TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok
fa

Fa kerítés lejtős terepen?

2023.09.29

A kerítés építése lejtőn sok kérdést vet fel, ha még nincs tapasztalata. Az egyik ilyen kérdés hogy a kerítésnek követnie kell-e a lejtőt, vagy mindenképpen maradjon vízszintes. Most segítünk ennek a kérdésnek a megválaszolásában és sok más hasznos információt is megosztunk önnel.

A válasz pedig, ha röviden akarunk lennis az, hogy mindig vízszintesnek kell lennie, azaz a kerítéstábla alja, maradjon vízszintes.

Ez pedig azt jelenti, hogy a talajt kell hozzáigazítani sziklákkal vagy földdel, ha nem akarunk nagy rést hagyni, ami alatt akár ki és bebújhatnak házi- és vadállatok.

 

Miért kell a kerítésének vízszintesnek lennie?

Képzeljük csak el, hogy néz ki egy szép kerítés. Egyenesen áll az udvaron az oszlopok pedig tökéletesen függőlegesek. Ez nem azért van így, mert a talaj is tökéletesen sima volt, hanem mert a telepítők figyeltek erre és kiegyenesítették a kerítést.

Ha az oszlopok dőlnek sokkal nehezebb megtartaniuk a kerítést, ez pedig különösen veszélyes a fa oszlopok estében. Mivel a fa egy természetes anyag, ami rostokból áll, a nagy terhelés alatt a rostok mentén elreped, majd eltörik.

Másik probléma azzal ha követni akarnánk a lejtőt, hogy az biztos nem egyenletes, így előbb-utóbb a tábla nem tudná követni azt, mivel a sarok kötöttek, és nem módosíthatók a lejtő szerint.

 

Hogyan szerelhetünk vízszintesen?

Először is megfontolhatjuk a föl kiegyenlítését, ha kisebb lejtőkről, buckákról van szó. Ez azonban sok időbe és pénzbe is kerülhet, ha jelentősen lejt a terület.

Kisebb munka, ha csak egy tábla hosszában egyenesíti ki a talaj, ami nem csak feltöltéssel, hanem ásással is történhet. Ezután a következő tábla lépcsőzetesen  fentebb vagy lentebb helyezkedik el.

Így elkerülheti azt is, hogy a tábla alatt méretes hézagok keletkezzenek.

Ehhez módszerhez hosszabb oszlopot kell választania, ami javasoljuk hogy, még fa tábla esetében is legyen fém oszlop. A fa oszlop ugyanis 2 méter vagy a fölötti magasságban már nem annyira biztonságos. A zártszelvény oszlop azonban jóval nagyobb magasságban is stabil.

 

Milyen távol legyen a fa tábla alja a földtől?

Talán korábban nem is gondolt bele, de egyes anyagok esetében minimális távolságot kell hagynunk a talaj és a tábla között. Fém tábla vagy például vadháló esetében ez nem szükséges, de fa esetében mindenképpen fontos, hogy a talajból ne tudja felszívni a nedvességet, mert az károsítja a kerítést. Ezért pedig jó ha egyáltalán nem érintkezik a földdel. Gondoljunk itt bátran az esőben felcsapódó sárra is, ha a talaj sárosodásra hajlamos, fedetlen talaj. (Nincs gyep, vagy mulcs, térkő stb.)

Ha fa kerítést szerel, jó ha kb. 5 cm rést hagy a talajtól. Ez az öt centi nem túl sok, de ha nem hagyja meg ezt a rést, nagy problémákat okozhat önnek a későbbiekben.

Ha esik, a víznek, amely nem szívódik fel azonnal a talajba, el kell folynia. Ha a kerítés ennek útjában áll, nem csak a víz feltorlódását okozza, ami pedig a pocsojákban ázó udvart, ami tönkre teheti a növényzetet, vagy megnehezíti a közlekedést, hanem a vizes kerítés is korhadásnak indul. Még akkor is ha kezelve, festve vagy lazúrozva van.

Emellett még egy előnye van, ha meghagyja a kellő távolságot. Ez pedig az, hogy kevesebb a kártevők okozta kár, mivel nekik egész egyszerűen nehezebb felmászni a kerítésre. A rovarok ellen természetesen elengedhetetlen védekezési mód, hogy a fát ne hagyja kezeletlenül.

Betonláb-fa tábla kombináció

Ritkán látni, de semmi akadálya nincsen, hogy a fa táblát betonlábbal kombinálva telepítse. A betonláb jó választás, ha például kiskedvenc van a háznál, aki megpróbálna átbújni a kerítés alatt., így nem kell a fa kerítést sem leereszteni vészesen közel a talajhoz. Ha betonlábbal szeretnénk telepíteni a fa táblás kerítést, használjunk zártszelvény oszlopot és L vassal rögzítsük a fa táblát rá.

 

Mit tehet ha nem függőleges az oszlop?

Időnként nem árt tesztelni a kerítésoszlopokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy még mindig szilárdan állnak. Ha észreveszi, hogy inog, azonnal intézkedjen. Sajnos ha az oszlop dől, az nagyobb munkát jelent önnek mint ha más elemet kellene cserélnie. Ugyanis valószínűleg le kell szerelnie a kerítésléceket, vagy kerítéstáblát, hogy rögzítse az oszlopot, de az is előfordulhat, hogy új oszlopot kell betonoznia, vagy dübeleznie. 

Fa oszlopot sohase betonozzon! Ha fa oszloppal szeretné a kerítést telepíteni, használjon oszloptartót. Az oszloptartók fontosságáról itt írtunk bővebben.

MIÉRT HASZNÁLJUNK OSZLOPTARTÓT?