TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Hogyan telepítsünk nedves talajra?

2023.05.19

A helyszín megfelelő előkészítése nem csak megkönnyíti, hanem sokszor szükségszerű a kerítés telepítéséhez. Gondot okozhatnak a kert egyéb elemei, mint a fák, vagy sziklák, de a terep rendezése is fontos lehet, ha a talaj egyenetlen. De mit tehetünk akkor, ha a talaj nedves?

Nem csak akkor lehet gondunk a vízzel, ha sokat esik az eső, hanem vannak olyan fekvésű telkek is, amelyek egyszerűen  nedvesebbek, mint mások. Ez elsősorban a talaj összetétele, a telek fekvése, és a talajvíz elhelyezkedése befolyásolhatja.

Hogy hogyan készítsük elő a területet a kerítés beépítésére, arról  ITT olvashat többet.

Ebben a írásban kifejezetten a nedves talajjal fogunk foglalkozni.

Telepítés nedves terepen

Alapvetően a építkezés nedves élőhelyen is lehetséges, de ehhez más stratégia és eszközök kellenek, amelyek általában többe is kerülnek.

Ezért a legegyszerűbb az, hogy ha lehetséges elkerüljük, a nedves talajra történő telepítést. Az esőre például az a kézenfekvő megoldás, hogy várjuk meg, amig a föld megszárad.

De vannak, olyan területek, amik eleve nedvesek, mert olyan fekvésű, ahol magasabban van a talajvíz, illetve egy tó vagy folyó közvetlen közelében van.

A víz több problémát is okozhat, például nem szárad meg az betonalap, vagy nem tart jól, mert a körülötte lévő föld könnyen mozgatható. De probléma lehet az is, hogy télen a víz megfagy és szétfeszíti a kerítés földben lévő elemeit.

Hogyan készítheti elő a nedves talajt? 

Elmondható, hogy a vizes talajon sosem fogunk tudni eredményesen építeni, ha nem készítjük elő a talajt.

Ha azonban a házunk építkezése és a kerítés telepítés kb. egy időben történik, érdemes előre gondolkodni. A ház építésénél ugyanis felmerülhet a talaj kicserélése. Ez olyan erőfeszítés és költség, amit csak egy kerítés telepítés esetén nem éri meg, de ha a házépítésénél megfontolandó, akkor érdemes  azokra a területekre is gondolni, ahol a kerítés állni fog.

Ha kétségek merülnek fel a telek víz- és talajviszonyaival kapcsolatban, szükség lehet egy profi geotechnikai cég segítségére. Nemcsak az építési tevékenységekhez kapcsolódó talajminőségi szintet tudja felmérni, hanem meghatározza az ezen a területen szükséges változtatások költségeit is. A talaj elöntöttségi állapota a talajban speciális fúrások készítésével határozható meg. 

Másik lehetséges megoldás a talaj feltöltése, mely határozottan a leggyakrabban választott megoldás. Az ilyen típusú töltéseket leggyakrabban más építkezésekről származó törmelék és föld felhasználásával végzik.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ilyen esetekben ne magunk telepítsünk, hanem kérjük ki szakember tanácsát, segítségét.

Ha a talaj elázik vízelvezető rendszereket kell kialakítani, árkokat, csatornákat, amelyek elvezetik a felesleges nedvességet.

Kerítés nedves talajon - milyen megoldások válhatnak be?

  • Rendkívül fontos a megfelelő alapozás kiválasztása. Ezeken a területeken a födém alapozás a legjobb.

 

  • Vízszigetelés szükséges lehet, azonban nem ad 100%-os garanciát, hogy a terület szárazon marad.

 

  • Az alapok szélesebbek és mélyebbek.

 

  • Hollandiban, ahol sok az eső, és  nem köves a talaj, népszerű megoldás, hogy hosszabb oszlopokat használnak (pl. 3m) és kompresszoros cölöpverővel telepítik az oszlopokat. Ilyen eszköz kölcsönzőből bérelhető. Erre megfelelő beütőfejjel az összes 3m-es 40x60 oszlopunk alkalmas.

 

  • Magyarországon jobban elterjedt a földbe üthető fém 40x60mm oszloptartó, és ebbe 2m-es 40x60mm oszlop ráhúzható és csavarozva rögzíthető. Ez működik táblás kerítésnél nedves, sáros talajon is.

 

  • Webshopunkban megtalálható vadháló oszlop beütéses módszerrel telepítve alkalmas vizes területre. Pl.: 2,5m-ből 80-100 cm mélyen beütjük a talajba. Ez elég erősen tartja a vadhálót, de a Krypton 3D60-as táblát is.

 

  • Illetve fa kerítések (Vadász, Szarvas kerítés) hegyezett karó oszloppal vagy táblás kerítések földbe üthető oszlop tartóval, 7x7 fa oszloppal is telepíthetők az ideiglenesen nedves talajra.

 

  • Ha mindig nedves, iszapos, agyagos talajra telepítünk oszlopokat válasszunk talpas oszlopot, amire ráhúzzuk a gabion konténert, amit kővel töltöttünk ki. Ez a szerkezet ellensúlyozni fogja a kerítést.

 

 

Vizes élőhely előnyei

Úgy tűnik, hogy az építkezésnél a vizes élőhely csak negatívumokat vonz maga után. Ez részben igaz, mert sajnos több fáradtság és költség is. Azonban a környezeti értéke magas. Keveset kell locsolni, gyakran tavak vagy folyók mellett helyezkedik el, ami általában egy kellemes környezett jelent. Ha pedig a felesleges vizet egy kerti tóba vezetjük, sokat nyerhetünk vele. Hiszen különösebb fáradtság nélkül tudjuk fenntartani a kerti tavunkat, holott másoknak ez tervezést és víz töltést igényel.