TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

10 pont amit érdemes figyelembe venni a kerítés telepítésekor

2021.05.21

 

Kerítésépítésen töri a fejét? Ezen a héten megvizsgáljuk a tíz legfontosabb dolgot, amelyet figyelembe kell venni egy új kerítésprojekt indításakor.

 

1. Gondoja át, miért akar kerítést

Mielőtt kerítés telepítésbe kezdene, fontos átgondolni, hogy mi a pontos célja. Csak telekhatárolás, belátságátlás, hangszigetelés stb.? Erről korábban részletesen is írtunk. Cikkünket itt találja:

A KERÍTÉS 5 ALTERNATÍV FUNKCIÓJA, AMIRE TALÁN NEM IS GONDOL

 

2. Válassza ki a kerítés anyagát

A kerítés anyaga azért sem mellékes döntés, mert évekre szól. Meghatározza, milyen gyakran kell gondozni a kerítést, illetve kb. hány év múlva kell lecserélni, és még a környezetvédelmi okokról nem is beszélve. Mielőtt kiválasztaná a kerítés anyagát, olvassa el erről szóló cikkünket itt:

3 SZEMPONT A KERÍTÉS ANYAGÁNAK KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Ha pedig Önnek a környezetvédelem a legfontosabb, ezt a cikket se hagyja ki:

MILYEN KERÍTÉST VÁLASSZAK, HA FONTOS NEKEM A KÖRNYEZETVÉDELEM

 

3. Sztenderdből is lehet egyedi

Otthonunk megteremtése előtt természetes, hogy szeretjük a különböző magazinokat lapozgatni, de a valóságban már egyáltalán nem vágyunk egy katalógusból választott sztenderd otthonra és így kerítésre sem. Azonban az egyedi kerítések sokszor többe kerülnek vagy sokkal időigényesebbek az előre gyártott tábláknál. Ha mégis egyedit szeretnénk, próbáljuk meg kombinálni a termékeket. Rakhatunk a gabion vagy tégla kerítésünkbe fa vagy fém táblákat, de ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor lehet akár az apácarácsból, vagy a kilencven fokban elfordított Siklós táblából is kapu, a rúdfa oszlopokból a kerítés.  Miért ne?

 

4. Nem árt némi kutatás

A szomszédoktól és a helyi építési szabályzat tisztviselőitől érdeklődjön a kerítéssel kapcsolatos szabályokról és előírásokról. Lehetnek bizonyos építési előírások, amelyek meghatározzák a magasságot és az anyagokat.  Azt is szabályozhatják, hogy a kerítésnek milyen távolságra kell lennie a járdától vagy az ingatlanvonaltól. Ennek a lépésnek az elmaradása még költségesebb is lehet, mint maga a kerítés. Egyes területeken akár építési engedélyre is szükséges lehet a kerítésekhez. A szabályok és előírások ellenőrzésével időt és pénzt spórolhat.

 

5. A megfelelő szakemberek megtalálása

A kerítés telepítése nehezebb, mint amilyennek látszik, de egy kis kutatással könnyen megtalálható a megfelelő vállalkozó. Gyakori, hogy a jó szakemberek csak jó pár héttel később tudnak munkát vállalni, ezért még időben foglaljon náluk időpontot. Látogasson el a telepítői adatbázisunkra, ahol megtalálja az általunk ajánlott telepítők listáját.
Ha úgy dönt, hogy mégis saját maga telepít, akkor pedig nézzen fel Youtube-csatornánkra, ahová folyamatosan töltjük fel telepítői videóinkat, amikből sokat tanulhat.

