TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Tolókapu vagy szárnyaskapu? Melyiket válasszam?

2023.06.13

Egy komplett kerítés nagy befektetésnek számít a legtöbb családban, ezért fontos, hogy megbízható és jól funkcionáló kerítést éptísünk, hogy minimalizáljuk a kiadásokat. Ebben nagyon fontos szerepe van a kapuknak, mivel a kerítésen belül ezt az elemet mozgatjuk, aktívan használjuk. Ha pedig jó döntés akarunk hozni, először is ki kell választani milyen típust válasszunk: szárnyaskaput vagy úszókaput? Ebben fogunk most segíteni.

A szárnyas kapuk jellemzői

A szárnyaskapuk nagyon sokat fejlődtek az évek során. Bár a használatban nem feltűnő, manapság a szárnyaskapuk nagyon masszívak, terhelhetők és elektromos meghajtással is elláthatjuk őket. A kapuk automata rendszereit általában külön vásárolhatók meg, és több típus közül választhatunk, de minden esetben érdemes a kapuszárnyak hosszához és súlyához igazítani. Egyszárnyú kapuhoz nem igazán éri meg, mivel a leginkább olyan helyzetekben jön júl, ahol kézzel nem tudjuk a kapu nyitni, mint például autó irányításakor, amihez kétszárnyú kaput szoktunk építeni.

Mindkét esetben igaz, hogy a kerítésre merőlegesen kell legyen annyi szabad tér, hogy a kapuszárny nyitáskor elférjen. Természetesen, méretéből adódóan, a kétszárnyú kapuhoz kell nagyobb tér.

Viszont szűk telkeken még mindig jobb választás mint a toló vagy úszókapuk, mert azokkal ellentétben a telek szélessége nem korlátozza a használatot.

A szárnyaskapu előnye, hogy nagyobb választék van a mintákat illetően. A toló- és úszókapuk kialakításukból adódóan kevesebb formát lehet megvalósítani, mivel a súlya és a hossza is nagyobb, mint a szárnyakapuké.

A legtöbb esetben viszont az ár dönt. A szárnyakapuk ebben minden esetben jobbak, mint a tolókapu. Mivel egész egyszerűen kevesebb anyagot kell felhasználni a gyártáshoz is. A tolókapuknál pedig a kényelmes használatot kell megfizetnünk.

Összefoglalva, a nyíló kapuk fő előnyei a következők:

  • -klasszikus megjelenés,
  • -szűk telekre beépíthető,
  • -alacsony ár.

 

A toló- és úszókapuk jellemzői

A modern dizájn, a nagy tartósság és a garantált biztonság miatt a toló- és úszókapuk népszerűek, és egyre népszerűbbek. Tökéletesen illeszkednek a modern konstrukcióba, amely az egyszerű formákat és a minimalizmust részesíti előnyben.

Az úszókapu és a tolókapuk között egy nagy különbség van. A sínekre  épített kapuk a tolókapuk, míg a saját súlyát megtartó, sínt nem használó kapuk az úszókapuk. A sínek nagy hátránya, hogy tisztán kell őket tartani, mert eltömődhetnek, így pedig nehézkessé válik a használatuk. Valamint szintén gondot okoz ha a sín elferdül vagy eltörik. Ezért választják sokan inkább az úszókaput, ami drágább ugyan, de a legtöbb esetben jobban használható.

A tolókapuk és úszókapuk előnye a szárnyaskapukkal szemben, hogy hosszirányban nyílnak, aminek köszönhetően nem használnak nyitáskor plusz teret. Viszont ezzel együtt kell, hogy a kerítés, ami mögé bekúszik elég hosszú legyen, hogy mögötte a kapu elférjen. Ezzel együtt természetesen szűk telkeken nem használható.

Csakúgy, mint a tolókapuk, az úszókapuk is automatizálhatók, és sok ügyfelünk ezt választja, elsősorban kényelmi szempontok miatt. És bár az toló- és úszókapu általában drágább, az automatizálása sok esetben olcsóbb a szárnyaskapuéknál.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy ezek a kapuk hosszú évekre szóló befektetést jelentenek. A masszív, strapabíró anyagokból készült toló és úszókapu a legjobb választás, ha hosszú évekre számol.


A toló és úszókapukat ráadásul nagyobb hosszban is vásárolhatunk, rendelhetünk, míg a kétszárnyú kapuk szélessége 3,5 m körül van. Ez is az egyik oka, hogy a nagy forgalmat generáló ipari parkoknál a legtöbbször úszókaput látunk.

 

Érdemes tolókaput választani, mert:
- masszív kivitelezésű,
- modern megjelenésű,
- nem foglal helyet a telken,
- nincs szélességi megkötés.

 

Melyik kaput válasszam?

A megfelelő kaputípus kiválasztására vonatkozó döntés nagymértékben függ a telek hosszától és az ingatlan méretétől. Az esztétikai értékek is fontosak - sok vásárló csak a megjelenése miatt választ egy adott típusú kaput, amely a legjobban illik hozzá. A konkrét kapu kiválasztásakor érdemes odafigyelni arra, hogy az adott telken működni fog-e.

Ha segítségre van szüksége, keresse fel bátran szakértő kollégánkat Szadai Cecíliát: szadai.cecilia@keritesrendszerek.hu, +36 20/501 2272