TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Magaságyás, magasélet!

2021.04.02

Talán a bezártság is eredményezte, hogy sokkal többen kezdtek el kertészkedni, és a növénynevelés akár beltéren, akár kültéren szinte divatossá vált.

Minket is elkapott az ültetési láz és a szezon beindulásával aktuálisnak érezzük, hogy írjunk a magaságyásokról.  

Ebben a cikkben szó lesz arról, miért jó a magaságyás, lesz termékajánló és DIY tippek is.
Olvasson tovább!

 A magaságyások, ahogy a nevük is mutatja, 60-80 cm-re kiemelt ágyások, melyet általában deszkákkal kereteznek, de szinte bármivel lehet, például bontott téglával.

A magaságyás még laikusoknak is vonzó lehet, hiszen egy bájos kiskert felosztva kis ágyásokra, amikben különböző növények nevelkednek, szebbé tehetik a kertünket, és a gondozottság érzetét keltik. Ám ezek az ágyások célja elősorban nem a kert rendezése, vagy az esztétikum, bár erre a célra is kétségkívül tökéletesen megfelelnek.

A magaságyások elsősorban azért hasznosak, mert bennük sokkal kényelmes a növények gondozása. Nem kell letérdelnünk, nagyokat hajolnunk. Emellett egyes kártevők is nehezebben juthatnak be az ágyásba. Ezenkívül azonban van még egy nagy előnye, melyre kevesen gondolnak. Ha a magaságyást rétegesen állítjuk össze, akár azt is elérhetjük, hogy a szerves anyagok bomlásakor keletkezett hő melegen tartsa az ágyást, aminek következtében sokkal korábban, azaz kissé hűvösebb időben is ültethetünk bele növényeket.

Hogyan rétegezzük az ágyást?

  1. 1, Alulra tegyük a legnagyobb szerves anyagot, azaz ágakat, gallyakat. Sose használjunk kezelt fát. Válasszuk a már lehullott, korhadásnak indult darabokat. Az ágak ráadásul képesek vizet is felszívni, aminek következtében segítenek az ágyás kellő nedvességének megtartásában. Mielőtt a következő réteget elhelyeznénk, próbáljuk meg az ágakat minél inkább összetömöríteni például taposással.
  2. 2, A második réteg legyen nitrogénben gazdag, mivel a fa bomlása nitrogént fog elvonni, amire viszont a legtöbb növénynek szüksége van. Ilyen réteg például a trágya, komposzt, levágott fű. Sose tegyünk az ágyásba húsevő állat trágyáját, illetve a trágya legyen már komposztált, ne friss, mivel különböző kórokozók bújhatnak meg benne, amik az emberre is veszélyesek lehetnek.
  3. 3, Ezután jön a földréteg. Ez lehet akár saját, akár kertészetben vásárolt. Nyugodtan keverhetjük a kertünkben talált rosszabb minőségi földdel, ugyanis az ágyásba tettünk már annyi hasznos anyagot, amik feljavítják ezt a földet.
  4. 4, A tetejére helyezzünk szalmát vagy mulcsot. Ez a réteg segít megtartani a nedvességet, másrészt a nem kívánt gyomok megjelenését is megnehezíti.

Az, hogy mit ültetünk az ágyásba, már csak ízlés kérdése, és hosszú idők kitapasztalása. Persze pár hasznos tippet biztosan bezsebelhetünk fórumokon.

A Kerítésrendszerek Kft. nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre ezért újrahasznosított faanyagból készült virágládát ajánlunk vásárlóinknak, amik raklap felhasználásával készültek. Semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, perzseléses technikát használva igyekezett a gyártó, egy kis magyar cég, minél strapaíróbbá tenni a fát.

Ezenkívül FSC, azaz fentartható erdőgazdaságból származó fából készült virágládát is választhat. Vannak félrúdfából készült virágládáink és apácaráccsal szereltek is.

Ha azonban a saját készítés híve, akkor az ágyás kialakításának szinte csak a képzelet szabhat határ.

1, Ahogy már említettem építhet bontott téglából is ágyást. Ez egy nagyon népszerű forma, mivel így az építési hulladékot is hasznosan fel tudjuk használni.

 

2, Leggyakoribb a deszkából készített változat, de lehet akár saját készítésű ágyása rönkökből is. Ehhez itt találhat faanyagot.

 

3, Nagyon bájos az ágból fonott virágágyás. Ha már van gallyhulladékunk, akár nem csak az ágyás aljára tehetjük, hanem egyenesen az ágyást is kialakíthatjuk belőle.

 

4, Manapság sokat találkozhatunk a raklapból kialakított magaságyások ötleteivel. Azonban hozzá kell tenni, hogy ez akkor éri meg igazán, ha van raklapunk, mert sokszor az áruk nem annyira kedvező, hogy ha azt nézzük, hogy még utólag dolgozni is kell velük, illetve a szállításuk sem egyszerű, ha csak egy személyautónk van.

 

5, Természetesen, mint szinte bármit, lehet virágágyást is készíteni gabionból. Ennek az az előnye, hogy kezelés és műanyag felhasználása nélkül is teljesen időjárásálló. Ráadásul amegmaradt rácsokból növényfuttatót is készíthetünk a kuszónövényeknek.

A fémből készült ágyások nem annyira praktikusak, mert a fém hőt von el az ágyástól.

Az ágyást ne építsük túlságosan szélesre, hogy kényelmesen átérhessük és tudjunk benne dolgozni.

Hamarosan jövünk még egy DIY magaságyás ötlettel. Kövessen minket a Facebookon és az Instagrammon.