TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok
fa

Nyomáskezelt fa- Mit jelent pontosan?

2022.06.10

A fa kerítésnek számos előnye van. Egyrészről ez a természetes anyag, kellemes hatást kelt az udvaron, valamint nem viszünk be a kertbe egy idegen, akár mesterséges anyagot. Elég jó hangszigetelő, és belátásgátló is. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem szeretnék, ha a fák kivágásával csökkennének az erdők száma és nagysága, mert például a nálunk is kapható fa táblás kerítések bizonyítottan fentartható erdőgazdálkodásól származnak.

Viszont a fa kerítések több törődést igényelnek, mint például a fém táblás kerítések. Meg kell akadályoznunk, hogy korhadásnak induljanak.

A vásárló azonban sokszor azzal találkozik, hogy ez a termék „magas nyomáson telitett, gombaölő szerrel kezelt.”

Mit jelent ez és miben befolyásolja a termék gondozását, érdemes-e ilyen terméket vásárolni?

 

 Mit jelent az, hogy nyomáskezelt vagy más néven telitett fa?

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a fa kerítést akár álló vízbe is telepíthetjük, mert nem tesz kárt benne a korhadás. A „nyomáskezelt” azt jelenti, hogy ezzel a kezeléssel enyhítik a fa negatív tulajdonságát, miszerint nagyon rosszul tűri a vizet és rothadásnak indul. Ezáltal a fa tartósabb lesz. Ezzel együtt jobban ellenáll a rovaroknak és még a tűzvédelem is javul.

A kezelés alatt a fa vákuum-nyomás-vákuum szakaszokon esik át. Az első szakaszban a fa rostjaiból eltávolítják a levegőt, a réseket ezután tartósítószerrel töltik meg. Ezután következik a nyomás fázis, amikoris a fát magas nyomásnak teszik ki, ami által a tartósítószer mélyen behatol a résekbe. Ekkor a fa anyaga zsugorodik, keményebb és ellenállóbb lesz. A következő vákuum szakaszban a felesleges tartósítószert távolítják el a fából.

Az így kezelt termékből lehetetlen már eltávolítani a tartósítószert.

A gyártók igyekeznek arra is figyelni, hogy lehetőleg környezetbarát anyagokat használjanak az impregnáláshoz is.

 

Az így kezelt fa előnyei:

  • Erős és tartós: Sűrűbb, mint a kezeletlen fatermékek, mértékkel ellenáll a karcolásoknak és horpadásoknak.
  • Megfizethető: Más anyagokhoz, például kőhöz, betonhoz, alumíniumhoz vagy acélhoz képest a nyomással kezelt fa jellemzően olcsóbb. Ezenkívül 30-40%-kal olcsóbb, mint egyes tartósabb fafajták, például vörösfa vagy cédrus.
  • Nedvességálló: A nyomással kezelt fűrészáru nem lágyul meg és lassabban bomlik le, mint a természetes fa. Természetesen ahogy korábban is írtuk nem 100%-ig vízálló, csak jobban ellenáll a korhadásnak, mint a kezeletlen fa.
  • Gombaállóság: Sok különböző típusú gomba képes táplálkozni a természetes fa nedvességéből, és elkezd növekedni, míg a nyomással kezelt fűrészáru ellenáll a gombáknak.
  • Rovarálló: Amikor a rovarok behatolnak a fába, a fa meggyengülhet, ami végül szerkezeti problémákat okozhat. Nem kell aggódnia a fát fúró vagy fát károsító rovarok miatt, ha nyomáskezelt fűrészárut választott.
  • Tűzállóság: Az egyik legveszélyesebb fenyegetés bármely fafajtára a tűzkár. A nyomáskezelt fa nem lesz teljesen tűzálló, de egy véletlen tűz esetén jóval nehezebben kap lángra és lassabban ég, mint a kezeletlen fa, így több időnk lehet az oltásra. 
  • +1 A nyomáskezelt fa színezhető: Bár a termék a kezelése után enyhe barna vagy zöld árnyalatot kap, ezt ne tekintsük színezésnek. Ez az árnyalat csak a gombaölő szer miatt keletkezik. Hogy melyik szín fog érvényesülni, azt gyártója válogatja. Lényeges különbség nincs közöttük. A termék pár hét alatt elvesztheti ezt a színt. A fa bármikor, már a telepítés előtt is tökéletesen festhető, vagy lazúrozható marad az enyhe árnyalat ellenére is.

Hátrányok

  • Ápolási igény: Sajnos a magas nyomáson hőkezelt fát évente ellenőrizni és szükség szerint gondozni is kell. A kezeletlen fa beszürkül és bár lassabban, de idővel korhadásnak indulhat, ha nem óvjuk meg.
  • Vegyszeres kezelés: Mivel ezek a termékek vegyszerrel kezelt, amik összetevőjéről csak nagyon ritkán kap a vásárló felvilágosítást, a nyomáskezelt fát a kipárolgás miatt elsősorban kültérre ajánljuk. Ha mégis beltéren szeretnénk hasznosítani, tároljuk a faanyagot száraz és jól szellőztethető helyen (pl.: garázs) pár hónapig, amíg a lehetséges vegyszeres gázok távoznak.

 

 Hogy hogyan ápolja fa táblás kerítését arról itt írtunk bővebben:

HOGYAN ÁPOLJUK FA KERÍTÉSEINKET?

 

Ha szeretne fa táblás kerítést vásárolni, nézze meg kínálatunkat:

          Fa táblás kerítések

 

Nem tudja, melyiket érdemes választani? Kerítés tervezésben kérne segítséget? Vagy rendelne?

Keresse bátran szakértő kollégánkat:

Dudás Attila

Tel.: +36/20-576-3704

E-mail: dudas.attila@keritesrendszerek.hu

 

Ha még sem győztük meg, és szeretne gondozásmenetes fa hatású kerítés, nézze meg WPC kínálatunkat.

WPC Classic

WPC Rombusz