TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Hogyan befolyásolhatja az időjárás a kerítés választását?

2021.09.17

Olyan kerítést keres, amely ellenáll a magyarországi szélsőséges éghajlatnak? Télen a fagyokat kell jól bírni, nyáron a száraz hőséget, és még nem beszéltünk a viharokról, esőről, erős szelekről. Nem minden kerítésanyag képes megőrizni a tartását, és eredeti megjelenését minden előforduló éghajlaton. Ha mégis ilyen kerítést keres először meg kell értenie, hogy az elemek hogyan befolyásolhatják a kerítést. Ez a rövid lista megmutatja, mire érdemes figyelni, és hogyan találhatja meg az Önnek legmegfelelőbb anyagot.

Napfény

Ha a termék nem rendelkezik UV -védelemmel, akkor az idő múlásával kifakul, ez különös látványos, ha a kerítést nem egyenletesen éri a nap, hanem van árnyékosabb és naposabb felülete is. A fa különösen hajlamos a fakulásra, ezért, ha kerítése közvetlen fényben áll, érdemes másik anyagot keresnie, amely megvédi a felületet az UV -sugaraktól. Ilyen például a WPC termékek zöme, illetve gondolkozhat UV álló festésről.

Forró hőmérsékletek

A júliusban és augusztusban általánosan tapasztalt meleg időjárás miatt néhány kerítés kitágulhat. Ha a kerítés anyaga nem rugalmas, akkor a kerítés deformálódhat. A fém kerítések és a gabionok nagyon jól bírják a hőmérsékletváltozást.

Hideg környezetek

Fagyos hideg telünk miatt bizonyos kerítések törékennyé válhatnak. Bár ez önmagában nem károsítja a kerítést, ha a jég vagy a hó nyomást gyakorol rá, a kerítés megrepedhet vagy akár eltörhet. Összességében a nagy hőingadozás egyik kerítésnek sem tesz jót. A gabion kerítés viszont nagyon ellenálló ilyen szempontból, mivel a kövek közötti rések teret biztosítanak a meleg miatt bekövetkező táguláshoz és a hideg napokon sem töredeznek szét.

Eső

Ha olyan területen él, ahol sok eső esik, mindenképpen gondoskodjon vízálló kezelésről, vagy válasszon olyan kerítést, mely jól bírja a nedvességet. Ilyen például a horganyzott fém kerítések, illetve a gabion. A fa a leginkább érzékeny az esőre, ezért ennek kezelését bizonyos időközönként meg kell ismételnünk. Ellenkező esetben a víz penészedést és akár rothadást is okozhat. 

Az esőhöz hasonlóan, amikor a hó elolvad, a kerítés fogékony lehet a penészre és a rothadásra. A hó azonban azért is nagyon káros lehet, mert nagy nyomást gyakorolhat a kerítésre. A hónyomás miatt egyes kerítés típusok elveszíthetik szerkezeti épségüket, és megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ha tartunk attól, hogy a kerítést olyan területre tervezzük, ahol fennáll az esély, hogy az olvadó hó arra csúszik, ne válasszunk teljesen zárt kerítést, és gondoskodjuk a stabil szerkezetről, úgy, mint megfelelő minőségű oszlopállítás és rögzítés.

Szél

Az erős szél a kerítésoszlopok meglazulását okozhatja, különösen, ha deszkaanyaggal ellátott kerítése van. A szél törmeléket is felhordhat a kerítésre, befolyásolva annak erejét és károsítva a felületét. Ebben az esetben válasszunk alacsony, vagy rácsos kerítést.

További szakmai tanácsért keresse bátran szakértő kollégáinkat!
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT