TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Növényajánló: milyen virágokat futtathat a kerítésére

2021.07.30

Ha szeretne egy egyszerű megoldást találni udvara vonzerejének fokozására, érdemes megfontolni bizonyos növények ültetését. Ebben a cikken ajánlunk pár olyan kúszónövényt, amely a kerítésre futva fokozza annak esztétikai értékét, ráadásul a kellemes környezethez és klímához is hozzájárul. 

 

 

Hajnalka

Ki ne szeretné a kerítésén az élénk színeket. A hajnalka gyorsan nővő és viszonylag igénytelen növény, ezért kezdő kertészeknek is nagy sikerélményt tud nyújtani az ültetése.

Jól tolerálja a rosszabb minőségű talajokat, bár azokban lassabban fejlődik. Ültetésnél arra figyeljünk, hogy a reggeli napfényt szereti az erős szeleket pedig nem.

Nagyon illatos, tölcsér alakú virágait, lila, fehér, vagy rózsaszín színben hozza júliustól szeptemberig.

 

 

 

 

 

 

 

Háromkaréjú vadszőlő

Ha gondtalan futónövényt szeretne kerítésére, szóba jöhet még a háromkaréjú vadszőlő is. A fényes, hegyes levelekkel és élénk zöld árnyalatokkal díszített növény egész nyáron lenyűgöző vöröses színben pompázik. Virága nem feltűnő, elsősorban a levelekkel díszíti kertünket, viszont kis termései vonzzák a madarakat.

Karbantartása nem bonyolult, de szükséges a rendszeres metszése, hogy ne uralja el az egész kertet. Ha meg akarunk tőle szabadulni, elég a gyökerét elvágni és a növény magától leesik a kerítésről.

 

 

 

 

 

Lilaakác

A lilaakác feltűnő virágaival drámai hatást tud elérni. Sokan ültetik lugasokhoz is, miket nagyon fel tud dobni lelógó illatos, lila virágaival. Ültetés előtt azonban ellenőrizzük, hogy a kerítésünk elég stabil-e, és meg fogja bírni a fás szárú növényt. Emellett feltétlenül szánjon időt a metszésre, mert enélkül a növény gyorsan elvadulhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kúszó hortenzia

Szintén gyorsan nővő növény a kúszó hortenzia. Ez a népszerű fajta, mely nyáron hozza virágzó fehér illatos fürtjeit. Növés közben a függőleges felületet szereti körbe nőni, ezért, ha lehet, biztosítsunk neki elég területet a növekedéshez, illetve támasztékot, különben elfoglalja az egész kertet.

Kedveli a tápanyagban gazdag, folyamatosan nyirkos talajt. Ültessük napos, félárnyékos helyre. A metszéskor figyeljünk arra, hogy a virágok az előző évi hajtásokból fejlődnek.

 

 

 

 

 

 

 

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár vonzza a lepkéket és méheket, ami szintén hozzáad a megjelenéséhez.

Ez egy gyorsan növekvő évelő kúszónövény, így nagyon jó választás, ha gyorsan szeretnénk a kerítést befuttatni. Gyönyörű cső alakú narancssárga, piros és sárga színű virágokkal teli nyara lehet egy trombitafolyondárral gazdag kertben.

Nagyon erős növény, ezért jól gondoljuk át, hová ültetjük. Van esély rá, hogy felrepeszti a teraszpadlót, leszakítja ereszcsatornát vagy vakolatot. A kerítést is szilárdítsuk meg ha trombitafolyondárt szeretnénk rá futtatni. Ezenkívül ne felejtkezzünk el a rendszeres metszésről sem.

 

Ezek mellé a növények mellé ajánljuk erős fém kerítéseinket, melyeket ITT talál.

 

Fém kerítés tervezéséhez kérje szakértő kollégánk segítségét:

Dudás Attila

dudas.attila@keritesrendszerek.hu

+36/20-576-3704