TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Nélkülözhetetlen kerítés kiegészítők

2023.12.14

Mivel anyagában és formájában is sokféle kerítés létezik, így a megépítésük is sokféle lehet. Jó ha tudjuk azonban, nagyjából milyen kiegészítőkre lehet szükségünk, hiszen így jobban átláthatjuk a kerítésrendszer teljes árát, a telepítéssel járó munkát és a kerítés gyengepontjait is. Vegyük hát sorra, mi minden kell a kerítéshez.

Oszlopok:

Webshopunkban kétféle kerítésoszlopot találhat: fémet és fát, de sok helyen találkozhat beton oszlopokkal is. Mi a tűzihorganyzott és színterezett acél és alumínium oszlopokban bízunk leginkább, ezért árusítjuk azokat. Ráadásul ezekhez könnyen applikálható rögzítőket kapni, amivel egyszerű a telepítés. Ezek az anyagok sokáig ellenállnak az időjárás viszonyainak, szinte nem rozsdásodnak és ellenállnak az erős szélterhelésnek is. Alapvetően vásárolhat betonozható vagy dübelezhető oszlopokat, de fém oszlopokkal kompatibilis oszloptartót is választhat. Jelenleg 3 színben árusítunk őket: horganyzott, antracit és zöld, de lehetséges az oszlopok rendkívüli szinterezése is.

A fa kerítésoszlopokat elsősorban könnyebb fa termékekhez ajánljuk, mivel bár nagyon szép, sajnos nem olyan ellenálló mint a fém oszlop. Telepítés előtt a fa oszlopokat mindenképpen kezelni kell időjárásálló lazúrra vagy festékkel, valamint nem szabad betonozni, inkább használjunk oszloptartót, a tetejét pedig fedjük oszlopsapkával, ami megvédi az oszlop tetején megálló víztől vagy hótól, ami rostok közé beszivárogva hosszú távon a fa korhadását okozza.

Oszloptartók és oszlopsapkák

Oszloptartót mindig érdemes használni, ha fa oszlop az alapja a kerítésrendszerünknek. Bár a fa oszlop termékek általában kezeltek, ez sajnos nem jelent számunkra védelmet a földbe helyezett részek korhadásától.

Alapvetően háromféle oszloptartó létezik, ami a szerelésüket illeti: betonozható, leszúrható és dübelezhető.

A leszúrható vagy leüthető oszlopokat félmagas könnyű kerítésekhez használjuk, mivel ez könnyebben mozgatható. Előnye, hogy könnyebben is szerelhető, mivel nem kell sem ásni, sem betonozni.

A betonozható oszloptartót választhatjuk nagy méretű táblák szereléséhez, mivel a fa oszlopot minden oldalról körül fogják, így tartva azt stabilan, alulról pedig a betonozás biztosítja a tartását. Ezeknek a termékeknek a kb. 75-80 cm hosszúságú részét betonozzuk be, ami már egy stabil rögzítést jelent.

A dübelezhető oszloptartókat akkor használjuk, ha már van egy jó állapotú betonalapunk, amit nem szeretnék megbontani. Kész betonalapra dübelezéssel tudunk oszloptartót és ezáltat az oszlopokat rögzíteni.

Fa oszlopokhoz míg korábban írtuk, mindenképpen használjunk oszlopsapkát, de fém oszlopok fedése is szükséges, mivel ha az oszlop belsejébe bejutó víz megfagy, elkezdni szétfeszíteni az oszlopot és ez szép lassan tönkre teheti azt. Fém oszlopokhoz általában oszlopdugó használható.

Rögzítők

A rögzítőkkel tudjuk a kerítéstáblákat egyszerűen az oszlophoz rögzíteni. Ezek az eszközök nálunk mindig fémből vannak, hogy tartósak és erősek legyenek. Számos fajtája, formája létezik, mi leggyakrabban bilincseket és kengyeleket ajánlunk, mivel ezek szereléséhez nem kell az oszlopokat megfúrnunk. Fa félmagas kerítésekhez és apácarácsokhoz azonban a szerelőfüleket ajánlunk. Számunk a táblák nagyságától függ. Youtube csatornánkon számos videót talál kerítéseink szereléséről, ezekben mindig megmutatjuk a rögzítők szerelést is, ezért ha érdekli a használatuk, látogasson el a Youtube-ra.

Lábazatok:

Beton- vagy kőlábazatok nélkül is építhető kerítés, sőt nagyon sokszor láthatunk ilyet, azonban sok előnye van amiért érdemes megfontolni. Az épített fal és betonkerítések esetében nincs miről beszéni, de táblás kerítések esetében felmerül, hogy hogyan érintkezik a tábla a talajjal, vagy milyen távolság van közöttük. Ennek biztonsági okai is vannak, mivel egy háziállat már kiáshatja a kellő rést, vagy akár  be is juthat valaki, vagy valami, amit nem szeretnénk. Mási előnye, hogy fa táblákat nem engedi felázni. A fa a talajjal érintkezve egyszerűen felszívhatja  a nedvességet, ami a kerítés korhadását okozhatja. Harmadrész esztétikai okai is lehetnek annak, hogy lábazattal telepít. Nálunk több méretű és mintájú betonlábazatot vásárolhat, amit telepíthet beton összekötő elemekkel, vagy fém lábazati lefogóval is. Vásárolhat nálunk sima, vízorros és téglamintásat is, de ha valami még különlegesebbre vágyik terveztessen gabion lábazatot, amit aztán saját ízlése szerint olyan kővel tölt, amilyennel csak szeretne.

Kapuk

A kapuk olyan fontos részei a kerítésnek, hogy talán nem is nevezhetjük kiegészítőnek. Nagyon fontos jól megtervezni, hogy hová és milyen kaput szeretnénk, mivel a kerítés funkciója gyengülhet, ha ez nem sikerül jól.

Sokat írtunk már a kapukról. Kérjük olvassa el kacsolódó tartalmainkat:

Cégünknél egyedi kapu rendelésére is van lehetőség. Ha erre van szüksége, keresse szakértő kollégánkat Szadai Cecíliát: szadai.cecilia@keritesrendszerek.hu, +36/20-501-2272

Egyedi szinterezés is lehetséges. Ha érdeklik a részletek, olvassa el kapcsolódó cikkünket: HOGYAN GYÁRTUNK EGYEDI KAPUT