TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

GABION PADOK-MIÉRT ÉS MILYET VÁLASSZUNK

2023.09.07

Ha egyedi kültéri bútort keres, a gabion nagyon jó választás lehet, mert nem csak sajátos, egyedülálló stílusúak, de rendkívül tartósak is.

Más gabion szerkezetekhez hasonlóan a gabion bútorok is szilárd drótháló alapokból készülnek, amelyek sziklákkal, téglákkal vagy más szilárd anyaggal töltünk. A gabion rácsokból pedig többféle forma is kialakítható, amikből nem csak padot vagy asztal is építhetünk, hanem jóformán bármit, akár szobrokat is, de most csak a kerti bútorokról lesz szó. 

 

Miből áll össze egy gabion pad

Pad építése előregyártott gabion boxokból a legegyszerűbb. Ezeknek a rácsos dobozoknak tulajdonképpen a kövek helyben tartása a szerepe. Nem az esztétikája fontos, hanem a szerkezet és forma megtartása. A padon ülő személyek megtartását azonban nagyrészt a kövek fogják elvégezni.

A rácsok általában horganyzott acélból hegesztettek, mivel ezek elég nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek. Néha a horganyzott hálót PVC-vel is bevonják, de a PVC elöregedhet, ezért ha lehet, inkább ne ezt a megoldást válasszuk. 

Szükségünk lesz még ezenkívül töltőanyagra. A gabionpadok építésekor ügyelni kell arra, hogy ellentétben az önálló gabion szerkezetekkel, a gabion padoknak súlyt kell tartaniuk. Ezért tanácsos keményebb töltőanyagot használni például gránitot, mivel biztosítani szeretnénk a megfelelő alátámasztást. Kerítéseknél, belátásgátló falaknál például sokszor ajánljuk az alternatív töltőanyagokat, mint például a fa, de mivel az korhadhat, egy pad esetében nem biztos hogy jó választás, mert idővel veszíthet a tartásából.

Emellett a padot deszkával kell fednünk, mely a legtöbb esetben egyszerű fa deszka, de például mi a tartósabb wpc deszkákat szoktuk ajánlani. Azonban ha megfelelő az alátámasztás, akár csiszolt követ vagy öntöttbetont is használhat.

 

 

Hogyan építsünk gabion padot

Gabion padot kétféleképpen is építhetünk. Két rácskocka feltöltése után helyezzük rá az időjárásálló (kezelt, vagy tartós anyagból álló) ülődeszkát, vagy pedig használjunk egy téglalapalakú gabion boxot, így nem két lába lesz, hanem  egy összefüggő alapja.

Gabion padot támfalakból is kialakíthatunk. Ebben az esetben is használhatunk rácsdobozokat, de sok esetben egyedileg méretezett és épített gabion támfalakat látunk. Ezekkel nem sok dolgunk van csak egy ülődeszkát rögzíteni a támfal tetejére. Sok parkban is látni ilyet, hiszen dupla funkciójú gabion és nagyon szép megvalósítások vannak.

 

Különböző formájú gabion padok

Ha más dizájnt keres a kültéri teréhez, a gabion padokat különféle formákba rendezheti. Például az L-alakú gabionpadok három gabion ketrecből vagy kosárból és két faülésből építhetők. Ha nem szigorúan egyenes szerkezetet szeretne létrehozni, különösen figyeljen az ülődeszkák rögzítésére nehogy használat során felbillenjenek.

Gabionnal nem korlátozódik szigorúan a téglalap vagy négyzet formára. Bár ezekkel könnyebb dolgozni, ennek ellenére kialakítható akár íves forma is. Csak arra kell figyelnie, hogy megfelelő alátámasztást adjon az ülőfelületnek. Ha nem biztos a dolgában kérje ki szakember segítségéét is a számításokhoz.

 

A Gabion padok előnyei

Számos jelentős előnye van annak, ha gabion padokat használ a kertben. A gabionok környezetbarát és esztétikus megjelenést biztosítanak. Akár helyszínen talált kövekkel és töltőanyaggal is lehet tölteni. A helyi anyagok használata környezetbarát, mivel minimális üzemanyagot használnak fel a szállításhoz. 

A gabion padok többnyire természetes anyagokat használnak. A gabionok horganyzott acélból készülnek, de a töltőanyagot közvetlenül a talajból veszik. A padok teteje válasszunk újrahasznosított anyagot, mert ebben az esetben teljesen környezetbarátok lehetünk.

A gabion padok másik előnye, hogy hűvösek maradnak még meleg időben is. A gabionok belsejében található kövek között megáll a levegő, valamint a kövek is (típusuktól függően) nehezen melegszenek fel.

A gabionok tartósak, könnyen telepíthetők és erősek. Nincs szükségük alapra vagy habarcsra, hogy a sziklák a helyükön maradjanak.

 

Ha ön is kedvet kapott ezekhez a padokhoz, vásárolja meg webshopunkban ITT, vagy keresse fel szakértő kollégánkat Jávor Richárdot.

javor.richard@keritesrendszerek.hu

+36/20-359-17-84