TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

KÚSZÓNÖVÉNYEK A KERÍTÉSEN-MIRE FIGYELJEN

2023.03.24

A kúszónövényekkel borított kerítések klasszikusak és csodálatosak. De nem csak szépek, hanem remek belátásgátlók, hangszigetelők, megkötik a port is megkötik és az udvar kellemesebb klímájához is hozzájárulnak.

Azonban a kúszónövények megrongálhatják a kerítésüket, mivel a nap felé kúszva eldönthetik azt.

Ezért a növény ültetése előtt mindenképpen győződjön meg  róla, hogy a kerítés alkalmas annak megtartására.

Íme néhány fajta, amit érdemes és olyan is, amit nem érdemes fonolóra venni.

 

NEM KERÍTÉSBARÁT NÖVÉNYEK

 

Alapjában véve gyorsan növekvő, fás szárú, invanzív növények azok, amiket nem ajánlunk. Bár ezek közül is sok gyönyörű fajta van, az agresszivitásuk és súlyuk miatt összeroppanthatják a kerítést.

Ilyen növény például a hortenzia és a borostyán is. Ezeket nem csak kerítésekre de lakóházakra sem javasoljuk, de ha mindenképpen ezeket szeretné nevelni, előtte ellenőrízze a kerítést. Ha kell erősítse is meg, a növényt pedig gyakran metssze, rendszeresen gondozza.

 

Fajták, amik a kertészek kedvencei

Vannak, olyan fás szárú nővények, amelyek a kertészek kedvencei. Ilyen például a  lilaakác, vagy a trombitavirág, mely látványos és illatos virágaival vonzza a pillangókat is, de sajnos minden más zavaró rovart is. Ráadásul amikor ezek a növények szétterülnek a kerítés felületén, visszatartják a nedvességet, mely további kárt okozhat a kerítésnek. A víz ugyanis megindítja a korhadás és rozsdásodás folyamatát. A korhadt fában pedig jól érzik magukat azok a rovarok, amiket odavonzott a növény virágzása.

Problémát okozhat a fás kúszónövények „fa” része is: A növény friss hajtásai bekúsznak a kis résekbe, rácsok közé, a növekedés során pedig szétfeszítik azt.

Ezért különösen a gyorsan növekvő fás növények katasztrófát okozhatnak kerítésében.

 

Invazív fajok

Sok háztulajdonos telepít gyönyörű kúszónövényeket, melyek egy-két év alatt eluralják a kertet. Aztán jön a folyamatos harc a terjeszkedése ellen.

Ezek az invazív fajok általában rokonai az őshonos fajoknak, és olyan jól érzik magukat az éghajlatunkon, hogy terjeszkedésükkel kiszorítják az hazai növényeket. Emellett a gyors növekedés felgyorsítja a kerítés romlását, és a növény elfoglalja nem csak a telepített területet, de a gyepet, épületeket, az egész környezetét. A legrosszabb esetben kiírtásához vegyszeres kezelés szükséges, ami károsítja a talajt.

 

KERÍTÉSBARÁT FAJOK

Elsősorban a kerítés típusa határozza meg, milyen növényt érdemes ültetni. Még a legbarátságosabb fajták is jelenthetnek veszélyt a kerítésére, de az alumínium és a wpc anyagok jobb ellenállók ilyen környezetben is, mert kevésbé érzékenyek a nedvességre.

 

Fa kerítésekhez

Ha fából készült kerítése van, akkor a legtöbb kúszónövény rossz választás, mivel a kúszónövények miatt felgyorsulhat a korhadás, és a megpuhult fa könnyen megrepedhet és eldőlhet a növény súlya alatt. Ebben az esetben, ha teheti inkább ne telepítsen kúszónövényt.

Ha mégis ragaszkodik hozzá, válasszon egynyári lágyszárú fajtákat. Ezek a növények is körbenőhetik a kerítést, de nem okoznak nagy kárt, mert könnyű, puha növények, amik minden évben előről kezdik a növekedést, és nem tovább és tovább terjeszkednek.

Még jobb, ha a deszkák takarásában plusz támaszt szerel a növénynek, vagy az erősebb tartógerendák mentén vezeti. Ezáltal pedig a sérülékenyebb részektől is távol tudja tartani. Ráadásul így több fényt is kapnak.

A fából készül kerítésekhez a hajnalkát, holdvirágot és az édes borsót ajánljuk. Ezeket a növényeket minden évben el kell ültetnünk, de így legalább lehetőségünk van minden évben új variációkat kipróbálni a kertben. Nem fogják benőni az egész kerítést, így belátásgátlásra nem annyira megfelelőek, de gyönyörű élénk virágjaik vannak, amik vonzák a pillangókat.

 

WPC kerítésekhez

Ha még van lehetőségünk kerítést választani, fa helyett válasszunk inkább wpc kerítést. Ez a fa-műanyag kompozit anyag sokkal jobban bírja a nedvességet, nem korhad, így sokkal ellenállóbb is. Festeni és kezelni sem kell, formájában így is megídézi a fát. Ellenállósága miatt jobb választás a fánál, akkor is, ha növényeket akarunk rá futtatni.

A korall lonc vagy a kerti iszalag jól kijön a wpc kerítéssel. Sem a növény növekedésében nincs akadályozva, sem a kerítésben nem esik kár.

Ezek a növények rövid időn belül nagyra nőnek, így nagy takarást biztosítanak, és általában egyetlen vegetációs időszakon belül benőnek egy átlag magasságú kerítést.

Az erősebb fás szárú növényeket azonban nem ajánljuk, mert még így is annyi nedvességet tudnak visszatartani, ami már károsíthatja a kerítést.

 

Alumínium és acél kerítések

A fém kerítések lesznek az ön számára a legmegfelelőbb választás, ha azt tervezi, hogy kúszónövényt telepít.

Tartósak, ellenállók, és a rácsok megfelelő tartást biztosítanak a növénynek, amit nem akadályoznak a növekedésben sem.

Jó állapotú fém kerítésre már bátrabban telepíthetünk hortenziát, rózsákat, lilaakácot.

Ezek a növények néhány éven belül belül teljes fedést biztosítanak, lassabban nőnek, de mindig tovább terjeszkednek. Virágaik intenzív színűek és illatúak.

Egyes típusok tüskés szárai, még az urdvar biztonságát is erősítik, mivel nehezebben mászhatóvá teszik a kerítést.

Természetesen a gabion kerítés is jó választás, mivel fémből és kövekből áll, ráadásul a növények fokozzák a gabion stabilitását.

Ha kerítést szeretne választani, keresse fel szakértő kollégáinkat, akik szívesen segítenek minden felmerülő kérdésben.

Ügyfélszolgálat