TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Hurrá! Itt az otthonfelújítási támogatás, melyet kerítésekre is felhasználhat!

2021.01.18

Biztosan Önök is hallottak már az idén és jövőre vonatkozó otthonfelújítási támogatásról. Ez egy remek lehetőség lehet végső soron, hogy fél áron jusson hozzá kerítéséhez vagy nyitott autóbeállójához, hiszen ez a támogatás ezekre a felújításokra is érvényes! Fontos megjegyezni, hogy hosszas tanulmányozás után rá kellett jönnöm, hogy ha nem elég figyelmes és körültekintő az igénybevevő, akkor súlyos összegeket bukhat a pályázattal! De nem szeretném senki kedvét venni, hiszen ettől függetlenül egy remek lehetőségnek ígérkezik, ezért utána járva a dolgoknak, felhívnám a figyelmüket arra, mire is kell odafigyelni, annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen haladhasson.

Röviden az otthonfelújítási támogatásról

Az otthonfelújítási támogatás lényege, hogy amennyiben 25 életévét még be nem töltött gyermeket nevel, akkor lakásfelújítás során maximum 3 millió Ft állami támogatást igénybe vehet, de fontos! ezt csak akkor teheti meg, ha el tud számolni 6 millió Ft-tal, hiszen a benyújtott számlák 50%-át kapja meg állami támogatásként. A felújításra fordított összeg persze lehet 6 millió Ft-nál kevesebb is, de ebben az esetben a 3 millió Ft összege is csökken. Fontos kiemelni, hogy ezt a támogatást nem csak házaspárok vehetik igénybe, hanem elváltak, élettársak és egyedülállók is, amennyiben gyermekük 25 év alatti és még a szülőkkel él. Figyelembe kell venni a határidőket is, hiszen az igénylést a számlák összegyűjtése után 2022.12.31-ig kell benyújtani a kormányhivatalnak.

Ha nem rendelkezik önerővel

Az is előfordulhat, hogy valaki nem rendelkezik kellő mennyiségű önerővel, nekik is van lehetőségük élni ezzel a remek lehetőséggel, hiszen 2021.02.01-től igényelhető a bankoktól maximum 6 millió forint 3%-os kamatozású (kamattámogatott) otthonfelújítási hitel, melynek tíz év a futamideje. Ezzel a hitellel már képesek lesznek a fentebb említett személyek finanszírozni a felújítást. Ami szintén pozitívum, hogy az otthonfelújítási kölcsön mellet igénybe vehetőek más családtámogatások is.

Amire oda kell figyelni

Ennek a lehetőségnek már 2020-ban is nagy visszhangja volt, azonban akkor még nem számított aktívnak, ezért csak a 2021.01.01-et követően kiállításra kerülő számlákkal lehet igénybe venni a szóban forgó támogatást. Tehát a 2020-ban kiállított számlák nem érvényesek a támogatás szempontjából, akik erre alapoztak, sajnos pénzt fognak bukni.

A kivitelezőre vonatkozó előírások:

Meg kell fontolnunk azt is, hogy milyen vállalkozóval végeztetjük el a munkát, hiszen a pályázat arra is felhívja a figyelmet, hogy a vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozó, azon szervezetek, akik a felújítást végzik nem lehetnek az igénylő munkaadói, az igénylő nem lehet tisztségviselője se tulajdonosa a felújítás szolgáltatásait nyújtó cégnek, és az igénylő közeli hozzátartozója sem töltheti be ezen posztokat a kivitelező vállalatnál. Külföldi számlákat csak és kizáróan abban az esetben fogadnak el, amennyiben a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal és ezek mellett a magyar jogszabályok szerint állítja ki számláját. A számlára is figyelni kell, hiszen az 5%-ok áfát tartalmazó számlákat nem fogadják el! Valamint minden esetben a számlát köteles bemutatni az igénylő, tehát a nyugta nem elfogadott.

Fontos, hogy szerződéssel rendelkezzünk a kivitelezővel, mégpedig 2021.01.01. után megkötött szerződéssel.

