TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok
wpc

A WPC kerítések karbantartása

2023.09.01

A WPC (wood-plastic composit=fa-műanyag kompozit) kerítés nagyon kevés gondozást igényel, mivel eredményesen ellenálla az időjárás viszonyainak, nem korhad, nem rohad, de mint mindent ez is gondosan kell „használni” , mert odafigyeléssel várhatóan hosszabb életű lesz.

Mit és hogyan tehetünk a WPC kerítésért? Vegye velünk sorra az alábbi pontokat, ami által mindent megtehet a kerítéséért, amit csak érdemes.

 

Tényleg gondozásmentesen a WPC kerítések?

Valóban lehetnek a WPC gondozásmentesek, de ez esetben valamivel rövidebb életűek és kevésbé esztétikusak lesznek, mint ha odafigyelünk rájuk. Mivel semmi sem tart örökké, így a WPC kerítés sem, de megelőzéssel és odafigyeléssel akár életünk végéig kitarthatnak. Az igényelt gondozás azonban jóval kevesebb, mint például a fa kerítések esetében.

 

Szennyeződések: sár

A kompozit kerítések ugyanúgy szennyeződhet, mint minden kerítés. A tisztításuk azonban nagyon egyszerű. Először egy seprűvel söpörje le a sarat a kerítés falairól. Ezt követően slaggal mossa át a felületet. Ha makacsabb szennyeződést szeretne eltávolítani, puha sörtéjű kefével és szappanos vízzel teheti meg. Ügyeljen arra, hogy ne dörzsölje túl erősen, mert a WPC egy puha anyag, amibe így belekarcolhat. Azonban nincs szükség arra, hogy mindig, minden szennyeződést eltávolítson, mert egy idő után eltűnnek, például lemossa az eső. Csak akkor tisztítsa, ha nagyon zavaró a szennyeződés.

 

Zsír és olaj

A kompozit kerítések általában ellenállnak a zsír- és olajfoltoknak. De ezek a foltok is könnyen tisztíthatók a kerítés felületének köszönhetően. Bár a zsír és az olaj megtapadhat a kompozit kerítések felületén, puha törülközővel és tisztítószerrel mégis eltávolíthatók. A nehezebb foltok is letisztíthatók univerzális tisztítószerekkel. Ebben az esetben se használjon erős sörtéjű kefét vagy dörzsölő szivacsot, hogy elkerülje a karcolást.

 

Penész

A kompozit kerítéseket arra tervezték, hogy a kültéri környezetben helytálljanak. Így nem jellemző rájuk a penészedés sem. Ha mégis ilyen jelenséget tapasztal, élhet a gyanúval, hogy a kerítés valahogyan folyamatosan vízzel érintkezik. Vizsgálja meg a kerítést és szüntesse meg az okokat szigeteléssel, vagy a víz elvezetésével. A penészfoltok általában puha kefével szintén eltávolíthatók. Használjon penészedés elleni szert, de vigyázzon, hogy a talajba ne folyjon a vegyszer.  

 

Vízkárok megelőzése

Fontos tudni, hogy bár a WPC jobban ellenáll a nedvességnek mint például a fa, azért még nem érintkezhet folyamatosan nedvességben, mert az a wpc-nek sem tesz jót. Ezért nagyon fontos, hogy ezt elkerüljük. Ehhez rendszeresen távolítsa el ráhulló leveleket, amik megszívhatják magukat az esővízzel, és ellenőrizze, hogy a kerítés egyik pontján sem állhat meg a csapadék. Mi azt ajánljuk, hogy a deszkákat felülről fedje egy vízálló anyaggal. Erre való például a WPC Classic deszkánkkal kompatibilis fedőlécünk is.

 

Fakulás elleni védelem

 A WPC anyagok hajlamosak lehetnek a napfény hatására fakulásra, bár kevésbé jellemző rájuk, mint a festett kerítésekre. A WPC általában nem felületileg festettek, hanem anyagában tartalmazzák a színt. Az idő múlásával azonban észlelhető valamennyi fakulás. A festést nem igazán ajánljuk, mert nehéz olyan festéket találni, ami legalább annyira ellenáll a napfénynek mint a WPC, és ráadásul rajta marad a felületen. A legjobb megoldás, ha azokat a részeket, ahol sokáig érheti tűző napsütés növényekkel árnyékoljuk.

 

Elővigyázatosság

A kerítésnek azt tesz a legjobbat, ha eleve elkerüljük a sérüléseket, ezért érdemes már a telepítésnél átgondolni, hogy a kialakítás ideális-e arra, hogy a tevékenységinket úgy intézzük az udvaron, hogy kevesebb esélye legyen a sérüléseknek. Például milyen messze van a kerítés falától és kellő nagyságú e a kocsifeljáró, hol és hogyan tároljuk majd a kerti szerszámokat és hasonló.

 

Vegyszerek használata

Szintén elővigyázatosságot igényel bármilyen anyag használata a kerítés közvetlen közelében. Minden foltot nehezebb eltávolítani, mint megelőzni a szennyeződést. Gondolhat itt festékre, ragasztóra, rágcsálók elleni vegyszerekre. Ha szükséges ezek használata, kellő távolsággal használjuk, vagy használat előtt takarjuk le a kerítést.

 

Rozsda

Meg kell még megemlíteni a rozsdafoltokat is. Bár a wpc természetesen nem rozsdásodik a kerítés egyéb elemei viszont lehet, hogy igen. Amint lehet cseréljük a rozsdás elemeket. Ennek nem csak esztétikai de biztonsági okai is vannak, mivel ezek az elemek elsősorban a szerkezet megtartásában vállalnak szerepet, nem biztonságos, ha a rozsdásodás következtében eltörnek és nem töltik be a funkciójukat.

 

Webshopunkban jelenleg három típusú WPC deszkát is vásárolhat. WPC Classic deszkáinkat azonban kiárusítjuk! Csapjon le rá amíg a készlet tart.

WPC termékeinket megtalálhatja webshopunkban: ITT