TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Milyen kerítést válasszak, ha fontos nekem a környezetvédelem?

2021.04.22

Mi abban hiszünk, hogy az az elégedett vásárló, aki minden szükséges információt megkap és annak fényében választ terméket, mert ha pozitívumokkal és negatívumokkal is tisztában van, pontosan tudja, mit fog kapni a pénzéért. Ez a cél vezet minket abban, hogy minden héten írjunk a kerítések, kerti elemek témájában cikkeket és termékajánlókat, ahol állatlában kitérünk anyagi, esztétikai, minőségi tényezőkre.

Mivel nekünk is fontos a környezetvédelem, ezért most aszerint fogjuk taglalni a kerítéstípusokat, hogy melyik mennyire környezetbarát., így segítve azokat, akiknek ez a tényező a legfontosabb.

Élő növény:

Kétségkívül az élő növény a leginkább környezetbarát. Nem csak arról van szó, hogy nem terheljük a környezetet műanyaggal vagy vegyszerekkel, hanem kifejezetten előnyös lehet. A növény tisztítja a levegőt, kedvelik a rovarok és így a rovarevő madarak, valamint hozzájárul a kellemesebb klímához.

A legkedveltebb típusok a fagyal, borókafélék, tiszafa, hamisciprus, buxus (puszpáng). Gyönyörűek magukban is, de egy szép fa kapuval párosítva talán még szebbek.

Sajnos minden növénynek megvan a maga kártevője, amik ellen különböző módon védekezhetünk. Jó taktika lehet az is, ha nem egy típusból ültetjük körbe a telkünket, hanem vegyítjük a növényeket, hogy egy faj kártevője ne pusztítsa az egész „kerítést”.
Az élő növény kerítést szinte mindenkinek ajánljuk, kivéve talán az állattartókat, mivel sajnos ez a megaoldás nem akadályozza meg az állatok kóborlását.

Másik negatívuma, hogy a legtöbb ápolást, karbantartást ez a típus igényli, de ha egyébként is szeretünk a kertben időzni, ez akár még kikapcsolódás is lehet.

Fa kerítések

A fa kerítések ellen két érv szokott szóba jönni. Egyrészről, hogy fákat vágnak ki azért, hogy elkészüljenek ezek a termékek, másrészről, hogy ahhoz, hogy tartósak legyenek különböző vegyszerekkel kell kezelni őket.

 

Ezt a képet azért tudjuk árnyalni. A fa kerítésekhez természetesen tényleg fákat vágnak ki, ezért keresse az FSC jelöléssel ellátott termékeket. Manapság már a legtöbb forgalmazó odafigyel erre, ráadásul a nagymennyiségű és folyamatos gyártás szinte csak úgy megvalósítható, ha faanyag felelős erdőgazdálkodásból származik.

 

Mit jelent ez?

A felelős erdőgazdálkodás lényege, hogy a fakitermelést minimálisra csökkentik, hogy az állatokra és növényekre gyakorolt hatása minél kisebb legyen, illetve odafigyelnek, hogy a fa újabb generációi fejlődhessenek az adott területen.

A nálunk vásárolt fa termékek mind rendelkeznek FSC tanúsítvánnyal.

Ha még sem akarunk új faanyagot vásárolni, még mindig van egy opció. Használhatunk hulladékfát. Akár uszadékfa, akár már egyszer használt teraszkorlát, padlódeszka is szóba jöhet. Ennek az eredménye általában rusztikus hatású. Arra nagyon figyeljünk, hogy erdőből nem vihetünk el fát, akkor sem, ha az már nem élő. Ha ilyen megoldáson törjük a fejünket magán erdőgazdaságtól kérjünk engedélyt.

 

Viszont sajnos az efféle újra hasznosításnak van egy hátulütője. Mivel ezek az elemek már a második életüket élik, nagy valószínűséggel már károsodtak, megviselte őket a korábbi használat vagy a korhadás. Ez sokszor azt jelenti, hogy kerítésként sem lesznek hosszú életűek. A nagyobb gyártók megtehetik, hogy a fát magasnyomású kabinokban impregnálják, amitől sokkal tartósabb lesz. Sajnos ezt otthoni körülmények között nem tudjuk megvalósítani. Így vagy azt választjuk, hogy meghagyva a rusztikus hatást vállaljuk, hogy pár évente cseréljük a korhadt elemeket, vagy vegyszerezést, lazúrozást végzünk. Ezekből a termékekből is van már sok, ami igyekszik minél környezetbarátabb lenni, de tökéletesen természetes anyaggal mi még nem találkoztunk.

 

Sokan a vegyszerezést szeretnék azzal kikerülni, hogy ápolást nem igénylő fa hatású WPC kerítést választanak. A wpc egy fa-műanyag kompozit anyag. Igen ez az jelenti, hogy az előállítása nem a leginkább környezetbarát. Viszont járjunk utána, ugyanis van már olyan gyártó, aki a wpc előállításához nagyrészt újrahasznosít fát és műanyagot használ fel.

 

Gabion

Miből áll a gabion? Fémből és töltőanyagból és az alapozáshoz szükséges betonból. Semmi másból. Mit jelent ez? Azt, hogy sem vegyszert, sem műanyagot nem tartalmaz. Azonban vannak más tényezők is. Például a szállításnak is megvannak a környezetre gyakorolt hatásai. Viszont, ha a töltőanyagot helyben termeljük ki, akkor ez a tényező minimálisra csökken. Ráadásul nem muszáj töltőkövet vásárolni, ha például felújítást végeztünk lehet otthon bontott tégla vagy cserép. Tökéletesen megfelel töltőanyagként, de ha ragaszkodunk valamilyen általunk preferált kőhöz, töltsük fel csak a gabion látható részeit ezzel a választott anyaggal és belső részekre helyezzünk például bontott téglát. Így rengeteg helyet, anyagot és pénzt is megspórolunk.

A gabiont ráadásul földdel is feltölthetjük. a rácsok közé virágokat futónövényeket ültehetünk és lesz egy dekoratív zöld falunk az élőnövény kerítés minden előnyével.

A gabion pozitív tulajdonsága ezek mellett, hogy kevés karbantartást igényel, stabil és nagyon jó hangszigetelő.

Kapcsolódó cikk: BONTOTT ÉPÍTŐANYAGOK HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA GABIONOKKAL

Fém:

A fém, fajtájától függően kedvező lehet azoknak, akik környezetbarát terméket keresnek. Gyakran találkozhatunk, olyan kerítéssel, amely újrahasznosított anyagból készült, és ráadásul rendkívül tartós, ami azt eredményezi, hogy még sok évig nem kell lecserélnünk, s így hulladékot termelnünk. Ráadásul, ha mégis cserére kerülne a sor, a fém számtalanszor újrahasznosítható. Csak adjuk le egy fém felvásárlással foglalkozó telepen.

Ezenkívül a fém táblás kerítés szintén nem tartalmaz alapvetően műanyagot, de ha fontos nekünk a környezetvédelem, akkor érdemes utána járni, milyen technikával kezelték a legfelső réteget. Vannak ugyanis UV sugárzásra elöregedő műanyaggal bevont rácsok is. Mi viszont az erős mikro vékony időjárás álló speciális szinter bevonatokkal ellátott termékeket ajánljuk.

Ezek a típusok nem igényelnek vegyszeres karbantartást, ami szintén nagy előnyük, ha környezetvédelemről van szó.

Ha további kérdések merültek fel Önben, vegye fel a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal!
Ügyfélszolgálat!