TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Tippek és trükkök az újrahasznosított fa használatához

2023.03.10

Számunkra nagyon fontos az újrahasznosítás, ezért is adunk rendszeresen tippeket ügyfeleinknek, hogy akár vásárlás helyett milyen praktikus barkácsolási ötleteket tudnak megvalósítani már meglévő, maradék anyagokból. Emellett arra is figyelünk, hogy minden információt megadjunk ahhoz, hogy termékeink a telepítés után is hosszan tartsanak. Mielőtt azonban faanyagot használna újra, van pár hasznos tanácsunk, amit érdemes megfontolni, mielőtt belekezd.  

  

KEZELT VAGY KEZELETLEN? 

Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen típusú újrahasznosítandó fa, mielőtt eldönti, hogyan fogja használni. A kezelt fűrészáru az alábbiak szerint tudjuk azonosítani. Néha bélyegzett, és nagy része zöld árnyalatú. Ha ez alapján sem vagyunk biztosak abban, hogy kezeletlen, szagoljuk meg az anyagot. A kezelt fákon érződik a vegyszer, vagy enyhén olajos illata van. Ha fa illatot érez csak, akkor valószínűleg az kezeletlen anyag. Ha úgy látja, hogy vegyszerezett a deszka, amit fel akar használni, akkor semmiképp ne használja veteményesekhez, magaságyások kialakításához. A nyomáskezelt fát nem szabad olyan területeken használni, ahol hozzáérnek az élelmiszerekhez. A fa kezelésére használt tartósítószerek nem fogyaszthatók. 

  

IDEGEN TÁRGYAK 

Ügyeljen arra, hogy az újrahasznosított fában szögek, kapcsok vagy egyéb idegen tárgyak lehetnek. Ellenőrizze a fát, hogy nincsenek-e benne sérülést okozó szögek, kapcsok. Mindig legyen tisztában a fa állapotával, mielőtt el kezdene vele dolgozni. Ez nem csak a balesetek elkerülése miatt fontos, hanem így lehetünk biztosak abban is, hogy azon a területen helytáll, ahol felhasználjuk. Például a nyomás hatására nem reped ketté. 

  

TAKARÍTSD KI 

A használt fa szennyezett lehet, amikor önhöz kerül. Szánjon időt a tisztítására! Nylon kefével eltávolíthatja a szennyeződést a repedésekből és résekből. Vannak, akik szeretik a fa nagynyomású mosását, ami hatékony, de károsíthatja a fát, ha nem vigyáz. Ha használat előtt megtisztítja, akkor a szerszámokat is kíméli, mivel a szennyeződés és a törmelék nagyon gyorsan elkoptathatja a pengéket, amikkel vágni szeretnénk. 

  

HAGYJA MEGSZÁRADNI 

Figyeljen arra is, hogy a fa mennyire nedves. Ha a mosás mellett dönt, akkor is fontos, hogy hagyja kellőképpen megszáradni. A nedves fa ugyanis megdagad, és a mérések a száradás után nem lesznek pontosak, valamint, ha nedvesen tartjuk, penészedésnek és korhadásnak is indulhat. Ha beltéren szeretnénk használni, mindenképpen szellőztessük is, és minden területen hagyjunk a fát akklimatizálódni. 

Kérdése van? Keresse fel szakértő kollégáinkat.