TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Játszótér - hogyan kell megfelelően biztosítani a területet?

2021.09.24

A játszótér kerítésére nincs előírás Magyarországon, ezen parkok, udvarok körbekerítése azonban sok szempontból előnyös. El is áruljuk ezeket az okokat és terméket is ajánlunk.

Nem csak óvoda és iskola fentartóinak, valamint játszóteret építtető önkormányzatoknak lehet hasznos ez a cikk, de gyermekes családoknak is. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan hozhat létre biztonságos környezetet a gyermekek számára a játékhoz? 

 

Miért érdemes keríteni a játszóteret? 

Mint minden kerítés, a játszótér kerítése is számos fontos funkciót lát el:

  • Meghatározza a gyermekek játszótereinek határait, ezáltal egyfajta biztonságérzetet ad nekik.
  • Megakadályozza, hogy a gyerekek kimenjenek a biztonságos területről, ami rendkívül fontos a közeli forgalmas utcák vagy rendkívül lakott helyek esetében.
  • Lehetővé teszi a rend fenntartását - az elkerített területet sokkal könnyebb felügyelni és "mindent kordában tartani". Nem csak azért lehet ez fontos, hogy éjszakára zárható legyen a játszótér azok elől, akik megrongálnák, vagy szemetet, vagy egyéb hulladékot hagynak ott, de az arra kószáló állatok is inkább megkerülik a kerítést, mint hogy át akarjanak jutni rajta.
  • Megkönnyíti a gyermekek felügyeletét - a kerítéssel ellátott játszótér könnyebben átlátható és gyorsan megtalálható a játszó gyermek, illetve minden személy könnyebben észrevehető, aki a bejáraton belép.

 

Gyermek játszótér kerítés - előírások és szabványok

A törvény nem ír elő kötelezettséget egy játszótér kerítésére, de ha úgy dönt, hogy kerítést telepít a tér köré, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.

Ha a telek/udvar tulajdonosa úgy dönt, hogy körbekeríti a teret, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.

  • A kerítésnek elég stabilnak kell lennie ahhoz, hogy megakadályozza az esetleges sérüléseket.
  • A kapuk és a lehetséges kapuk nem jelenthetnek veszélyt a gyermekek ujjaira és kezére; Ajánlott 12 mm távolságot tartani az oszloptól (helyzetüktől függetlenül).
  • A legalább 1 méteres szélességű kapu biztosítja a babakocsik szabad áthaladását.
  • A bejáratoknak és a kapuknak kifelé kell nyílniuk az esetleges evakuálás érdekében. 
  • A játszótér kerítésének anyaga és szerkezete nem lehet veszélyes a gyermekekre; kerülje az éles és hegyes végeket és elemeket.

 

Melyik kerítést válasszuk a játszótérre?

Általában alacsony kerítéseket használnak, körülbelül egy méter magasak. Egy ilyen kis kerítés lehetővé teszi, hogy kintről is belássunk a játszótérre, ahová csak akkor lépünk be, ha biztonságosnak találjuk. Ezenkívül a gyerekek sem érzik azt, hogy e vannak zárva, mégis megadja a szükséges védelmet.

A 1,5 méter magasságot meghaladó (néha akár 2 méteres) kerítést ott érdemes választani, ahol a hívatlan vendégek behatolására van esély, például rongálások akarunk megakadályozni. Ilyen területek jellemzően az iskola és óvodaudvarok.

 

Panel kerítés - jó és biztonságos választás

A panelek gyors, esztétikus és vonzó megoldást jelentenek bármilyen kerítéshez, beleértve a játszótér kerítését is. Mi általában a Krypton 2D kerítést ajánljuk, mely dupla vízszintes álcákkal rendelkezik, ezáltal kellő tartást és ellenállással rendelkeznek. Ennek a táblának nincs éles eleme vagy hegyes kiálló pálca végéi.

A Krypton 2D kerítés több méterben és három színben is kapható, hogy mindinkább a területhez és az ízléshez passzoló típust választhasson, ezenkívül hozzá illő egyszárnyú és kétszárnyú kaput is vásárolhat tőlünk.

A játszótéren használt panelkerítésnek megvan az az előnye is, hogy a játszótér bővítése esetén hatékonyan bővíthető anélkül, hogy a meglévőt tönkretenné.

 

Nézze meg hogyan telepítették a szakemberek ezt a kerítéstípust egy budapesti óvoda udvarán.

2D táblás kerítés telepítése

Garten 2D kétszárnyú kertkapu telepítése

 

Ha szakértő tanácsra van szüksége keresse bátran Dudás Attila kollégánkat.

Tel.: +36/20-576-3704

E-mail: dudas.attila@keritesrendszerek.hu