TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Növényajánló kerítés helyett

2023.07.06

Tudjuk, hogy a kertészet kedvelőinek nagyon fontos lehet, hogy amire csak lehet természetbarát megoldást válasszanak. Hiszünk benne, hogy cikkeinket is ilyen emberek olvassák, ezért indítottuk el növényajánló sorozatunkat. Ajánlottunk már növényeket, kerítéstakarásra is és olyanokat is, amelyeket a kerítésre futtathat. Most jól takaró növényeket hoztunk egyenesen kerítés helyett.

Melyek azok a jól takaró sövények, amelyek még akár az illetéktelen behatolókat is megállítják? Mutatunk egy párat.

 

Babérmeggy

Örökzöld cserje, mely sűrű ágai és levelinek köszönhetően, kiválóan alkalmas arra, hogy kertjét eltakarja a járókelők elől, ráadásul a kisebb állatokon kívül nem fog rajta senki átsétálni.

Levele fényes, bőrszerű, élénkzöld színű. Virágzása késő tavaszra esik. Fehér virágai fürtökben állnak, erős illatot árasztanak magukból. Virágaiból nyár végén termések fejlődnek, melyek először pirosak, majd fekete színűre változnak. Ezek a termések a madarak számára ehetők, de a növény minden része mérgező az emberre, ezért ha gyerekek élnek a háznál, kétszer gondolja meg, hogy ezt a növényt válassza.

Fényigénye nagy, napon és félárnyékban egyaránt szépen fejlődik. Viszont ha egész nap tűző napsütés éri, megperzselődhetnek a levelei. Az árnyékot is elviseli, de ilyen helyeken nem lesz tömött, dús bokor.

Nedves helyre ne ültesd, mert gombabetegség támadhatja meg. A locsolás azonban az első két évben szükséges lehet.

A meszes talajokat kedveli. Tápanyagigénye közepes, ültetésnél és utána minden tavasszal keverjen a földjéhez néhány marék érett istállótrágyát vagy komposztot.

Télálló, a több éves növényt fagyás nem veszélyezteti. A fiatalabbak tövét azonban érdemes mulccsal (lombbal, fenyőkéreggel) takarni.

Ha a kemény fagyok mégis károsítják a lombját, tavasszal vissza kell vágni az egészséges részekig.

Ha sövényként neveljük, akkor évente kétszer ajánlott metszeni. A rendszeresen visszavágott növény nem virágzik, mert a virágok csak a kifejlett ágakon nyílnak. Díszítő értékéből azonban nem veszt sokat, hisz szépségét elsősorban leveleinek köszönheti. Arra kell csak figyelni, hogy a leveleket ne vágjuk ketté, mert szélük bebarnul, és így nem nyújtanak szép látványt. De azt is megtehetjük, hogy egyáltalán nem metszük.

Sövényként telepítve az ültetési tőtávolság 70-80 cm legyen.

 

Homoktövis:

Ha aggódik a babermeggy mérgező bogyói miatt, ajánlunk egy ehető termésű növényt is. Ez a homoktövis.

A homoktövis egy tövises cserje, ezért is nagyon jó a telek határolására. A kifejlett növény mérete 2-3 méter.

Szintén nevelhetjük sövényként is mert a metszést nagyon jól viseli. Keskeny levelei ezüstös-zöld színűek. Virágai melyek tavasszal nyílnak nem túl feltűnőek, mert kicsik és zöldek, de ősszel élénk narancssárga bogyós termést hoz, melyet a madarak is nagyon szeretnek.

Érdekes, hogy kétlaki növény, tehát ha a termésre pályázunk egy pozós és egy termős növényt is kell ülteni.

A terméseket a legtöbben az ágakon hagyják, amíg megcsípi a fagy, mert így válnak a savanyú gyümölcsök édessé.

A homoktövisnek nincs nagy igénye, a talaj lényegében mindegy, szárazságot jól bírja, de aszály idején jó ha locsoljuk. Teleltetni nem kell, de a leveleit le fogja hullajtani.

Az ókori Görögországban lovak takarmányaként használták a súlygyarapodás és a fényes szőrzet elősegítésére. Valójában az latin neve: „ Hippophae ”  szó szerint „fényes ló”-t jelent.

A homoktövist évszázadok óta használják élelmiszerként Európában és Ázsiában egyaránt; és gyógyászatban is fontos szerepe volt. Állítólag csökkenti a lázat, a gyulladást, méregtelenít, és tisztítja a tüdőt. kezelték vele a megfázást és a köhögést, valamint a gyomor panaszait.

A homoktövis bogyójában valóban sok hasznos vitamin és ásványi anyag van például magas a C-vitamin tartalma, valamint magnéziumban, káliumban, kálciumban, vasban, E-vitaminban és béta-karotinban is gazdag.

