TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Kapu rendezése- Jobbos vagy balos kapu?

2023.04.28

A kerítés vásárlása és telepítése sok-sok apró döntésből áll, úgy mit formák, anyagok, színek megválasztása. A kapu telepítése, pedig még több döntés meghozását kívánja. Ezek egyesek számára triviálisnak tűnhetnek, de a tulajdonos számára ezek a kérdések gyakran komoly dilemmát jelenthetnek, különösen, ha nagyon odafigyel a részletekre. Ilyen kérdés például, hogy melyik kaput válasszuk?: balosat vagy jobbosat – Ha elolvassa cikkünket, biztosan egyszerűbb lesz a döntés.

 

Balos és jobbos kapu - különbségek

Először is tisztázzuk melyik a balos és melyik a jobbos kapu. Általában a utca felőli nézetet vesszük alapul. A bal oldali kapun a bal oldalon zsanérok, a jobb oldalon a fogantyún találhatók, míg a jobb oldali kapun a jobb oldalon vannak a zsanérok, a kilincsek pedig a bal oldalon találhatók. A kapu pedig mindig az utcafrontról nézve befelé nyílik. Ezzel szemben az udvarunkról nézve a helyzet fordított: a bal oldali kapu az, amelyiken a zsanérok a jobb oldalon vannak, a fogantyú pedig a bal oldalon, a jobb oldali kapu pedig a zsanérokkal a bal oldalon és a fogantyú a jobb oldalon. Érdemes ezeket a variánsokat lerajzolni, amivel sokkal könnyebben el lehet képzelni a kapu elrendezését, nyitását.

 

Jobbos és balos kapu, valamint a kerítés egyéb elemei

A kapu egy kisebb szakasza a kerítésnek, de nagyon fontos, mert itt lép be ön is az udvarára és a látogatók is, ezért többször látjuk, és folyton használjuk. Emellett pedig a kapun vagy közvetlen közelében helyezünk el olyan kiegészítőket, mint a postaláda, levélszekrény a szórólapoknak, kaputelefon, világítás. Érdemes ezért ezeket is eltervezni, hogyan fogjuk elhelyezni, mert sokszor befolyásolja a kapunyitási irányt is.

Emellett a legtöbb esetben az autófeljáró is a személykapu közvetlen közelében van. Ennek elhelyezkedése pedig befolyásolhatja, hogy a személykapu használata mennyire kényelmes. Magyarán a kétszárnyú kapu nyitása ne akadályozza a személykapu használhatóságát. És fordítva. Így lesz igazán harmonikus esztétikailag is.

 

Térrendezés

Érdemes még azt is megvizsgálni, hogy mennyi tér áll rendelkezésre a kapu használatához. Az is előfordulhat, hogy szárnyaskapu (mind egyszárnyú- mind kétszárnyú kapu) kinyitásához nincs elég tér. Ekkor tolókaput javaslunk, és azzal is számolni kell, hogy ennek a típusnak van e annyi a mozgástere, hogy teljes terjedelmében becsússzon a kerítés mögé, kinyitva ezzel a bejáratot.

De ha szárnyaskapuról beszélünk, általánosságban igaz az, hogy a kerítést arra kell nyitni amerre a nagyobb tér van. Gyakran a nem megfelelően elhelyezett kapu korlátozza a teret, ami különösen fontos kis udvaroknál. Ne nyissuk úgy, hogy a tovább haladáshoz ki kelljen kerülni a szárnyat, vagy fal illetve kerítés mellett kelljen haladni, míg bejutunk az udvarra.

 Ha viszont ezeket a megoldásokat nem tudjuk megvalósítani, még akkor is választhatunk tolókaput, ha egyébként elfér a szárnyaskapu szárnya. Az a jó, ha kapu nyitott és zárt állapotban sem zavaró, nyitott állapotban semmilyen formában nem akadályozz és nem bontja fel a teret. Így optikailag is nagyobbítja az udvart.

 

Mi teheti még függővé a kapunyitás irányát?

  • A bejárati ajtót - a bejárat és az épületajtó azonos tájolása különösen jól működik ha rövid szakaszban követik egymást. Ez a megoldás rendkívül hasznos például bevásárlószatyrok cipelésekor, hogy a kaput és az ajtót is ugyanazzal a kézzel nyithassa ki.
  • Az ingatlan stílusa - ha az épület, a kert és a kerítés modern vagy minimalista, akkor a nyitás iránya illeszkedjen a kapuhoz. A kiterjedt kerttel rendelkező telkeken megpróbálhatja változatossá tenni a kapu, az ajtó és a kapu nyitásának irányát.
  • A kertben lévő növények - gyakran a kerítést egy kiterjedt kert köré szerelik fel, és szerkezetének megőrzése érdekében számos kompromisszumot kell kötni. A kinyitva rázáródhat a növényekre és kárt okozhat bennük, ezért érdemes azt a nyitási irányt választani, ahol a mozgó elem nem érintkezik a növényekkel.

 

Végső döntés

A bal vagy jobb kapu kiválasztása nagyon fontos lehet, ezért érdemes mindkét lehetőséget alaposan átgondolni. Ha úgy érzi segítségre van szüksége, vagy úgy látja egyedi megoldást igényel, keresse fel szakértő kollégánkat Szadai Cecíliát.: szadai.cecilia@keritesrendszerek.hu, +36/20-501-2272