TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Sorházak kerítései- Milyen kerítést válasszunk pici kertekhez

2021.03.25

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy mikor kerítést választunk, igazodjunk a környezethez. Mind hangulat, mind pedig funkció erősen kijelöli azokat a kerítéseket, amiket érdemes választani.

Ebben a cikkünkben a sorházak kerítéseiről lesz szó.
Felmerülhet a kérdés, mi különbség van egy ikerház kerítése és bármilyen más kerítés között.

Kezdjük akkor az elején.

Először is a sorházak kerítései kisebb méretű kerteket választanak el egymástól, melynek tulajdonosai nagyon közel laknak egymáshoz. Másrészt a legtöbbször egy város külső területein épülnek.

Ebből a két tényezőből fogunk kiindulni, ahhoz hogy pár kerítéstípust ajánljunk nem csak sorházakhoz, hanem kisebb méretű kertekhez is.

 

1, Épített fal

Leggyakoribb kerítés, amivel találkozunk az épített fal. Gyakori, hogy a kivitelező, a ház építésénél a kerítést is ugyanabból az anyagból megépíti, és ugyanolyan festést is kap, így tökéletesen illik a kerítés a házhoz.

Amiért mi nem szeretjük ezeket az épített kerítéseket, annak két oka van. Egyrészről nehezen bontható vagy alakítható. Másrészt a vaskos megjelenésével, sok területet elvesz az amúgy is kicsi kertből. Ha tehetjük kombináljuk fém, vagy fa rácsbetétekkel, illetve építsünk csak félmagas kerítéseket.

2, Fém táblás kerítés

A fém rácsos kerítések is igen népszerűek és nem véletlenül. Ezek a kerítések több okból is kiválóan alkalmasak sorházak mellé. Egyrészről nagyon strapabíróak, ami minden kerítés esetében előny, de ha szomszéddal ilyen szorosan egymás mellett élünk, egy kerítés csere egészen kellemetlen. Egyáltalán kié a kerítés, ki tehet róla, hogy elkorhadt, megrongálódott? Na egy jó minőségű fém kerítés esetében ezeket a kérdéseket csak nagyon sokára kell feltenni.

Másrészről a rácsos kerítés azért is jó választás, mert nem árnyékolja le az amúgy is kicsit kertet.

Nyilván sokan gondolunk arra, hogy ha ilyen közel van a szomszéd, akkor minél nagyobb falat építek, hogy ne lásson és halljon semmit, ami a mi házunk tájékán történik. De számolunk-e azzal, hogy van egy pici kertünk, amit ha körülfalazunk, akkor nem jut be a napfény és lesz egy leárnyékolt szobánk gyakorlatilag. Sem a növényeknek nem tesz jót a napfény hiány, sem nekünk az, hogy még a szabad ég alatt is csak a falat bámulhatjuk.
Sorházakhoz ezért sokkal jobb választás, egy könnyed hatású fém kerítés, akár kisebb 1-1,5 méteres magasságban.

Az árnyékolását megoldhatjuk növények ültetésével, műsövénnyel, belátásgátló szalagokkal vagy hálóval.

3, Fa táblás kerítés

Pontosan az előzőekben leírtak miatt ( azaz, hogy zárt hatást kelt) óvatosan bánjunk a fa táblás kerítésekkel. Annyiban szerencsésebb választás az épített falnál, hogy természetes anyag, ezért egy zártabb kerítéstábla is kellemesebb hatást kelt. Azonban itt is érdemes megfigyelni a napsütést. Főleg akkor ajánljuk, ha a kert déli fekvésű, mert így is bejut egy kis fény, vagy akkor, ha nem túl pici a kert. Azonban ne feledkezzünk meg a nyitottabb fa táblákról, mint például az apácarács. A terület leválasztása így is egyértelmű, mégis részben átlátható, akár növényeket is futtathatunk rájuk.

A félmagas kerítések inkább vidéken népszerűek, de lehet ez csak előítélet. Mutatunk pár példát, ahol sorházak mellett használták.

4, Gabion

Teljesen érthető, ha valaki a gabion felé húz, hiszen nagyon jó hangszigetelő és belátásgátló tulajdonsággal rendelkezik.

Azonban itt is felmerülhetnek azok a problémák, amik az épített fal esetében. Van-e elég hely és fény egy masszív hatású kerítésnek.
Szerencsére gabionból is megoldható a vékony, leginkább a külalak céljából épített kerítés, de még jobb, ha kombináljuk fa vagy fém rács betétekkel.

5, Élő növény

Az élő növény falak, nem csak szépek, hanem szűrik a levegőt, kellemes árnyékot adnak, de nem sötétítik el teljesen a kertet. Összességében nagyon jó választás. Hátulütője, hogy folyamatos ápolást igényel, de kétségkívül megéri.
Leggyakoribb a rácsra futtatott növény, vagy a sövények.

Képek forrása: Pinterest