 

Vadrózsa

Szintén ehető bogyós gyümölcse van a vadrózsának, amit csipkebogyóként is ismerhet.

A vadrózsának valójában rengeteg faja ismert. A termék is lehet gömbölyded, hosszúkás körte alakú, színe is előfordul piros, narancs , sőt lila és fekete színben is.

Ennek a növénynek is szúrós ágai vannak, mint minden növénynek, ezért megvédheti önt az macskák és kutyák behatolásától.

Virágai feltűnőbbek mint a homoktövisé, általában halvány rózsaszínűek és  természetesen kedvelik a beporzók, így jó helye lehet egy rovar- és madárbarát kertben is. Gyümölcsét a madarak, de mi magunk is fogyaszthatjuk miután szőrösházát eltávolítottuk. Leginkább teát főzünk belőle. Sokan tudják hogy magas a C-vitamin tartalma, azt azonban már kevesebb, hogy tízszer több C-vitamint tartalmaz mint a citrom. De tartalmaz még A-, B-, K- és P-vitamint is.

Állítólag nagyon jó a hólyag- és vesebántalmakra, vízhajtó hatású, kedvezően hat a cukorbetegekre, teája elősegíti a zsíros ételek megemésztését..

A talaj és vízigénye átlagos, kedveli a napos félárnyékos helyeket, nem igényel nagy gondozást.

 

Buxus

A buxus vagy más néven puszpáng nagyon kedvelt  örökzöld növény Magyarországon, mivel nagyon könnyen nevelhető, és bármilyen formára vágható. Sok formában nevelik, használhatjuk kerítés helyett is, de nevelhetjük akár cserépben is.

Jól tűri az árnyékot, a szárazságot, a városi szennyezést. Mivel örökzöld, hajlamosak vagyunk azt gondolni mindent kibír, és nem igényel gondozást. A valóság az, hogy a hosszú évek óta nevelt puszpáng kimerítheti a talajt. Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény sárgul és lassabban fejlődik mint korábban, valószínű, hogy éhezik. Ekkor próbáljuk meg feljavítani a földjét, komposzttal műtrágyával.

A legjobb eredmény elérése érdekében azt javasoljuk, hogy buxust évente kétszer metssze, lehetőleg először májusban, majd szeptember közepén. Ha az év folyamán később metsz, a buxus növekedése gyors lehet, de később lelassul. Sajnos a késői metszés után kialakuló fiatal levelek nem ellenállnak a hidegnek és a fagynak. A vágásra a legjobb a felhős napok, a napsütés helyett, mert a tűző napsütés a megsérült levelek megéghetnek, mivel elpárolog belőlük a nedvesség nagy része.

Talajra szintén nem igényes, félárnyékos helyeken is szépen növekszik, ezért is ajánlják kezdő  kertészek számára is. A terjedő betegségeknek azonban járjon utána, de összességében, ha nem öntözi túl és megtisztítja a levágott levelektől már sokat tesz az sövény egészségéért.

 

Ciprus

A leggyorsabban növekvő tűlevelű fa a jól ismert ciprus, amely kiváló sövényként szolgál. Nagyon jó belátásgátló. Sűrű zöld levélzete szinte falat formáz és képes akár egy métert is nőni évente.

Így ha gyorsan szeretnénk sövényt, ez a legjobb választás.

A töveket kb.  60-100 cm közötti távolságra ültesse egymástól. Attól függően, hogy a sűrűbb ültetés gyorsabban meghozhatja  várt eredményt, de ne aggódjon, a messzebb ültetett növények is behozzák a lemaradást.

A ciprus előnye a belátásgátlás mellett, hogy a sűrű levélzet jól szűri a levegőben szálló port és egyéb szennyeződéseket, ezzel együtt pedig valamennyire a zajokat is enyhíti, ezért különösen jó választás forgalmas utak mentén.

A fagy viszont megviselheti, ezért az ültetést tavaszra időzítsük, hogy télre megerősödhessen annyira, hogy kibírja a hideg napokat.

Szintén nem bonyolult  tartása, vízre és talajra nem érzékeny, de meghálálja a locsolást és a tápanyagot is. Korai éveiben érdemes rá jobban odafigyelni, mivel az idősebb példányok egyre ellenállóbbak.

Ha nem győzi kivárni, míg a sövénye megnő, de szeretné ha kertje látványa visszaadná ezeket a növényeket, vagy egy teljesen gondozásmentes megoldásunk. Webshopunkban vásárolható ciprus, buxus, tűztövis és babérmeggy paneleket is, melyek részletesen kidolgozottak, és nagyon egyszerű a szerelésük. De választhat talán még egyszerűbben szerelhető műsövényt is.

A szerelésről videót ITT és ITT talál.