TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Milyen közel telepíthetek kerítést a szomszédhoz?

2023.03.31

Kerítés telepítése sok szempontból jó lépés. A kerítés hozzájárul a  biztonságunkhoz, mivel megakadályozhatja az illetéktelen behatolók bejutását. Nyugodtabban hagyhatjuk játszani a gyerekeinket és a háziállatainkat is az udvaron, ha tudjuk, hogy egykönnyen nem jutnak ki és nem juthat be sem senki, aki számukra veszélyes lehet.

Jogi szempontból azonban, azért is fontos, mert pontosan kijelölhetjük a telkünk határait, ami világossá teszi, kinek milyen mozgástere van, azaz például mikor jár valaki a mi telkünkön, meddig építhet vagy ültethet a szomszédunk.

De mik a kerítés építésének a jogi keretei. Kinek, hová és milyen kerítést kell vagy szabad építenie. Ebben leszünk a segítségére.

Jogi szabályozás

A jogi kereteket az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20) kormány rendelet (OTÉK) rendelkezik. Ezek, olyan általános szabályok, amiket a helyi előírások még kiegészíthetnek. Ezért mielőtt kerítés építésbe kezdünk, ne csak ennek szövegét tanulmányozzuk, hanem járjunk utána a településünk előírásainak is.

Általános előírások

Alapjában véve kerítést építeni nem kötelező, de ha megépítjük bizonyos szabályoknak meg kell felelni. Az általános országos érvényű rendelet nem kötelez kerítés építésére, de a helyi szabályozás előírhatja. Amennyiben nem felelünk meg ezeknek, ugyanúgy jogkövetelményekkel jár, mint az országos érvényű rendelet megszegése.

Vegyük sorra mik ezek az országos szabályok:

  • - Kerítés építése nem engedélyköteles: Alapjában véve nem kell engedélyt kérnünk a kerítés építésére, kivéve ha az műemlékvédelmi környezetben épül. Ez azt is jelenti, hogy a tulajdonos engedély nélkül bármikor el is bonthatja azt.
  • - A kerítésnek teljes terjedelmében az építtető telkén kell állnia. A telek határait jobb, ha biztosan ismerjük, ezért akár kérjünk fel szakembert annak meghatározására. Méressük ki pontosan a telek határait, már csak azért is, mert ha véletlenül a szomszéd telkére építhetünk, ő bármikor lebonthatja a kerítést, anélkül, hogy a beleegyezésünket kérné.
  • - A kapuk nyíljanak befelé: A második pontból következik, hogy használat közben sem zavarhatjuk a közterületen folyó közlekedést, tehát a kapuknak a telkünkre kell nyílniuk.
  • - Telken belül csak áttört kerítés építhető: Ez elsősorban sorházak esetében fontos. Mivel az ilyen társasházak egy telken állnak, a lakásokhoz tartozó privát udvarrészek csak átlátható kerítésekkel, vagy sövényekkel választhatók el.
  • - A veszélyes elemek csak két méter fölött helyezhetők el: Olyan elemek, mint például a szögesdrót a kerítés mellett elhaladóknak sérüléseket okozhatnak, ezért ezeket úgy kell elhelyezni, hogy szintén ne nyúljanak be közterületre, illetve minimum két méter magasságban legyenek.
  • - A kerítés magassága maximum 2,5 méter: Tömör átláthatatlan kerítés magassága maximum 2,5 méter. A magasságra vonatkozó szabályokat a helyi előírások is felülírhatják, ezért ezeket mindenképpen ellenőrizzük.
  • - A kerítés legyen biztonságos: Kerítést telepíteni nem kötelező, de ha telepítünk, gondoskodnunk kell arról, hogy ne okozzanak sérülést. Front- és oldalsó kerítés esetében is fontos, hogy ne okozhassunk sérülést a gondozatlan kerítés miatt. Ez az jelenti, hogy karban kell tartatunk, mert ha esetleges kidől vagy elemek esnek le róla, és az baleset okoz, azért a kerítés tulajdonosa a felelős.
  • - Általában jobb oldalra kell építenünk: Általában a telek tulajdonosának frontkerítést kell építeni, valamint az utcáról nézve a jobb oldalra, illetve a hátsó kerítés szintén jobb oldalra eső felére telepít. Ezeket a szabályokat a helyi előírások szintén felülírhatják.

 

Helyi szabályozás:

Végső soron a helyi előírásokat kell alaposan megnéznük. Ezek ugyanis előírhatják a kerítés magasságát, anyagát, és formáját is.

 

Pontosabban:

  • - Előírhatják a kerítés anyagát,
  • - a lábazat és a teljes kerítés magasságát,
  • - formáját, úgy mint milyen mértékben átlátható,
  • - valamint a kapcsolódó építményekre (pl.: szemetestároló) is vonatkozható szabályokat írhatnak elő.

 

A kerítés építésében megállapodhatunk ugyan a szomszéddal, osztozhatunk a költségekben, és megbeszélhetjük a kívánt stílus, és egy jó szomszéd erre is törekszik, de erre vonatkozóan nincs előírás.

A kerítés ugyanis teljes mértékben az építtető tulajdona. Ez azt jelenti, hogy amíg a saját telkünkön áll, és megfelel a helyi előírásoknak, szomszédunk, nem fejlesztheti, vagy bonthatja el, még akkor sem ha balesetveszélyesnek véli. Ugyanis a tulajdonosnak felelőssége biztosítani, hogy nem okoz sérüléseket. Ezért építtetőként gondoskodjunk róla, hogy szükség esetén a szomszédos oldalához is hozzáférünk, hogy elvégezhessük a szükséges javításokat.

Kérdése van? Kérdezze bátran szakértő munkatársainkat: Kollégáink elérhetőségei