A gyermekre vonatkozó előírások

A gyermek korát is figyelembe kell venni, mert hiába 24 éves a gyermekünk, a kérelemnek a Magyar Államkincstárhoz be kell érkeznie addig amíg be nem tölti gyermekünk a 25. életévét. A terhesség kérdésére kitérve a magzati kor 12. hetétől lehet igényelni a támogatást.

Ugyebár fontos kritérium, hogy közös háztartásban éljünk a gyermekünkkel, azonban ez is szabályozva van, hiszen legalább egy évvel kell az igénybevétel előtt a felújítandó ingatlanba bejelentve lennie gyermekünknek. Persze az újonnan vásárolt ingatlanokra is lehet igényelni, de ehhez át kell jelentkezni, mert tartózkodási helyre nem vehető igénybe a támogatás.

Anyag és munkaköltség

Az anyag és munkaköltség arányai is meg vannak határozva. A támogatást fele-fele arányban kell felosztani munka és anyagköltség szempontjából, tehát a 3 millióból 1,5 milliónak legalább kell lennie a munka és az anyagköltségnek is. Azt azonban tisztázni kell, hogy a 6 milliót nem kell 50%-ban elosztani munka és anyagköltség szempontjából, tehát az anyag költség lehet sokkal nagyobb vagy a munka költség is, csak az a fontos, hogy ha a teljes támogatást tekintjük, (persze a kevesebb támogatást igénylőinek is ennek mintájára ki kell számolnia minként jön ki helyesen az arány) akkor a 3 milliónak kell fele-fele arányban megoszlania.

Az igénylő

Legalább egy éves vagy azon túlmutató TB-vel kell rendelkeznie az igénybevevőnek. Amennyiben a szülők közösen veszik igénybe a támogatást, legalább az egyik félnek teljesítenie kell ezt a feltételt. Arra is van példa, hogy valakinek külföldi társadalombiztosítása van, nekik hatósági igazolásra lesz szükségük, valamint hitelesített magyar fordításra.

Azon számlák, melyeket már a falusi CSOK igényléséhez elszámoltak nem használhatóak fel. De azon számlák, melyeket a lakás-takarékpénztár támogatásához mutattak be, újfent felhasználhatóak.

Fontos a lakástulajdon mértéke is, legalább a gyermekkel együttesen 50%-os tulajdonosi hányaddal kell rendelkezni, annak érdekében, hogy ne utasítsák el kérelmünket. A hitelező bank felé is el kell számolnunk, hiszen egy éven belül a számlákat vagy azok másolatát be kell mutatnunk, amennyiben ez nem történik meg a 3%-os kamat 5%-ra ugrik és az addigi kamattámogatást is meg kell fizetnünk 60 napon belül, ezek súlyos összegeket jelenthetnek.

Azzal is tisztában kell lennünk mire használhatjuk fel támogatásunkat, ezeket az alábbiakban olvashatják:

          - víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

          - fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

          - fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

          - az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

          - a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,

          - tető cseréje, felújítása, szigetelése,

          - égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

          - klímaberendezés beépítése, cseréje,

          - napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.)

          - belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását, a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,

          - a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

          - kerítés építése,

          - gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,

          - terasz, loggia, erkély, előtető építése,

          - térburkolat készítése, cseréje,

          - télikert kialakítása,

          - amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, meghatározott akadálymentesítési munkák,

          - alapozási szerkezet megerősítése, valamint

          - beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,

          - használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.


 

Ha Ön kerítést tervez, cégünk mindenben igyekszik segíteni. Kérjen tőlünk árajánlatot, hogy megtudja milyen összegekkel számolhat. Nincs rejtett költség. Árajánlatot itt kérhet.

Ha pedig megbízható kivitelezőt keres ide kattintson, ahol megtalálja az általunk ajánlott szakemberek listáját.

Ez egy kihagyhatatlan ajánlat. Használja ki.

 

forrás: Portfolio                                                                                                                                                                                                        Szerző: Bán Rebeka

 

KEDVES ÜGYFELÜNK!
HA ÖN SZERETNÉ IGÉNYBE VENNI AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST, KÉRJÜK A MEGRENDELÉSKOR AZ "ÜZENET" MEZŐBE MINDENKÉPPEN ÍRJA BE ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT!
Ez az információ mindenképpen szükséges Önnek a számla elszámolásához!