TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Milyen a jó karám kerítés?

2022.11.18

Ajánlottunk már kerítést lakóházaknak, kutyáknak, óvodáknak és számos más egyedi helyre is. Karámokról viszont még nem beszéltünk. Ezt a hiányosságunkat most pótoljuk.

 

Ez azaz az állatok tartására szolgáló hely számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket sorra kell venni, mikor kerítést választunk.

 

Méretek

Lovak, bárányok tartása nagy területet igényel. Ezzel pedig együtt jár, hogy a körbekerítésük sok anyagot igényel, emiatt pedig költséges lehet.

Karámkerítésnek tehát érdemes olyan anyagokat választani, aminek a folyóméter ára alacsony, mert sokat fogunk belőle felhasználni.

A legolcsóbb anyagok közül azonban sok olyan van, ami nem jöhet számításba.

 

Anyagok

Amiket biztosan ne válasszunk azok a sérülést okozó kerítések. Ezek pedig a következők. 

Mivel a nagy mennyiség miatt érdemes spórolni, eszünkbe juthatnak a már használt anyagok, mint például raklapból kerítést építeni.

A raklap azonban azért nem jó választás, mert a kiálló szegek sérüléseket okozhatnak, de még ha tökéletesen eltávolítjuk azokat, akkor sem teljesen biztonságos. A raklap deszkái rövidek, ráadásul egy- már használt léc, a ló alatt elhasadhat és éles, hegyes részekre  törik.

Olcsó anyag még a drótkerítés is. Ez az anyag, ahogy a különböző madzagok azért nem jó választások, mert a ló lába beleakadhat.

A rácsos táblákat szintén a balesetveszély miatt nem ajánljuk. Általában ezek a rácsok biztonságosak, de egy megvadult ló, akár kitörhet belőle darabokat, és a kiálló huzalok, igy szúrhatnak, sérüléseket okozhatnak.

A legjobb, ha fa kerítést építünk, mert a fa puha anyag. Természetesen számíthatunk rá, hogy a fa idővel korhadásnak indul vagy elhasználódik az állat dörgölőzése miatt, mégis ez a legbiztonságosabb.

 

A mi ajánlatunk a rúdfa, mert árban kiváló. Erős, sérülést nem okozó termék. Formája is ideális, mivel a négyszög alapú lécek élei sérülést okozhatnak, de a rönkök nem sértik fel az állatokat.

 

Hogyan építsük fel a karámkerítést?

A kerítést oszlopait nagyjából 3 méter távolságra rögzítsük. Az oszlopok teteje pedig legyen lekerekített, semmiképpen sem hegyes felületű.

Az alsó rúdfákat kb. 90 cm magasságban rögzítsük az oszlopon belül. Ez azért lényeges, mert ha a ló nekimegy, az oszlop erősebben tartja, mint ha kint rögzítjük, mert akkor letolhatja az oszlopról.

Az vízszintes léceket olyan távolságra rögzítsük, hogy ne tudjon a ló lába beszorulni. Végül 130-140 cm magasságban, már nem várható, hogy a nyugodt ló át akarja ugrani.

A szereléshez pedig ne szögeket, hanem csavarokat használjunk a rögzítéshez, mert a szögek könnyebben kimozdulnak.

 

Kérdése van? Keresse bátran szakértő kollégáinkat.

Ügyfélszolgálat.