TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Miért használjunk oszloptartót?

2022.01.28

Ha kerítésre van szükségünk, első sorban annak anyagának kiválasztását tartjuk a legfontosabbnak és ha panelkerítések közül válogatunk a táblákat (anyagát, formáját, árát) vesszük sorra. Ez jól is van így, viszont az egész kerítésrendszer felépítéséhez szükségünk lesz bizonyos kiegészítőkre, amik biztosítják a stabilitást és a hosszú élettartamot.

Korábban írtunk arról, miért van önnek is szüksége oszlopsapkára. Erről szóló cikkünket itt olvashatja: SZÜKSÉGE VAN-E OSZLOPSAPKÁRA?

Most pedig megvizsgáljuk az oszloptartókat.

Mi az az oszloptartó?

Az oszloptartó, ahogy a neve is mutatja, az oszlopok stabilan tartására szolgál. A talaj vagy beton és az oszlop csatlakoztatásra használjuk.

Mikor használjunk oszloptartót?

Oszloptartót mindig érdemes használni, ha fa oszlop az alapja a kerítésrendszerünknek. Bár a fa oszlop termékek általában kezeltek, ez sajnos nem jelent számunkra védelmet a földbe helyezett részek korhadásától. Ezek a fa táblák impregnáltak és gombaölő szerrel kezeltek, ami segít abban, hogy a tárolás, raktározás során ne sérüljenek, de a telepítés előtt érdemes mindenképpen időjárásálló lazúrral vagy festékkel kezelni. A fölbe helyezett fa elemeknek azonban ez sem segít, mivel a talajban élő organizmusok mindenképpen hozzálátnak a fa bomlásának, legfeljebb lassabban történik ez meg, ha kezeljük. Ezért mindenképpen kell lennie a fa és a talaj között egy olyan védő rétegnek, ami nem bomlik le a talajban, így megvédve az oszlopokat. Erre való az oszloptartó, ami legtöbb esetben a horganyzásnak köszönhetően nem rozsdásodik és bomlik.

Mivel a fa egy élő anyag betonozás során is használjunk oszloptartót, mivel a fa nedvességanyagától és a hőmérséklettől függően tágul vagy csökken a térfogata így szépen lassan a betonból is kilazulhat.
 

Összeségében az oszloptartó elhagyása az egész kerítésrendszer stabilitását csökkenti, és akár a táblák felborulásához is vezethet.

Milyen oszloptartók közül választhatunk?

Alapvetően háromféle oszloptartó létezik, ami a szerelésüket illeti: betonozható, leszúrható és dübelezhető.

A leszúrható vagy leüthető oszlopokat félmagas könnyű kerítésekhez használjuk, mivel ez könnyebben mozgatható. Előnye, hogy könnyebben is szerelhető, mivel nem kell sem ásni, sem betonozni. A leütéshez használjunk műanyag leütő eszközt, hogy ne sértsük meg az oszloptartót, mikor kalapáccsal leverjük a földbe. Erre a célra használhatunk egy fadarabot is, bár az hamar tönkremegy, illetve beragadhat a résbe.

Ha biztosra akarunk menni, akkor természetesen nincs semmi akadálya annak sem, hogy ezeket betonozzuk.

A betonozható oszloptartót választhatjuk nagy méretű táblák szereléséhez, mivel a fa oszlopot minden oldalról körül fogják, így tartva azt stabilan, alulról pedig a betonozás biztosítja a tartását. Ezeknek a termékeknek a kb. 75-80 cm hosszúságú részét betonozzuk be, ami már egy stabil rögzítést jelent.

A dübelezhető oszloptartókat akkor használjuk, ha már van egy jó állapotú betonalapunk, amit nem szeretnék megbontani. Kész betonalapra dübelezéssel tudunk oszloptartót és ezáltat az oszlopokat rögzíteni.

Mit tehetünk oszloptartó nélkül?

A több évtizedekig használható megoldásokat mára már nem ajánlatosak, ugyanis egy 2004-es Európai Uniós határozat megtiltotta a használatukat mivel a környezetre károsak voltak. Az alternatív és környezetbarát lehetőségekről azonban hamar kiderült, hogy haszontalanok. Ezért mi elsősorban a biztosan környezetbarát horganyzott oszloptartókat ajánljuk.

2013-tól már Magyarországon is kapható egy olyan hőre zsugorodó fóliája, amit a fa oszlopra olvaszthatunk. Ez az anyag megakadályozza a talajban lévő organizmusok eljutását a fáig, illetve a fából bármilyen anyag kioldódását. A Postaver 25 év garanciát vállal a termékre.

 

Oszloptartóinkat itt találja: 7x7-es oszlophoz, 9x9-es oszlophoz

 

Nézze meg kollégánk, Besenyei Dalma videóját is ITT.

Kérdése van? Keresse bátran kollégáinkat az alábbi elérhetőségek bármelyikén: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT