TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Fa kerítések és a vízkár-Hogyan tehetünk ellene?

2022.10.07

Biztosan ön is, mint mindenki abban reménykedik, hogy a kerítése lehetőleg élete végéig kitart, de legalább hosszú-hosszú évekig. Ehhez azonban odafigyelés szükséges, azaz a kellő előgondozást el kell végezni, hogy megóvjuk a korhadástól vagy rozsdásodástól a kerítés anyagát.

Mivel a kerítés kültéri elem, ezért a nyári tűző napsütésnek, a téli fagyoknak, esőknek és szélnek is ki van téve.

Igyekszünk írásainkkal segíteni ügyfeleinket abban, hogyan védhetik meg a kerítéseiket, vagy kerti elemeiket, és tehetik ezzel együtt hosszú életűvé. Ebben a cikkben a fa kerítéssel fogunk foglalkozni.

A fa táblák különösen érzékenyek a nedvességre, mert egy rostos szerkezetű, természetes anyag, ami aszályosabb időkben kiszárad, de nedvesebb időben magába szívja a párát, esőt és sokáig bent is tarthatja. A víztől pedig megindul a korhadás folyamata.

Mit tehetünk ez ellen?

Korábban is sokszor írtunk róla, hogy a fa ápolása nagyon fontos. Már a telepítés előtt kezeljük a táblákat, hogy már az egyenletesen kezelt deszkakerítést rögzítsük.

Hogyan ápoljunk?

A deszkakerítést minden esetben kezeljük impregnáló hatású festékkel vagy lazúrral. Mindkettőből számtalan típus létezik. Vizesbázisú és olajbázisú, alapozást igénylő és kombinált anyagok, és egyesek még penész- és gombaölő hatásúak is. Hogy mi alapján válasszunk, és hogyan vigyük fel a felületre arról itt írtunk bővebben: HOGYAN ÁPOLJUK FA KERÍTÉSEINKET?

A telepítés is nagyon fontos.

A fa táblákat mi elsősorban fa oszlopokkal ajánljuk, aminek elsősorban esztétikai okai vannak. A megfelelő fa oszlopokat minden típus táblához találunk. Mivel szintén faanyagról van szó, ezért ezeket az elemeket ugyanúgy kezelni, mint a táblákat.

Nagyon fontos, hogy használjunk oszloptartót. Az oszloptartóval ugyanis elkerülhetjük, hogy az oszlopot közvetlenük a földbe rögzítsük, ahol gyorsabb korhadásnak indulna.

Olvassa el hogy miért érdemes oszloptartót használni, és hogy milyet válaszon itt: MIÉRT HASZNÁLJUNK OSZLOPTARTÓT?

De választhatunk fém oszlopokat is. Ezeknek az az előnye, hogy egyből betonozhatók. Az oszlopválasztásnál szintén figyeljünk a felületkezelésre, azaz válasszunk horganyzott vagy szinterezett oszlopot.

Ezenkívül telepítsünk úgy, hogy a fa tábla ne érjen a talajhoz, mert ha az nedves, felszívja a vizet. Még jobb megoldás, hogy készítsünk pontalap helyet sávalapot, mert ez a vizálló réteg alulról is védi a kerítést.

 

Segítségre van szüksége, vagy kérdése van a kérdése van a fa kerítésekkel kapcsolatban?

Keresse fel szakértő kollégánkat Dudás Attilát:

Tel.: +36/20-576-3704

E-mail: dudas.attila@keritesrendszerek.hu