TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Szüksége van-e oszlopsapkára?

2021.11.12

A fából készült kerítés rendszerek nagyon sokat javítanak otthona hangulatán, kertje küllemén, megfelelő biztonságot nyújtanak és tökéletes belátásgátlás és elhatárolást jelenteken a szomszéd portától. A biztonságos kerítés építése során a kerítéspaneleken kívül olyan kiegészítők szükségesek, mint oszlopokok, betonalap, rögzítők. Sokszor azonban az oszlopsapkák kimaradnak a sorból. Sokan úgy gondolják, hogy a sapkák egyetlen célja pusztán esztétikai; azonban ez nem teljesen igaz. Most el is mondjuk miért lehet Önnek is szüksége oszlopsapkára.

Mi az az oszlopsapka?

A kerítésoszlop sapka egyszerűen egy burkolat, amely könnyedén illeszkedik a kerítésoszlop tetejére, hogy megóvja azokat az elemektől. Bár praktikus funkciójuk van, egyben dekoratívak is, és számos stílusban, méretben és színben kaphatók, hogy bármilyen kerthez illeszkedjenek. 

A kerítésrendszerek Kft-nél jelenleg két típusú oszlopsapkát árulunk, kétféle méretben, amelyek illeszkednek az általunk forgalmazott 7x7 és 9x9 cm-es oszlopokra.

Ha azonban nem egy helyről vásárolja az oszlopokat és a sapkákat, győződjön meg arról, hogy pontosan megmérte a kerítésoszlopokat, és mérőszalaggal ellenőrizze az oszlopok méretét. Ez azért fontos, mert meg kell bizonyosodnia arról, hogy a választott oszlopsapkák jól illeszkednek az oszlopokhoz anélkül, hogy túl lazák vagy túl szorosak lennének. Ne feledje, hogy a nedvesebb fa szélesebb, de idővel ha kiszárad, kisebb lesz.

 

Az oszlopsapkák jelentősége

A fa oszlopokat mindig érdemes lazúrozni, vagy festeni, hogy az idő elteltével ne induljon korhadásnak. Azonban ez nem mindig elég, ugyanis az esővíz, olvadó hó az oszlop tetejéről a rostokon keresztül beszívódik a fa oszlop belsejébe. Itt aztán penészedést okoz, ami elindíthatja a rothadás káros folyamatát, illetve, ha az olvadt jég újra megfagy elkezdheti szétfeszíteni az oszlopot.

Ezen túlmenően, ha nincs felszerelve oszlopsapka, a fa ki van téve a napfénynek és szélnek is, ami teljesen kiszáríthatja a fát, amitől szintén megrepedhet. A megrepedt oszlopokat pedig csak a teljes elem cseréjével tudjuk javítani, ami azt jelenti, hogy a kerítéstáblákat is le kell szerelnünk. A megrepedt, de nem cserélt oszlopok viszont hosszú távon balesetveszélyesek, ugyanis bármikor kettétörhetnek, ezért az semmikép nem opció, hogy ebben az állapotban hagyjuk őket.

A kerítésoszlopok sapkájának használatával a legtöbb probléma megoldható, mivel az oszlopsapkák megvédik az oszlopot az időjárás viszontagságaitól, ezáltal meghosszabbítja kerítésének élettartamát, és biztonságosabbá teszi azt. 

Kevesebben gondolunk arra, hogy egy korlátelemnél, vagy alacsony kerítésnél az az előnye megvan ezeknek a kiegészítőknek, hogy eltakarja az oszlop éles széleit, így megvéd minket attól, hogy megsértsük vele magunkat, vagy szálka menjen a kezünkbe, amikor megkapaszkodunk az oszlopon. Ezzel együtt pedig a vadmadarakat is távol tarthatja, ha ugyanis hegyes oszlopsapkát választ, a madarak nem tudnak az oszlopon pihenni, így megkímélik Önt az ürülék eltávolításától.

Reméljük meggyőztük Önt, hogy az oszlopsapka vásárlás nem felesleges pénzkidobás. Az oszlopsapkák ugyanis kiváló állapotban tartják kerítését, miközben szebb és elegánsabb megjelenést kölcsönöznek kertjének!