TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Zajvédelem: 3 tipp a kert békéjéhez

2021.07.23

A zajvédelem napjainkban egyre fontosabb szerepet játszik. Ennek számos oka van. Ha saját ingatlan vagy üzlete van, akkor már biztosan foglalkozott a zajvédelem témájával. A legtöbbször a telkünkön kívül keletkezett hangoktól szeretnénk védelmet, de az udvarról kifelé terjedő zajok megakadályozás is nagyon fontos, mivel nagy szerepe van az adatvédelemben, így a biztonságérzetünk megteremtésében.

De a működő zajvédelem telepítése nem olyan egyszerű, de van három tippünk, amit alkalmazhat a zajvédelemben.

1, A megfelelő kerítéstípus

Bár a díszkerítés igazán figyelemfelkeltő, a zajvédelem szempontjából kevésbé jó választás. Túl sok a rés, ezért túl sok zajt enged át. 

Ha kifejezetten zajgátlásra szeretnénk a kerítést használni, válasszunk teljesen zárt kerítést. Ebből a szempontból jó döntés a betonkerítés, gabionfal, zárt fa táblák.

Ezek közül szerencsére már mindegyik típusból találunk nagyon esztétikus termékeket. Mi a leginkább a gabion falat ajánljuk, mert ennél a terméknél lehetséges a kifejezetten zajvédelmet biztosító rétegekkel való feltöltés.

Ha zajvédő gabionfalat keres kattintson IDE.

2Kerítésmagasság

A második tipp egyszerű, mert függetlenül attól, hogy melyik kerítést választja, a magasság is számít. Még akkor is, ha jó minőségű gabion falakat választja, a megfelelő zajvédelem előfeltétele egy bizonyos magasság.

Röviden: Minél magasabb, annál jobb. Természetesen a törvényi rendelkezéseket is be kell tartani, ezért a helyi előírásoknak mindenképpen járjon utána.  A magas kerítés különösen akkor hasznos, ha a belátásgátlás is fontos Önnek.

A belátásgátló fal optimális magasságáról és elhelyezésről korábban már írtunk. Azt a cikket ITT találja.

3, Növények

Sokan nem gondolnak bele, de a növényeknek nem csak az árnyékolásban, illetve a kellemes klíma kialakításában van fontos szerepe, hanem a hangszigetelésben is.

Az ültetéseknek és a bokroknak a lehető legsűrűbbnek kell lenniük. Egy stabil kerítésre akár fel is futtathatunk növényket. Persze pár év eltelik mire a növényzet optimális magasságát és sűrűséget eléri, ezért fontos, hogy a növényzet csak egy kiegészítő elemnek felel meg, és addig is szükség van egy stabil, zárt kerítésre, míg a kiválasztott bokrok, virágok megnőnek. Ez különösen azért is lényeges, mert miután a kiválasztott kúszónövény befutja a kerítést, már nem tudjuk annak vágása, illetve irtása nélkül javítani vagy cserélni a megrongálódott táblákat, falat.