TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Hulladékkezelés: Mit kezdjünk a lebontott kerítéssel

2021.12.03

Mielőtt új kerítést építene, természetesen el kell távolítania a meglévő kerítést. Még a leginkább szétesett kerítés eltávolítása is némi erőfeszítést igényel, ezért fontos, hogy szánjon rá időt, és csak akkor kezdjen bele a munkába, ha megvannak a rendelkezésére állnak a megfelelő szerszámok.

Kié a kerítés?

Először is győződjön meg arról, hogy rendelkezik a szükséges engedéllyel a kerítés eltávolításához. Természetesen a kérdés itt nem igazán az, hogy jogunk van-e eltávolítani a kerítésünket, hanem hogy az a kerítés valóban a miénk-e. Először is oldalsó kerítés esetében tájékoztassuk a szomszédot a terveinkről, ha neki nincs ellenvetése, és megfelel neki is az időpont arra, hogy részben az ő telkén is munkálatokat végezzünk, akkor bátran nekivághatunk. Azonban előfordulhat, főleg, ha az előző lakók telepítették a kerítést, hogy nem is azt az oldalt kell karban tartanunk, amire gondolnánk, ezért mindenképpen tájékozódjunk a helyi előírásokról és hagyományról.

Bővebben itt írtunk erről: KIÉ A KERÍTÉS?

Ha a kerítésoszlopok kiásását tervezi, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi közszolgáltatókkal is – ha a kerítést régen telepítették, az oszlopok kiásása problémákat okozhat, ha nem tudja, milyen vezetékek futnak alatta.

A panelek eltávolítása

A legtöbb régi kerítés esetében csak a táblákat kell kicserélni – az oszlopok gyakran még mindig biztonságosak, és felhasználhatók az új panelek felakasztására. Ettől függetlenül először el kell távolítania a paneleket a kerítésről. Érdemes megvizsgálni táblát, amikor eltávolítja, mert előfordulhat, hogy egy része újra felhasználható máshol a kertben.

Van néhány különböző módszer a kerítés lecsupaszítására; elektromos fűrésszel lefűrészelheti és eltávolíthatja az anyagot, vagy kalapáccsal kiütheti a deszkákat a kerítésen belül, kihúzhatja a szöget, de a modern kerítések esetében általában elegendő a rögzítő elemek levágása, megbontása.

Mindig ügyeljen arra, hogy viseljen kesztyűt, ha lehet védőszemüveget is, hogy elkerülje a szilánkokat. Legyen nagyon óvatos a táblák eltávolításakor.

Ha a kerítésoszlopok elkorhadtak vagy dőltek, ezeket is el kell távolítani és ki kell cserélni. A legtöbb kerítésoszlopnak beton lábazata van, így eltávolításuk kihívást jelent, és szüksége lehet egy kis segítségre. A két fő lehetőség a kerítésoszlop kiásása és kihúzása. A kerítésoszlop kiásása általában azt jelenti, hogy nagyon sokat fogjuk az ásót forgatni, de így kapunk egy olyan gödröt, amibe újra tudunk kerítésoszlopokat betonozni. A legtöbb esetben kényelmi szempontból a tulajdonosok az oszlopok levágása mellett döntenek. Majd a meglévő betonalapra bübelezéssel állítják fel az új, talpas oszlopot. Ez a megoldás teljesen jó abban az esetben, ha a betonalap még jó állapotú.

A közvetlenül a földbe szúrt oszlopokat viszonylag könnyű eltávolítani, és csak ki kell lazítani a talajból.

Ha még soha nem távolított el kerítést, szakember segítségét javasoljuk. A teljes folyamat több napig is eltarthat, a kerítés méretétől és az oszlopok mélységétől függően.

Mit kezdjünk a bontott kerítéssel?

A bontott kerítés hulladék és ennek megfelelően kell kezelni. Tehát hulladékudvarban adható le vagy lomtalanítás időszakában rakható ki elszállításra.

A fa kerítést ne égessük el. A különböző vegyszerek és festékekkel kezelt faanyag égetésekor mérgező és környezetromboló anyagok szabadulhatnak fel. Ez az oka annak is, hogy nem komposztálható.  Biztosan el fog rothadni idővel, akkor is, ha kert végében hagyjuk, de a legjobb megoldás, ha megpróbáljuk újra hasznosítani.

Szerencsére már vannak olyan wpc kerítések, amik hulladékanyagok feldolgozásával készül. De ha inkább kicsiben, otthon hasznosítanánk újra készíthetünk belőle például virágágyást.

Ha fém kerítést hasznosítana újra, olvassa el alábbi cikkeinket, amiben mutatunk pár példát.

Fém rácsos kerítés újra hasznosítása: VERTIKÁLIS NÖVÉNYFUTTATÓ KÉSZÍTÉSE MEGMARADT RÁCSOKBÓL

Fém sík rács újra hasznosítása: LEGEGYSZERŰBB SZERSZÁMTÁROLÓ KÉSZÍTÉSE FÉM RÁCSBÓL

Sűrű szövésű tekercses fém rács újra hasznosítása: ÉKSZERTARTÓ DRÓTRÁCS KÉSZÍTÉSE

Tekercses kerítés újra hasznosítása: VIRÁGTORONY KÉSZÍTÉSE 8 LÉPÉSBEN