TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Lehetnek-e jók az olcsó panelkerítések?

2021.08.27

Ha panelkerítést keresünk, azt láthatjuk, hogy a piacon nagyon változatos árakon találunk termékeket. Természetesen mindenkinek fontos, hogy ne költsön többet a kelleténél, mégis nagyon nagy hiba a legolcsóbbat megvenni. Azért, hogy a legjobb ár-érték arányú terméket válasszuk, érdemes tisztában lenni azzal, mi alakítja a fém panelek árait. Csak ez után tudjuk eldönteni, miből tudunk engedni.

A komplett kerítésrendszernek ugyanakkor csak egy része maga a fém panel. A telepítéshez, még a betonozás költségét, valamint a kiegészítő termékek árát is bele kell számolnunk (úgy, mint oszlopok és rögzítők). Ezenkívül az sem mindegy, kivel telepíttetjük a kerítést. Ha mindent végig veszünk, mégis a fém panelkerítés az egyik, ha nem a legkedvezőbb áruak, ha nem vesszük figyelembe, a nagyon alacsony esztétikájú típusokat, illetve meglévő anyagból készített DIY megoldásokat.

Méretek:

A legszembetűnőbb információ, amit laikusok is könnyedén meg tudnak különböztetni, az a méret. Különböző ár összehasonlító oldalakon, vagy csak ha megnézzük a forgalmazók árait sokszor azért van nehéz dolgunk, mert egy termékre vonatkozó árat látunk. Aztán ha a részleteket megfigyeljük, azt találjuk, hogy a táblák nem egyforma méretűek. Ha nincs feltüntetve, érdemes kiszámolni a folyóméter árat és azokat összehasonlítani. Azonban a kiegészítő termékek miatt ez sem egyszerű, vannak forgalmazók, akik inkább engednek a panelek áraiból, de aztán a kiegészítőket drágábban adják. A legegyszerűbb, hogy kérjünk árajánlatot a komplett kerítésrendszerre a szóba jöhető forgalmazóktól.

Rácsosztás és huzalvastagság:

Ha megtalálta a legkedvezőbb árú terméket és úgy tűnik a tábla mérete is megfelelő, akkor érdemes olyan tényezőket megvizsgálni, mint a rácsosztás és a huzalvastagság. Sajnos fotókról nagyon nehezen állapítható meg a táblák minősége. Ha van mód személyes vásárlásra már jobb a helyzet, de ebben az esetben csak a környezetünkben lévő kereskedők készleteit tudjuk felmérni. A vásárlónak sokszor csak az tűnik fel, hogy két hasonló tábla ára között óriási különbség van. Sok forgalmazó úgy tudja alacsonyan tartani az árait, ha szó szerint a termékben kevesebb anyag van. Válasszunk minél vastagabb huzalvastagságú és minél sűrűbb rácsosztású táblát. A huzalvastagság a függőlegesen és vízszintesen futó drótok vastagságát jelenti. A 2-3 mm-es huzalok nagyon vékonyak, könnyen deformálódnak. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk minimum 4 mm-es huzalvastagságú táblákat. Az 5-6 mm-esek már nagyon jó minőséget jelentenek, ilyenek például a Betafence gyártó táblái. Az ennél vastagabb méretet nem valószínű, hogy találunk a piacon, ha mégis, akkor azt csak rendkívüli igény esetén érdemes választani.

A rácsosztás a függőlegesen és vízszintesen futó huzalok távolságát jelenti. Itt is érvényes, hogy minél több anyag van a táblában, vagyis minél sűrűbb a rácsosztás, annál drágább, de annál jobb minőségű. Van azonban olyan eset, hogy tábla funkciója elsősorban a telekhatárolás és nem lesz nagy igénybevételnek kitéve és az esztétika sem nyom sokat latba, ebben az esetben választhatunk ritka osztású rácsokat is, akár drótkerítés helyett is.

Felületkezelés és színek:

Az időjárásálló táblák általában horganyzottak és színterezettek. Ezekről a technikákról ITT és ITT írtunk bővebben. Ennek a kezelésnek köszönhetően, nagyon nehezen rozsdásodnak. Vannak azonban olyan termékek, amelyek színezését egy könnyen elöregedő műanyag bevonat adja. Ez a bevonat a napsütés hatására megreped és lepereg a tábláról, így szabadon és kiszolgáltatva hagyja a fém felületeket az csapadéknak és egyéb időjárási jelenségeknek, arról nem is beszélve, hogy nagyon csúnya felületté változik. Semmiképpen ne válasszunk ilyen műanyagbevonatos táblát, már csak környezetvédelmi szempontok miatt sem, hiszen ezek az apró műanyagdarabkákat lehetetlen összegyűjteni, így előbb utóbb a talajban végzik.

Már az esztétikumhoz tartoznak a színek. A táblákat általában RAL palettában megtalálható színben találjuk meg a piacon. Ennek gyártási és forgalmazói előnye is van. Azonban, ha egyedi színt szeretnénk, az jelentősen megnövelheti a termék árát. Érdemes megfontolni, hogy mindenképpen szükségünk van-e erre az egyedi színre, hiszen a RAL palettában is rengeteg színt találhatunk.

Esztétikum:

A gyártók már odafigyelnek a táblák külső megjelenésére és igyekeznek követni a trendeket. Azonban vannak standard, könnyen legyártható táblák, amelyek így kedvezőbb áruak is. A díszkerítések, melyekbe már egy kis mintát, variációt tesznek, egy kicsit drágábbak is. Viszont mivel ezekből is rendszeresen nagyobb számban gyártanak, így az áraik nem elrugaszkodottak. Viszont, ha teljesen egyedi kerítést szeretnénk, akkor határ a csillagos ég. Mielőtt leadnánk a rendelést egy teljesen egyedi kerítésre, nézzünk szét alaposan a piacon, lehet találunk nem teljesen egyedi, de nekünk tetsző terméket, hiszen nagyon sokféle elérhető már.

 

Reméljük ezekkel az információkkal segítségére lehettünk a választásban. Összességében érdemes a kerítések műszaki adataira hagyatkozni, esztétikumból pedig a minőségi középutat választani.

Ha további kérdése van, keresse fel bátran Dudás Attila kollégánkat: dudas.attila@keritesrendszerek.hu , +36/20-576-3704