TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Tervezzük meg virágágyásainkat!

2024.04.02

Virágágyás sokféle lehet. A hely adottságai és a személyes preferenciák, annyira eltérőek lehetnek, hogy szinte nem is lehet egy másik virágágyás lemásolni, ami majd nálunk is beválik. A virágágyás kialakítása sok-sok próbálkozással és kísérletezéssel jár együtt. Azoknak, aki csak most kezdik a tervezését, szeretnénk pár tippel segítségére lenni, hogy minél egyszerűebben kialakíthassák ágyásaikat és megalkothassák álmaik kertjét.

Válassza ki a megfelelő virágokat

Ahhoz hogy a virágágyás szép maradjon nem csak arra kell figyelni, hogy a kiválasztott növények tetszetősek legyenek.

Akik még sosem készítettek virágágyást, bonyolult lehet a számtalan palánta és  mag között válogatni. Konkrét növényeket nem ajánlhatunk, hiszen a talaj minősége, a fényviszonyok, a személyes preferenciákat és növénytársitásokat nem ismerjük mindenkinél, de adunk pár tippet, hogyan válasszon.

  • Válasszon olyan virágokat, amelyek a legjobban nőnek a környéken.
  • Válasszon egy-két igazán látványos növényt, ami kertje fókuszpontja lehet.
  • Mérje le a területet és számoljon azzal, hogy mekkorára nő a kiválasztott növény.
  • Gondoljon egész évre. Lehet beleöl rengeteg törődést és figyelmességet, és azt tapasztalja, hogy minden növénye ugyanabban a hónapban érdekes és izgalmas. Igyekezzen olyan növényeket ültetni, ami eltérő időszakban virágoznak. Még téli hónapokra is választhat egy-két örökzöldet, így mindig lesz valami igazán szép a kertben.
  • Válassza ki a kedvenc színkombinációit.
  • Válasszon pár olyan növényt, mely kifejezetten vonzza a beporzókat. Méhek, pillangók, ezek miatt pedig énekesmadarak is megjelenhetnek a kertjébe. Miért hagyná ki a lehetőséget?

 

Válasszon olyan virágokat, amelyek kontrasztot teremtenek


A virágágyások kontrasztjának megteremtése mindig izgalmas. A színkör használata hasznos, amikor a virágokat elhelyezi az ágyásban. Ez egy egyszerű módja annak, hogy valami szemet gyönyörködtetőt hozzon létre. Természetesen nem kell mindig a legfeltűnőbb, legszínesebb növényeket választani. Érdekes lehet egy nagyon kontrasztos ágyás is, melyben fehér és nagyon sötét virágok vannak, vagy egy szín különböző árnyalataival próbálkozni.

 

Növények rétegezése magasság szerint


A növények magasságának megvizsgálása elengedhetetlen, ahhoz hogy valami esztétikusat alkossunk. Úgy közelítse meg a növények rétegzését a kerti ágyásban, mintha egy nagy családi fotót készítene. Az alacsonyabb növényeket előre, a közepes méretűeket középre, a magasabbakat hátulra helyezzük. A növények ilyen rétegezése azt jelenti, hogy minden növény látható lesz. Természetesen ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve; úgy rendezheti be a kertjét, ahogy akarja! Ha kalandvágyónak érzi magát, próbálja meg elrendezni a növényeket szín és a szirmok mérete szerint.

 

Biztosítson megfelelő távolságot


A legtöbb virágágyás nem olyan mint a magazin fotókon, főleg amikor az ültetést végzi. Valójában a virágok között hézagok, rések vannak, amik szükségesek a növények megfelelő növekedéséhez. Természetes, hogy szeretne egy mindig virágzó, sűrű, buja virágoskertet, de legyen türelemmel. Ha túl sűrűn ültet, több kárt okoz, mint hasznot, mert a növények nem fogják jól érezni magukat, így nem fognak megfelelően növekedni sem.

Amikor növényeket vásárol, olvassa el a címkét, amely elmagyarázza a növény megfelelő virágzásához szükséges távolságot.

 

Vegye figyelembe a virágzás idejét és időtartamát


Amikor virágokat választ, fontos figyelembe venni, hogy az adott évszakban mikor és milyen gyakran nyílnak. Az ágyásban lévő virágoknak nem kell egyszerre nyílniuk. Míg sok színes növény tavasszal és nyáron virágzik, nem mindegyikre igaz. Sok növénynek különböző virágzási időszakai vannak, ezért ha azt szeretné, hogy virágágyása egész évben vonzó legyen, fontolja meg az örökzöldek ültetését és kora tavasszal és késő ősszel nyíló virágok hozzáadását is.

Jegyezze fel, melyik növénye, mikor virágzik és vizsgálja meg, hogy jók-e az arányok. Minden hónapban lesz valami szépség? Nem csak egy időszakban nyílik az összes?

 

Gondoljon a fény- és a nedvességigényre

 

A virágágyás helyes elrendezésének azt is jelenti, hogy egyforma igényű növényeket választ egy ágyásba. Hiszen ha az egyiknek sok vízre, míg a másiknak minimálisra van szüksége, akkor választania kell, melyik növény igényeit elégíti ki, mert az fog szépen fejlődni. Nincs ez másként a napfénnyel sem. Hiába ragaszkodik egy-egy kedvencéhez, ha nincs meg számára az ideális körülmény.

Ha sikerül kiválasztani a hasonló igényű növényeket, már sokkal egyszerűbb egy öntözőrendszert is beállítani.

 

Jó ötlet az egynyári és évelők keverése?
 

Igen, az évelő növények segítenek megtartani az elért eredményeket, hiszen minden évben visszatérnek, ezzel csökkentik a kerti munkákat, és a költségeket is, mivel nem kell minden évben újrakezdeni a virágágyás beültetését. Ennek ellenére érdemes pár egynyári növényt is választani, hogy minden évben egy kis változatosságot csempészen a kertbe, ráadásul kipróbálhat újdonságokat, amik lehet sokkal kellemesebb meglepetés lesz, mint amire számít.

 

Dobja fel virágoskertjét kerti kiegészítőkkel! Telepítsen növényfuttatókat, lugasokat és használjon virágágyást. Webshopunkban sok esztétikus és praktikus megoldást is talál. Válogasson kedvére. ITT