy műnövény paneleket.

Az aprólékosan kidolgozott műnövény panelek abszolút visszaadják a növények hangulatát. Telepítésük egyszerű. A panelek egymásba pattinthatók. Talán még ennél is egyszerűbb a műsövényeink telepítése. A tekercset gyorskötözővel tudjuk például a kerítésre rögzíteni.

Sokan idegenkednek a műanyagtól a kertben, de sokszor van olyan helyzet, hogy az élő növény telepítése nem lehetséges, akár közművek miatt, lebetonozott terep miatt, vagy a szomszéddal való béke érdekében. Ha mégis szeretné a zöldet visszacsempészni a pergola alá, a műsövény és a műnövény panelek felrakása egy jó megoldás lehet.

 

Belátásgátló fa táblák

Sokan választják fa kerítéseinket elsősorban a remek belátásgátló tulajdonságaik miatt. A teljesen zárt fa kerítés nem csak esztétikus, de kétségkívül praktikus is.

Szerelje fel a pergola azon oldalára, amit a leginkább süt a nap, vagy ahonnan leggyakrabban fúj a szél, vagy ami eltakarja önt a szomszéd elől. Minden problémája megoldódik.

A fa ráadásul egy természetes anyag, így sokkal meghittebb, barátságosabb benyomást kelt, mint a legtöbb takarás.

 

 

Saját belátásgátló fal készítése

Eddig jóformán csak teljesen átláthatatlan belátásgátlókat ajánlottunk, de lehet, hogy önnek teljesen másra van szüksége: nem akar mindig zártat, vagy variálni szeretné. Erre a legjobb megoldás a saját, egyedi fal vagy akár zsalu megépítése.

Nagyon szép részben átlátható falat építhet gyalult lécből vagy akár időjárásálló WPC lécekből, amik sokáig megtartják színüket és formájukat is.

Hagyjon egy kis rést a lécek között a szellőnek és a napsugaraknak kedve szerint.

Készítsen táblát, melyet sínen csúsztathat, így bármikor saját maga állíthatja be a lugasa zártságát vagy nyitottságát.

Kicsit több munka, de kétségkívül olyan lesz, amilyet ön szeretne és ez mindenképpen megéri.

 

Mielőtt lugast tervez, nézzen szét kínálatunkban. Válasszon kész pergoláink, pergola összekötő elemeink, zártszelvényeink, fa oszlopaink, alumínium, fa vagy WPC léceink és természetesen belátásgátló termékeink közül kedvére.

Ha segítségre van szüksége, kérdezze bátran szakértő munkatársainkat.: Ügyfélszolgálat