TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Végső döntés: Igen, nekem is kell pergola!

2017.09.20

Sokak fejében ambivalens gondolatok ébrednek, ha elképzelnek egy pergolát a kertjükben: szép-szép, de talán egy kicsit sok. Vagy mégsem? Ez az első bejegyzés bemutatja a pergolák fajtáit, a hasznosságukat és segít nekünk abban, hogy végre meghozzuk a végső döntést: "igen, nekem is kell egy pergola!"

Ne féljünk bátran, függőleges irányba is bővíteni kertünket. A legtöbb kert gyepből, tujákból áll, egy-egy gyümölcsfa áll benne. Legtöbbször szép, rendezett,  de nincs benne az a pláne, az a plusz, amire vágyunk. Hogyan lehet kis befektetéssel izgalmassá, természetközelivé változtatni a kertünket?  

Egy kis történelem

A hazánkban egyre inkább elterjedt pergolát már az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták, mint árnyékot nyújtó kerti elemet. A pompeji ásatások során is számos lelet bizonyítja, hogy a helyiek falhoz rögzített lugasokat alakítottak ki, első sorban a bejárati ajtó előtt. A Reneszánsz alatt már folyósó rendszereket építettek pergolák segítségével, hasonlókat figyelhetünk meg híres angol kertekben is.

Pergolák típusai

- Hagyományos, nyitott tetővel
- Nyeregtetős
- Íves tetejű
- Sétány
- Épülethez rögzített

Miért építsünk pergolát?
Íme néhány vezető indok arra, hogy miért éri meg felállítani egy pergolát a kertünkben

Közkedvelt növények, melyekkel bujává tehetjük pergolánkat, ezáltal árnyas lugast érhetünk el vele:

Trombitafolyondár: könnyen kezelhető, általában sikerrel futtatható növény.

Kúszó hortenzia: lombhullató, de jól tűri a hideget. Akár 15 m magasra is megnőhet.

Vadszőlő: egyes típusai évente 5 színben is pompázhatnak. 

Borostyán: bár lassan növekszik, de egész évben zöldell. Növekedését elősegíthetjük tápoldatos bőséges locsolással. 

Futórózsa: rózsaszín, piros, sárga; elképesztő választékot találhat a kertészetekben. Válasszon igényeinek megfelelő futórózsát!

Az egyes növényekkel kapcsolatban kérjen tanácsot a legközelebbi kertészeti áruházban!

Kellemes pihenést kívánunk!