TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Milyen magas kerítést válasszak?

2020.07.10

A létesítendő kerítés magasságának kérdése egyáltalán nem könnyű és egyszerű. Nagyon sokféle igény, hagyomány, terepviszony, előírás és elképzelés határozza meg a kerítés magasságát.

 

Magassági előírások:

Talán a legkönnyebben átnézhető szempont a kerítés magasságra vonatkozó jogi előírások:

A kerítés magasságnál az általános építési előírásokat azaz OTÉK előírásait kell tekintenünk [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. és a helyi önkormányzati előírásokat kell figyelembe venni.

Eszerint ( ha nincs önkormányzati előírás, akkor) a kerítés legfeljebb 2,5m magas lehet. Ha a kerítés meglevő támfal tetejére épül akkor a támfal magassággal együtt egyik oldalán sem haladhatja meg a 3 métert. Vagyis külön engedély nélkül nem építhetünk extra magas sportpálya jellegű kerítéseket.

Az önkormányzati szabályozás sokszor ezt a magasságot sem engedi meg. A legtöbb esetben 1,6 vagy 1,8m-ben maximálja a helyileg engedélyezett kerítés magasságot. Üdülőövezeteknél csak nem tömör kerítés építése előírás.

Kapukra, mint mozgó szerkezetekre külön szabvány vonatkozik. Eszerint minden 2 méternél magasabb kaput a helyi viszonyok figyelelmbe vételével szélterhelésre statikailag méretezni kell.

Így a külön engedélyek idő és utánjárás terhe miatt általában 2,5m alatti kerítések épülnek és a kapu magasság itt is általában nem haladja meg a 2 métert.

Hagyomány, a természetes magasságokhoz igazodik 

Sok északi országban hagyományos alapon egyáltalán nincs kerítés a házak körül vagy ha építenek akkor inkább az elkóborló kisgyermekek, illetve háziállatok miatt telepítenek kisebb méretű kerítést.

Ebben az esetben a 80 -100- 120 cm-es kerítés magasságok a legáltalánosabb méretek. Itt szükség esetén a kerítés még át is léphető, de a gyereket , kutyát… már megakadályozza a kijutásban.
Hegyvidéki terepen az erős széllökések, és az olvadó hótömegek is indokolják az alacsonyabb kerítéseket, ugyanis a magasabb kerítések útját állják ezeknek a környezeti hatásoknak, aminek a kerítés kidőlése lehet a végső eredménye.

Közép Európában inkább a véletlenül sem átléphető 130-150 cm magas kerítések a hagyományosan alkalmazottak. Ha belátásgátló funkciója is van a kerítésnek akkor 160-170-180-200 cm az általános magasság előírásoktól, lejtéstől függően.
Itt Magyarországon nagyon fontos kulturális szempont az átláthatatlanság, alamint a biztonság, amit csak magas és teljesen zárt kerítésekkel tudunk megvalósítani.

Ebben a kategóriában azonban az ipari kerítések az abszolút elsők, melyek általában 170-200-240 cm magasak, mert az átmászás védelmet minden esetben biztosítani szeretnénk a telekhatárra épített rendszerrel.

Ezert kerítésrendszereink pl. 2D és 3D széles magassági méretben állnak ügyfeleink rendelkezésére. Efféle kerítések építése lakóövezetben nem engedélyezettek.

Igény módosítja a magasságot

Sokszor a kerítésnek egy-egy problémás szomszéd felé speciális szerepe van. A szomszéd szemetes udvarának eltakarása, az onnan jövő zaj csökkentése, a leskelődésének megakadályozása és még ezer egy ok, amiért a funkcionalitás az esztétikumot is felülírja. Minél nagyobb a probléma annál nagyobb a magas kerítésre az igény.

Az elvárásokat a pénztárca nagysága is befolyásolja. A legszebb, legtartósabb belátásgátló alumínium kerítések méterenkénti ára többszöröse lehet az akciós vadhálóra helyezett belátásgátló szövetnek.

A szomszéd eltakarását mindkét kivitel megvalósítja, de a pénztárcára az egyik jóval nagyobb terhelési igényt mutat.

A választott megoldás lehet ideiglenes kivitel is, ha még 3-5 évig szeretnénk itt lakni és utána elköltözni, akkor nem célszerű 25-30 évre vonatkozó megoldást választani.

Terep szempontok kerítés magasságnál

Ha sík terepen vagyunk, akkor a fentebb említett 160-180 cm magassági méretek belátásgátló kerítéshez teljesen megfelelőek.

 

 

Emelt terep

Ha a mi telkünk van a magaslat tetején akkor szerencsénk van és akár alacsonyabb 140-150 cm -es kerítéssel is kiválóan megvalósítható a belátásgátlás. Magasan levő erkély teraszon ezért elég a 110 cm belátásgátlós korlát.

 

Süllyesztett terep

Ha a mi telkünk van a szomszéd telkénél, utca szintnél lejjebb akkor javasolt az emelt kerítés magasság melyet vagy magasabb kerítéstáblákkal vagy a kerítés alá épített támfallal, illetve lábazattal növelhetünk.

 

Ha a kerítés magasságot a fenti szempontok alapján a saját igényeink, terepviszonyaink és az érvényes előírások alapján választjuk meg, akkor a használat örömét a magasság szempontjából semmi nem fogja csökkenteni.

Várjuk kedves vásárlóinkat konkrét elképzelésükkel.

Tóth Zoltán