TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Milyen legyen az oldalkerítés: 5 fontos tipp

2021.10.15

Az oldalsó kerítés sokféle lehet, de jó és praktikus csak kevés. Hogy Ön a lehető legjobb kerítést válassza, ajánlunk 5 fontos pontot, amin érdemes elgondolkodnia.

 

1, Milyen magas legyen a kerítés?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az a legjobb, hogy oldalsó kerítésnek minél magasabb és minél masszívabb kerítést válasszunk. Azonban sok esetben ez felesleges erőfeszítés, az extra költségekről nem is beszélve.Mielőtt kiválasztjuk a kerítés magasságát, vegyük számításba a következőket.

Előírás, jogszabály, nincs arra vonatkozóan, hogy egyáltalán körbe kell keríteni a kertünket. A minél magasabb kerítés elsősorban csak magyarországi trend. A kerítések magasságát helyileg szabályozzák. Általában 2,5 m magaságig nem engedélyköteles, de mindenképpen járjunk utána a helyi előírásoknak. Nyilvánvalóan téves az az elképzelés, hogy tökéletesen hangszigetelt kerítést találunk. Átlátásmentes pedig elég lehet akár már 150 cm magasságban. Tehát ha nincs extra igényünk, felesleges a kerítés magasságát jelentősen növelni.

 

2, Hol legyen a kerítés?

Erre a kérdésre biztosan sokan egyből rá tudnák vágni, hogy hát a telek oldalán. Na de ha belegondolunk, hogy két telket választ el, akkor azt is felmérjük, hogy gyakorlatilag ez egy közös kerítés lesz, és minkét oldalra saját költségünkön kerítés felhúzni, úgy, hogy minkét szomszédunk élvezi ennek az előnyeit, nem annyira igazságos. Hogyan lehet ezt megoldani?

A gyakorlatban ezt a helyi lakosok hagyománya érvényesül. Például mindenki a jobboldali kerítést tartja karban. Ritkább esetben van helyi szabályozás, de talán érdemes a szomszéddal ebben is egyeztetni.  Másik gyakorlat, hogy megosztjuk a költségeket és kerítés típusa is közös döntés. Nyilván ez nem minden esetben megoldható, mert van úgy, hogy a szomszéddal nem jutunk közös nevezőre. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a kerítésnek minden esetben 100%-ban a tulajdonos telkén kell állnia, ezért a telekhatást mindenképpen ellenőrizzük.

Erről is írtunk korábban, amely cikket itt találja: KERÍTÉS ETIKETT

 

3, Támfal, mint kerítés

A dombvidékes területen érdemes elgondolkodni azon, hogy a kerítés ne csak telek határolás célját szolgálja, hanem funkcionáljon támfal is. Ha telkünk a szomszédunk felé lejt, ezt az ötletet megvalósítani elég nehéz, ugyanis a szomszéd felől kell földet elbontani, de viszonylag könnyeb dolgunk van, ha a mi udvarunk van alacsonyabban. Akár így akár úgy, ebben az esetben ne csak a szomszéd véleményét kérjük ki, hanem egy statikus szakmai tanácsait is. Egy domboldal megbontása rettenetesen veszélyes lehet, ezért ebben az esetben semmi esetre se kezdjük magánakcióba.

 

4. A biztonságos kerítés

Talán nem is kell sokat magyarázni, miért fontos, hogy a kerítés biztonságos legyen. Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy stabil szerkezetet építsünk, hanem hogy azon ne legyen veszélyes elemek. Így például ne legyen hegyes és éles kiálló elemei. Drótkerítést, tüskéket nem szerelhetünk 2 méteres magasság alá, de a legjobb, hogy ha egyáltalán nem teszünk. Ma már nagyon sok biztonságos és átmászást megakadályozó kerítést találunk. A biztonság nem csak az ember és háziállat testi épségének megőrzésé miatt fontos, hanem a más károkozás miatt keletkező kártérítés miatt is.

Ha biztosra akarunk menni, kérjünk fel szakembereket a kerítés telepítésére.

Az általunk ajánlott szakemberek listáját ITT találja.

 

5, Ideiglenes kerítés

Végül szeretnénk ajánlani ideiglenes kerítések használatát. Az építkezés során praktikus körbe keríteni a területet. Ez nem csak a lopások megakadályozása miatt fontos, hanem a balesetek elkerülése érdekében is. Sokszor sem energia, sem pénz nincs arra, hogy az építkezés fázisában felhúzzuk a végleges kerítést. Szerencsére bérelhetünk mobil kordonokat, amik tökéletesen megfelelnek erre a célra.

Ezeket a kerítéseket a mobilkerites.hu oldalunkon találja ITT.

Szakértőnk Csom Szabolcs, akit ebben az esetben bátran kereshet:

csom.szabolcs@keritesrendszerek.hu, +36 20/ 373 4772

 

Ha oldalsó kerítést keres olvassa el témába vágó cikkünket itt: JÓSZOMSZÉD KERÍTÉSAJÁNLÓ

Maradt Önben kérdés? Belátásmentes kerítések témájában keresse a profit: 
Belovai Beáta
belovai.beata@keritesrendszerek.hu,+36/ 20-317-6522