TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok
fa

Milyen elváltozásokat tapasztalhat új fakerítésén

2022.03.11

Minden egyes vásárló szeretné tudni, mit fog kapni a pénzéért. Az online vásárlások során azonban megvétel előtt nem tudjuk megnézni a konkrét terméket és meg kell bíznunk az eladóban, hogy az szállíttatja ki, amire mi számítunk. A fém és műanyag termékeink esetében mivel formára készülnek a legtöbb esetben elegendő megnézni a műszaki adatokat és pár fotót, hogy tisztában legyünk azzal mit kapunk.

A fa anyagú termékek esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel a természetes anyag könnyebben reagál a hőre és a nedvességre, ezenkívül pedig biztosan nem leszenek a táblák egyformák, mivel a fák sem azok, amiből készülnek.

Szeretnénk egy kis segítséget adni, ahhoz, hogy ha fa terméket vásárol, akkor milyen olyan elváltozásokat fedezhet fel a termékeket, amiért nem érdemes aggódni, illetve mit kezdhet ezekkel az elváltozásokkal.

 

Csomóképződés

A csomók a fában természetesen fordulnak elő. Ezek a csomók biztosan minden táblában megtalálhatók különböző területeken. Mivel termékeink egész lécekből készünek nem pedig darál anyagból vannak elkészítve, nem lehetséges ezeknek a csomóknak a kivágása. Viszont semmiben nem befolyásolja a termék állapotát.

 

 

 

Gyanta kiválás

Főként tűlevelű fákból készül anyagoknál jellemző. Mivel a mi termékeink zöme is fenyőből készül, ezért nagy eséllyel találkozhat vele, ha nálunk vásárol. A gyanta nem fog tovább termelődni, és érdemes eltávolítani, mert a felületkezelés a gyantás területeken nagy eséllyel lepereghet. A tisztítást terpentinek kendővel tudjuk elvégezni

 

 

 

 

 

Színeltérés

A faanyag különböző nedvességtartalmának és struktúrájának a következménye. Az időjárás hatásainak eredményeként, úgy, mint eső vagy napsütés, idővel kiegyenlítődnek, de a tábla sosem lesz homogén felület. Mindenképpen ajánljuk az időjárásálló kezelést (lazúrozást vagy festést), mert enélkül a fa biztosan szürkülni fog.

 

 

Deformálódások és repedések

 

A fának az időjárás hatására természetes mozgása van. Tágulhat vagy csökkenhet a térfogata. Ennek a mozgásnak a következményeként a lécek meghajolhatnak, de idővel visszanyerik a formájukat. Ha azonban törött elemet tartalmaz a tábla, akkor azt a terméket ne vegye át.

 

 

 

Foltosodás

Nyári hónapokban a faelemeken fekete, szürke elszíneződés, foltosodás lehetséges. A felületen található sötét kristályok vízzel és kefével könnyen eltávolíthatók. A foltosodás a faanyagok jellemzője. Sem a felületvédő imregnálást, sem a fa tartósságát nem korlátozza.

 

 

 

 

 

Érdes felület

Csomók, ívesedések, bemaródások kornyékén fordul elő. Általában a fa gyalulási, marási irányára merőlegesen jelentkezik. Csiszolópapírral a felület egyenletessé tehető.

 

 

Ezek azok az elváltozások, amiket Ön is könnyedén tud kezelni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az időjárásálló kezelés mindenképpen szükséges. Termékeink magas nyomáson telítettek, illetve gomba és rovarölő szerrel kezeltek. Ez azonban a tárolás idejére védi meg őket az állapotromlástól, de ha hosszabb ideig a szabad ég alatt állnak, ez a kezelés nem elegendő az állapotuk megtartására.

Hogy hogyan ápolja fa kerítésit az alábbi cikkekben olvashatja:

Hogyan ápoljuk fa táblás kerítéseinket

Fa termékeket keres? Vegye fel a kapcsolatot szakértő kollégánkkal Dudás Attilával: dudas.attila@keritesrendszerek.hu , +36/20-576-3704