TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

5 tennivaló a kertben novemberben

2023.11.06

A tél közeledtével könnyen gondolhatja, hogy végre megszabadul a kerti teendőktől. Valóban ilyenkor már jóval kevesebb a munka a kertben, azonban még mindig van amit megtehet, hogy tavasszal kevesebb dolga legyen. Olvassa el tippjeinket.

 

1., Vetés, ültetés

Novemberben is még a fagyok beállta előtt lehetőségünk van ültetni ezt azt. Ha az idő megengedi, mert nincs dermesztően hideg, van esélyünk virághagymákat is ültetni. Ilyen a tulipán, nárcisz, harangvirág és a krókusz. De elültethetjük fogyasztásra szánt növényeket is például fokhagymát, rebarbarát, retket, spenót, kelkáposztát, cukkinit
 

2., Visszavágás

Vágja le és takarítsa ki az elpusztult évelőket, hogy télre rendbe tegye a kertet. A rózsákat a virágzás befejeztével lehet metszeni. A levendula növényeket most legalább harmadával vissza lehet metszeni, de nem közvetlenül a fás részre. Ha még nem metszette le a sövényeket, a következő héten finoman nyírja meg őket, hogy rendbe tegye őket, de a kemény metszést hagyja tavaszra. Ilyenkor még utoljára lenyírhatja a gyepet is, amit télen már pihentetni kell.

 

3., Gereblyézés és a levelek összegyűjtése

Általában novemberben már lehullik a lombhullató növények leveleinket zöme. Ilyenkor még az első hóesés előtt össze tudjuk gyűjteni őket. A leveleket ne égesse el, mert erősen szennyezheti a levegőt. Ehelyett helyezze a komposztálóba, mert így legalább táplálhatja vele  kertje növényeit a jövőben.

A levelek összegyűjtése azért is fontos lehet, hogy megakadályozzuk az esetleges betegségek terjedését, ugyanis a jól működő komposztálóban megsemmisülnek a vírusok, baktériumok, gombák.

Még a diófa levele is komposztálható. Járjunk utána a lehetőségeknek.

 

4., Etesse a madarakat

Lassan elkezdhetjük a madarak etetését is. Mindenekelőtt, ha a tavalyi madáretetőket használjuk, azokat alaposan tisztítsuk meg, nehogy valami betegséget terjesszünk vele a madarak között.

Amit rakhatunk a madáretetőbe: magvakat, például napraforgó, fenyőmag, lenmag, dió, szezámmag, kukoricadara, búza. Adhatunk gyümölcsöket, mint az alma, körte, szőlő. Arra azonban figyeljünk, hogy ha hosszan fagy és ezek a gyümölcsök megfagynak, és több energiát vesz el az elfogyasztásuk, mint amennyit ad, ezért tartós hidegben vegyük ki ezeket a madáretetőből. Húsokat is adhatunk, mint csirke máj vagy szív. Rakhatunk még főtt tésztát, lisztkukacot, főtt tojást, puha macskaeledelt, főtt rizset, túró.  De a legegyszerűbb ha kifejezetten madáreleséget teszünk az etetőbe.

 

5, Téliesítse a kerti tavat

Ilyenkor érdemes elkezdeni a kerti tó téliesítését is. Mielőtt a víz befagy tisztítsuk azt ki, mivel az elhullott növények bomlásukkal szennyezni fogják a vizet. Ez nem csak esztétikai probléma, hanem a rothadás során olyan gázok is szabadulnak fel, amelyek veszélyesek lehetnek a halakra, ezenkívül sok munkától kíméljük meg magunkat tavasszal, ha már most kitisztítjuk a vizet. Ez azt is jelenti, hogy a már elvirágozott növényeket is nyírjuk vissza. Ami nem télálló távolítsuk el a tóból.

Ha vannak halaink a tóban azokat 10 fok alatt már ne etessük, mert nem fogják a táplálékot megenni, mivel az emésztésük ilyen hűvösben már leáll, így pedig a nekik szánt táplálék is elkezd lebomlani, és rontani a víz minőségét.

 

Novemberben még arra is van lehetősége, hogy kerítést, támfalat vagy különböző kerti kiegészítőket telepítsen a kertjében. Nézzen szét akciós termékeink között és válogasson bátran.