TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Tippek trükkök gabionhoz

2022.09.30

A kövekkel töltött boxok, azaz gabionokkal Magyarországon még mindig kevés udvaron találkozhatunk, pedig számos remek tulajdonsága van. Ennek valószínűleg a földrajzi adottságok az oka, mivel hazánkban kevesebb szintkülönbség van, amit át kell hidalni.

Ha viszont szeretne teraszokat, vagy támfalakat kialakítani az udvarán, vitathatatlanul ez az egyik legjobb választás. Jobb árúak és könnyebben felszerelhetők, mint a hagyományos talpfák. Változatos formák kialakíthatók, amik a legtöbb előregyártott beton elem esetében például sokkal nehezebb. Ráadásul nem kell egy tájtervezőnek dolgoznia egy építkezésen. Az egyszerű drótháló panelek és a rögzítő spirál egyszerűvé teszi támfal építését. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek.

Anyag és kivitel

Az általunk forgalmazott rácsok huzalvastagsága 3 illetve 4 mm, változatos 76x76, 50x50, 25x100 és 50x100 mm-es rácsoztással. Lehet, hogy önnek ezek az információk, most nem hangzanak fontosnak, de mégis az.  Ezekre az adatokra azért érdemes figyelni, mert nem csak esztétikai tényezők, hanem meghatározzák a funkciót is.

Egy 4mm vastag huzal már elegendő ahhoz, hogy a töltőköveket megtartsa és ne hordósodjon ki a gabion, de persze mindig használjunk belső merevítőket.

A rácsosztás nagysága pedig meghatározza mekkora töltőköveket tehetünk a rácsok közé. Természetesen az ennél kisebb kövek kiesnek a rácsokon keresztül. Ráadásul nem csak az számít, milyen nagyságú töltőkövek tetszenek nekünk. Ugyanis minél nagyobb a háló, annál nagyobb nyomás éri az acél metszéspontjait. Tehát a sűrűbb rácsok nagyobb nyomást viselnek el. Vagyis kisebb az esélye a kihordósodásnak.  De figyeljünk arra is oda, hogy ha a súly vagy a kövek nagysága nem indokolja és ezáltal felesleges a sűrű osztás, akkor azért ne válasszuk, mert a rácsok látványa többet vesz el a kövekéből. Tehát formára egy sokkal fémesebb kinézetet kapunk, és a kövek természetessége nem annyira érvényesül.

A horganyzott acél az időjárással szembeni ellenálló képességéről ismert. Itt olvashat róla bővebben.

 

Fal magassága

A gabion támfal magasságát valójában csak az Ön igényei határozzák meg. A magyar szabályozások szerint általában 2m magasabb építményt felállítása engedélyköteles.

A kosarakat azonban akár 3 m magasan is építhetjük, ha azokat eltolással, lépcsőzetesen alakítjuk ki.

A több mint egy méter magas szerkezetekhez mindig kérje ki szakértő tanácsát.

Íme 4 általános megközelítés, amelyre érdemes gondolni a sziklatámfal magasságának meghatározásakor:

  • Adjon hozzá további boxokat a fal mélységének növeléséhez. Ez megnöveli a fal alapjának felületét a talajon, ami csökkenti a fal megingásának vagy összeomlásának esélyét. 

 

  • Telepítsen a támasztóoszlopokkal. A tartóoszlopok stabilabbá teszik a falat, és csökkentik az összeomlás kockázatát. Elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy megfelelően támogassák a gabionokat, és a kosárfal alatti betonlapban kell rögzíteni őket. Tovább fokozhatjuk a stabilitást belső merevítők használatával, mellyel a rácsokat egymáshoz is rögzítjük.

 

  • Lépcsőzetes kialakítás. A támfal lépcsőzése növeli a stabilitást, és lépcsőzetes megjelenést pedig megtöri a falszerű, zárt hatást.

 

  • A fal megdöntése. Ha a gabiont nem függőlegesen építi, hanem a domboldalnak döntve, még biztosabb szerkezetet kaphat. Az ajánlott dőlésszög 6 és 10 fok között van.  Ebben az esetben szükséges lesz a talaj tömörítése az alap alatt. (Ez a megoldás nem ajánlott 5 m-nél magasabb támfalak esetén.)

 

Kis vagy nagy kosarak?

A gabion kosarak különböző méretűek lehetnek, mivel acél drótháló panelek és spirális csévélő asztalosok kombinációjából épülnek fel. Ez sokféle rugalmasságot biztosít a szükséges méretű kosár véglegesítésénél.

 

A nagy gabionok használata számos kihívással jár. Íme néhány megfontolás:

 

A kisebb gabionkosarak könnyebben mozgathatók

Az összes gabionkosár legelterjedtebb szállítási módja fa raklapra történő lapos csomagolás. A gabionokat kész formájukra a helyszínen nyerik el. Először mindig felépítjük a végső helyszínen a kosarakat és aztán töltjük meg kővel. Ne próbálja a már töltött kosarakat mozgatni, mert még a kisebb boxok is meglehetősen nehezek. Ha azonban mégis szükség van egy gabion átmozgatására, a kisebb boxok esetében könnyebb a dolgunk, mint egységes fal esetében. Míg az első például a kövek kivétele után mozgatható, addig az egységes fal elmozgatásához teljes bontásra van szükség.

 

A kisebb gabionokat könnyebb kitölteni

A kisebb gabionfalak (vagy a kisebb szakaszokból álló nagyobb gabionfalak) lehetővé teszik, hogy fizikailag elérje a kosár alját. Ez nagyon hasznos, amikor megpróbálja elhelyezni a sziklatöltést. Nagy méretű sziklákat ugyanis egyesével kell elhelyezni, a megfelelő pozícióba be kell forgatni. Kisebb köveket azonban boríthatjuk is, de arra is gondoljunk, hogy a talicskát vagy vödröt ilyen magasra kell felemelni vagy más módon feljuttatni.

 

Csökkenti a gabion kidudorodását

Az egymásra szerelt kisebb gabion kosarak összességében több rács felhasználásával készülnek, Mivel a rácsok elsődleges szerepe a szerkezet összetartása, ezért a több kisebb kosárból feléptett fal erősebb. Ez biztosítja, hogy a kőzettöltés egyenletes marad a kosárban, és nem jellemző a kihordósodás. Ráadásul a gabion általános tulajdonsága, hogy a töltés idővel sűrűsödik, azaz lentebbi résekbe csúsznak a kövek. Mivel a boxokból felépített fal több szinten alulról zárt, a kövek nem tudnak lentebb csúszni, így tehát a nem válik a teteje agyon ritkává, vagy teljesen üressé, ami újabb töltést igényelhet.

 

Költségek:

Ha egy nagyobb például 1,5-2 m magas támfalat szeretnénk kiépíteni, megtehetjük ezt kisebb boxokból is. Mivel azonban minden boksz hat oldallal rendelkezik, a falon belül több rács is lesz, aminek nagyobb az anyagköltsége. Ezeket a boxokat ráadásul minden kétséget kizárólag kell stabilan rögzíteni, ami külön eszközöket és igy költségeket igényelhet.

 

További kérdése van? Keresse bátran szakértő kollégánkat Jávor Richárdot!

E-mail: javor.richard@keritesrendszerek.hu

Telefon: +36/20-359-17-84