TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Milyen távolságra ültessünk a kerítéstől?

2021.09.10

Így ősszel biztosan már sokan megvásárolták a kerítéseiket és már a telepítésen is túl vannak. Az ősz pedig ideális időszak a növényültetésre. Egy korábbi cikkünkben mi is ajánlottunk kerítésre futtattható feltűnő növényeket, mert hisz a növények a kert ékei, amik megadják a hangulatát. Sokan azonban nem szeretnének a kerítésre futtatni semmit, mert így az esetleges későbbi javításokat könnyeben el tudják végezni.

Természetesen nem kell a széltől is óvni a kerítést ahhoz, hogy hosszúleletű legyen, elég, ha tudjuk, melyik növényt milyen távolságra érdemes ültetni, hogy a kerítés se rongálódjon és a választott fa, cserje, kúszónövény is szépen fejlődhessen.

 

Általános szabályok

Minden növény ültetésénél érdemes azzal tisztában lenni, hogy a milyen magasra és szélesre növekszik. Ez azért fontos, hogy ne nyúljon át a szomszéd telkére, az ott árnyékot vető, zavaró ágakat a szomszéd ugyanis visszavágathatja. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a túlburjánzó növények akár a kerítését is megrongálhatja. Tehát ültetéskor hagyunk neki elég teret a kifejlődésre.

Emellett mielőtt kiválasztjuk a növényt fontos meghatározni, hogy van -e bármilyen vezeték csatorna a közelben. Ebben az esetben a nem túl mély gyökérzetű növényeket kell kiválasztani az ültetéshez. A cserjék, a szőlő vagy a díszfüvek jól működnek, míg a fafajták ültetése kockázatos lehet, mert mély, halomszerű gyökérzetük van.

 

Milyen növények a legjobbak a kerítés mentén?

Azokkal a látványos növényekkel már korábban foglalkoztunk, amiket érdemes a kerítésre futtatni. Erről ITT olvashat többet.

Általában azonban meg kell vizsgálnunk, miért szeretnénk növényeket ültetni a kerítés mellé. A látvány, zajvédelem, por elleni védelem, árnyékolás, vagy a nem túl szép kerítés eltakarása?

  • Zaj és porvédelem- Ebben az esetben érdemes minél sűrűbb növényt választani. Jól működik a tuja fajták, gyorsan nővő sövények valamint különféle cserjék és szőlők.
  • Nem vonzó kilátás - a fenyőfák vagy a tuja a kerítés mentén tökéletesen elvonja a figyelmet nem túl dekoratív felületről. Választhatunk továbbá kúszónövényeket (borostyán) vagy cserjéket (borbolya, galagonya).
  • Adatvédelem - A telek határán lévő faültetés célja gyakran a magánélet védelme. Ha az áttekintés ellen akarunk védekezni, legjobb választás a magasra nővő díszfák, amik kellemes árnyékot is nyújtanak a forró nyári napokon. Érdemes azonban gondoskodni a kerítés mellett második, valamivel alacsonyabb szintű zöldfelületként ültetett cserjékről és kúszónövényekről is, amelyek igazi sűrűséget biztosítan

 

Növények és távolság

Élő sövények:

Az olyan sövényszerű növények, mint a málnabokor, téli jázmin, babérmeggy, vadszőlő ültetése 80 cm távolságra ajánlott a kerítéstől.

Cserjék ültetése:

A 1,5 méterre megnővő bokrok, sövények 2 méterre ültethetők a telekhatártól, épülettől viszont minimum 3 méter távolság az ideális. Ilyen növények például a naspolya, orgona, gyöngyvessző, rózsalonc vagy a mogyoró.

Kis fák:

A kisebb fák ültetését 3 méter távolságban végezzük el. A nagyobb fákat, mint például a szilvafa pedig 4 méter távolságra.

Nagy fák:

Az olyan nagyra nővő fáknak, mint a dió, platán 5 méteres távolságra is szükségük lesz.

 

Ha Ön már telepítette a kerítését, mutassa meg másoknak is! Képküldő akciónk keretében a beküldött képekért ajándék kedvezményes kupont adunk, amit egy évig felhasználhat akciós termékeinkre is.

A részletek megtekintéséhez regisztráljon az oldalunkon, vagy jelentkezzen be: ITT.