 

6. Legyen jó szomszéd

Jó szomszédnak lenni azt jelenti, hogy a munka megkezdése előtt megvitatja velük, milyen kerítést szeretne, mikor kezdődik a munka, és várhatóan meddig tart. Bár a kerítésnek mindig teljes terjedelmében a saját telkünkön kell állnia, azért ne gondoljuk, hogy a várható hangok és por is a saját telkünkön marad. Különösen kellemetlen, ha a közös oldalkerítésről van szó. Még akkor is ha teljes mértékben mi álljuk a költségeket, legyünk rugalmasak, ha a szomszéd valamilyen kerítést semmiképpen sem szeretne. Elvégre egymás mellett fogunk élni, és ha rosszul kezdjük az ismeretséget, az idő múlásával szinte biztos, hogy csak tovább mérgesedik a viszony. Még az is lehet, hogy kapunk egy kis segítséget a telepítésben vagy a választásban.

 

7. Gondoljunk az egész évre

Hajlamosak vagyunk elképzelni, milyen lesz a kerítés, ha…és itt jönnek a feltételek. Például, ha benövi az általunk telepített sövény, vagy kúszónövény. Vagy ha nyáron kint napozok, milyen jó lesz, ha nem látnak át a szomszédok. Ezekkel az elképzelésekkel csak az a baj, hogy egy rövid időre korlátozódnak, vagy sokat kell várni mire megvalósul. Például a fa kerítés nagyon szép, és valóban nem látnak majd át a szomszédok, de lesz kapacitásunk télen megtisztítani a hótömegektől és a szükséges ápolásokat elvégezni bizonyos időközönként? Illetve lehet olyan helyen élünk, ami szelesebb vagy hidegebb az átlagnál az év egyes napjain. Így gondolnunk kell arra, hoyg a kerítés mennyire fogja bírni ezt az időjárást. Gondoljuk át, hogy a kerítés milyen lesz egész évben és így megkímélhetjük magunkat a kellemetlen meglepetésektől.
Ha olyan kerítést keres, ami bírja a hideg telt, kattintson ide:

MILYEN KERÍTÉST ÉRDEMES VÁLASZTANI, AMI BÍRJA A HIDEG TELET

 

8. A kapuk elhelyezésének kérdése

A kapu elhelyezése nem is olyan egyértelmű, mint gondolnánk. Át kell gondolnunk mire is lesz szükségünk az idők során. Például lehet, hogy a garázsunk az udvarunkon kívül van, ezért azt gondoljuk, nincs szükségünk nagy kapura, de átférnek-e majd a bútorok a személykapun, ha költözünk. Ezenkívül még jó pár olyan információ van, aminek a birtokában kell lennünk, ha kaput választunk. Ezeket az információkat pedig megtalálja, ebben a cikkünkben:

BESZÉJÜNK EGY KICSIT A KAPUKRÓL
 

9. Öltöztesse fel

Ne féljen a kerítések dekorálásától. Sokszor bánkódunk, ha a gyerekünk valamit összefirkál, végül mégis jó érzéssel gondolunk rá, amikor már felnő. Fesse át a kerítés, rakjon rá lampionokat vagy virágállványt. Érezze magát jól a család, az sem baj, ha kicsit ügyetlen, kicsit hibás, ettől lesz igazán otthonos.
Kapcsolódó cikk:

VIRGOK A FA KERÍTÉSTÁBLÁN

 

10. Legyen részese a folyamatnak!

Ha nem értünk a kerítés telepítéséhez, hajlamosak vagyunk szó nélkül rábízni egy szakemberre. Ennek kétségkívül megvan az előnye, mégse féljen kérdezni. Nem szégyen, ha valamihez nem értünk, sőt a szakemberek lehet még jó néven is veszik, hogy becsüli a munkájukat. Kérdezni azért jobb, mert még a telepitéskor kiderülhet, hogy mi valamit máshogy képzeltünk el. Lehet, hogy azt gondoltuk, hogy egyértelmű, mit szeretnénk, de néha előfordul, hogy az emberek félre értik egymást. És persze az is előfordul, hogy ragaszkodtunk volna valamihez, de a telepítővel átbeszélve rájövünk, hogy van annál sokkal jobb megoldás is.

 

Reméljük ezek a kis gondolatok segítségére lesznek a kerítés telepítésekor.

Ha kérdése lenne, keresse fel bátran szakértő kollégáinkat:
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT