TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Mire figyeljünk a kerítés építésénél, ha kutya van a háznál?

2021.03.19

Kerítéseink építésénél a legfontosabb szempontok általában a forma, az ár és a tartósság. Bevált taktika ha megállapítjuk mennyi összeget szánunk rá, majd abból megpróbáljuk a legszebbet és legjobbat kihozni. Nem úgy ha kutya van a háznál, akit sem a forma sem pedig az ár nem fog érdekelni, csak az, hogy megtalálja a kerítés gyenge pontját, és azt kihasználva felfedezze a világot.

Abban azonban talán minden állattartó egyetért, hogy jobb ha kedvencünk akkor sétál az utcán, ha mi is vele vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy egy rosszul választott kerítésen nem csak kijuthat az eb, hanem idegen kutyák is bejuthatnak, ami ugyanolyan veszélyes lehet a háziállatainkra.

Ha Ön is kutyatartó az alábbi szempontokat vegye figyelembe, ha kerítést választ.

1. Magasság:

A magasugrás rekordját egy Cindy nevű agár tartja, aki 172,7 cm (68 inch) magasságra tudott ugorni. Nyilván a mi kutyánk nem a rekord megdöntésére készül, de gondoljunk bele, hogy ha van kellő tér nekifutni a kerítésnek, és azon vannak olyan felületek, amiken a mancsait megtámasztja, már nem is olyan lehetetlen egy nagyobb testű kutyának a 170-180 cm magas kerítést megugrania.

Természetesen fajtája válogatja, vannak ebek, akik nem szeretnek vagy nem tudnak nagyokat ugrani, de ha Önnek nem ilyen fajta kutyája van, akkor gondolkozzon minél magasabb, akár 180-200 cm magasságban. (Két méternél magasabb kerítés általában nem engedélyezett)

Ha azon gondolkodik, hogy esetleg szögesdróttal, vagy hegyes túlnyúlásokkal próbálja meg az eb kedvét elvenni az ugrálásról, tegyen le róla. Nagy valószínűséggel, ha nagyon akarja, így is megpróbálja majd az ugrást, és súlyos sérüléseket szenvedhet.

Válasszunk inkább visszahajlított kerítést. Ha a kerítés teteje nem függőlegesen az ég felé törekszik, hanem kicsit hajlítva az udvarunk felé, akkor megakadályozza a kutyát, hogy a kerítésen lendületet véve kijusson a kertből, mivel úgymond egy tetőbe ütközik, aminek a leküzdéséhez azonban már nincs támasza.

2. Tartósság

Elképesztő a kutyák kitartása, ha akarnak valamit. Akár még egy kisebb testű eb is szétrágja a kerítést, ha ki akar jutni az udvarról.

A legkönnyebben rongálható kerítés a fa, de persze minden a minőségen múlik. Mivel a fa puha anyag, ezért könnyebben rágható és kaparható. Ha mégis ez az anyag tetszik Önnek, válasszon inkább WPC kerítést. Ha nem ragaszkodik a deszkához, akkor jó választás a fém és a gabion is.


3. Földmagasság:

Ha táblás kerítést választunk, elkerülhetetlen, hogy a táblát az oszlopra szerelve egy kis részt hagyjunk a kerítés alja és a föld között. Ez a rész nagyon csábító lehet a kistestű kutyáknak. A földbe lyukat ásva könnyedén kibújhatnak. Erre a problémára a legegyszerűbb és leggyakoribb megoldás a lábazati beton. A lábazati elemek tökéletes kaparásgátló.

Telepítéskor arra azért ügyeljünk, hogy a betonelem és a kerítéstábla között kevés tér maradjon, főleg ha nem tömör tábláról van szó, hanem rácsos kerítésről, mivel a huzalok közötti távolság a tábla és beton elem közötti távolsággal összeadódva már akár elég is lehet, egy kisebb testű kutya szökéséhez.

4. Biztonsági retesz:

Minden kerítésnek szüksége van egy területre a be- és kilépéshez, de ezek a területek gyakran azok a helyek, ahol a kutyája könnyen el tud menekülni. Annak érdekében, hogy kedvence mindig biztonságban legyen, szüksége van egy reteszre, amelyet kutyája nem tud könnyen kinyitni

+1 Medence biztosítása

Ha már mindenre ügyel, ne felejtse el a medencét sem. Házi kedvencünkre nem csak a külvilág jelenthet veszélyt, van elég veszélyes elem a ház körül is. Jó, ha zárható a fészer, ahol nem férhet hozzá a veszélyesebb eszközökhöz. Egy falról leeső, vagy egy padlón heverő éles szerszám, már meg is sebesítheti.

Azonban ha már kerítésekről van szó, testhezálló, hogy a medence elkerítéséről beszéljünk. Bár az kutyák általában nagyon jó úszók, azért nyilván nem akarjuk, hogy beleessenek egy olyan medencébe amiből aztán nem tudnak kimászni.

Sokan nem gondolnak rá, de érdemes a medence is elkeríteni, mert nem csak a kutyáknak de a kisgyerekek és vendégek számára is így biztonságosabb. Ebben az esetben választhatunk alacsonyabb és átlátható kerítést, mert a kutyák nem fogják törni magukat, hogy ússzanak egyet.

Ha Önben további kérdések merültek fel, keresse bátran szakértő kollégánkat Dudás Attilát, aki otthon van a kennelek és kutyabarát kerítések témájában.

dudas.attila@keritesrendszerek.hu

+36/20-576-3704