TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Használható-e a WPC kerítésdeszka fali burkolatként?

2023.08.04

Nagy az esélye, hogy Ön is találkozott már a WPC (wood-plastic composite) anyaggal, ha nem is személyesen, de internetes cikkekben, hirdetésekben biztosan. Hiszen nagyon népszerű és rengeteg dolog készíthető belőle.

Leggyakoribb felhasználása a teraszpadló, kerítésléc és a falburkolat. Mi mint kerítésekkel foglalkozó cég, természetesen csak WPC kerítésdeszkát árusítunk. De fel lehet-e őket cserélni? Azaz használhat-e padlódeszkát kerítésként és fordítva? Mire figyeljen? Segítünk.

WPC-t a közismert előnyei miatt, mind padlón, mint falon mind kerítésként jó döntés felhasználni.

Mi ezek az előnyök?

Tartós: A természetes fához képest a WPC falburkolatunk kiváló szilárdságú, nem sérül könnyen, színálló és nem korhad, ezért hosszú élettartamú.

Környezetbarát: A legtöbb gyártó újrahasznosítható műanyagból és hulladék fából készíti a WPC-t. A műanyag természetesen nem környezetbarát, de ha felhasználjuk a már legyártott műanyagot, mégis sokat teszünk a környezetünkért. Ráadásul, ha egy tárgy hosszú életű, lassítjuk a gyártást és így a hulladéktermelést.

Nedvességálló: A természetes fához képest kompozit burkolatunk 100%-ban vízálló, így kültéri használatra is alkalmas.

Időjárásálló: Úgy tervezték, hogy bírja a szélsőséges időjárási viszonyokat is, beleértve az alacsony hőmérsékletet, a vakító napfényt, az esőt és a havat, valamint a mérgező vegyszereket.

Vegyszermentes: Mivel a WPC  mentes az olyan káros anyagoktól, mint az ólom, a metanol és a karbamid, ezért nem vezet komoly egészségügyi problémákhoz.

Korrózióvédelem: Mivel kompozit burkolólapjaink 100%-ban vízállóak, nem szívják fel a vizet.

 

Ezek a jó tulajdonságok indokolják, hogy a WPC anyag bárhol jó választás lehet.

Akkor miért is van külön padló, kerítés és falburkolat is?

Alapvetően a forma határozza meg mire használjuk.

Kerítés: A mi kerítésdeszkáink bár fel is fúrhatóak egy oszlopra, legjobb rögzítési módja, ha egy U profilú sínbe csúsztatjuk őket, esetleg a deszkák fogadására kialakított alumínium oszlopot használunk. Felhasználási terület miatt a deszkák kétoldalúak, ezek az oldalak teljesen megegyeznek egymással. Mivel a WPC léceknek az erős szélnek és az illetéktelen behatolóknak is ellent kell állnia, jó ha kellően strapabíróak és szélesek. A deszkák belseje üreges kialakításúak ezért azt is érdemes megfigyelni, milyen erősen vannak a szélek egymáshoz rögzítve, így is fokozva időtállóságát.

 

Padlódeszka: Alapvető elvárás a padlódeszkáktól, hogy erősek legyenek, emberek, kerti bútorok alatt se törjenek meg, ezáltal biztonságosan közlekedjünk és tartózkodjunk rajtuk. Ezek a termékek tehát szükségszerűen ellenállóbbak a kerítésdeszkáknál vagy a falburkolatoknál. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk cserélhetjük a padlódeszkát a kerítéslécre, de a legtöbb esetben erre nincs szükség. Már csak azért sem, mert minél vastagabb, erősebb egy deszka annál magasabb az ára, ezért lehetséges, hogy más területen felhasználni, jóval nagyobb kiadás a kelleténél. Kerítésdeszkát és falburkolatot viszont ne használjunk padlón. Ha lehetséges ilyen jellegű felhasználása, a forgalmazó jelezni fogja. Viszont annak ellenére, hogy ilyen hivatalos információt nem kaptunk, padlóra telepítjük ezeket, nem érvényesíthetjük a garanciát sem, ha megreped.

A padlódeszkák általában horony kialakításúak, tehát lambériaszerűen egymásba csúsztathatók, ezért a lerakása egészen egyszerű.

 

Falburkolat: Faburkolatok használata azért célszerű, mert általában könnyen tisztíthatók, nem igényelnek festés, és megvédik a falfelületet a károsodástól. A WPC klip- és sínrendszerrel szerelhetők fel, ami megkönnyíti a fel- és leszerelésüket. Tehát a forma kialakításánál figyeltek arra, hogy a falat ne kelljen feleslegesen megfúrni. Bár a wpc fali panel is időjárásálló és tartós, azért még nem helyettesíthető vele a kerítésdeszka, mert a fali paneleket egyik oldalról a fal védi, amire rászerelték, így nem kell annyira vastagnak lennie, sok esetben nem is kétoldalas, és nem duplafalú. Ez azt is jelenti, hogy egy nagyon erejű szélnek nem biztos, hogy ellenáll.

Mint már korábban említettük padlódeszkát lehet falra rögzíteni, de valószínűleg bonyolultabb lesz a felrakás és drágább az egész projekt, mintha falipanelt használtunk volna. Kerítésdeszka rögzítése falra viszonylag egyszerűbb, csak a fogadósínek rögzítését kell megoldanunk, aztán belecsúsztathatjuk a deszkákat.

 

Belátásgátló, zsaluzat: Bár a deszkáink megállhatják a helyüket a falon, mégis inkább belátásgátlónak ajánljuk. Leginkább rombusz deszkánk alkalmas mozgatható, vagy stabil árnyékoló falként, mivel  ezek redőnyszerűen szerelhetők fel, tetszőleges hézagokat hagyva. Így például teraszra vagy pergolához állítva nem kerítésként hanem elhatárolóként szolgálhatnak. Sínekbe foglalva, olyan panelt is készíthetünk, mely görgőkre, zsanérra vagy sínre szerelve mozgathatózsalukén szolgálhat ablakoknál és teraszajtóknál.

 

 

Most érdemes WPC deszkát vásárolnia tőlünk, mivel kiárusítjuk WPC Classic deszkáinkat, és amíg a készlet tart 20% kedvezménnyel megvásárolhatók: ITT