TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Hogyan növeli a kerítése felújításával ingatlana értékét?

2021.07.09

A kerítés telepítése a legtöbb esetben megnöveli otthonának értékét. A kerítések hozzájárulhatnak a tulajdonos nyugalmához és biztonságérzetéhez, ezáltal olyan funkciót lát el, melyre a vevőnek már nem kell gondot fordítania a vásárlás után. Magyarországon szinte nem is látunk lakóházat kerítés nélkül, de nem mindegy milyen az a kerítés. Bár mindenki szereti kiválasztani a saját igényeinek legmegfelelőbbet, az ingatlan vásárlásakor akkor is előny a jó állapotban lévő kerítés, ha az nem feltétlenül a vásárló ízlését tükrözi, mivel elsősorban a ház paramétereit fogja felmérni és a kerítés abban a kérdésben fontos, hogy funkcionál-e vagy pedig még annak javítása is plusz munkát fog jelenteni.

Ha jó benyomást akarunk tenni a vevőre, érdemes a kerítésre is egy kis energiát szánnunk. Négy pontba szedtük össze, hogyan növelheti ingatlana étékét a megfelelő kerítés.

 

Esztétikum

Az esztétikum alatt nem azt értjük, hogy minél díszesebb kerítést érdemes választani. Egy stabil, jól funkcionáló kerítés mindenképpen hozzá fog adni az ingatlan esztétikai értékéhez is. Hiszen minden esetben úgy vagyunk, hogy ha még használtat is veszünk valamiből, szeretjük, ha az tiszta, rendezett. A vevőben sokszor az első benyomás marad meg a legerősseben, és abba beletartozik a kerítés is.
Az esztétikum ezenkívül abban az esetben is fontos, ha a kert egyes részei vagy talán a szomszédság nem a legvonzóbb adottságokkal rendelkezik. Egy zárt, kellően magas kerítés jótékonyan eltakarja a hibákat. Még akkor is sokat számít, ha az érdeklődő tudatában van, mi van a kerítés másik oldalán, mert ő is látja, hogy ez nem okoz problémát a jó minőségű kerítés miatt.

 

Igények kielégítése

Gondoljunk bele, miért választ valaki kertes házat. Nyilván fontos neki, hogy a család biztonságban és nyugalomban tölthesse szabad idejét a kertben és azt tervezi, hogy minél több időt töltenek majd ott. Ha ebbe belegondolunk, adja magát, hogy a potenciális vásárló keresi ezeket a lehetőségeket. Az udvart minden esetben érdemes eladás előtt rendbe tenni, amihez a kerítés telepítése is nagyban hozzá járul. Főleg családok esetében fontos, hogy ha még nem készült el a ház felújítása a gyerekek és háziállatok biztonságban legyenek a kertben, mert biztosan a kerítés az utolsók közt lesz, amire időt és pénzt szeretnének szánni.

 

A kerítés típusa

A ház értékének változását nagyban befolyásolja a beépített kerítés típusa. Ha megfelelő anyagot választ felhívhatja a figyelmet az ingatlanra, de ha rosszat, elveheti a komolyan érdeklődők kedvét is. Az olyan anyagokból készült kerítések, mint a fa, a wpc vagy az alumínium esetében, a ház viszonteladásakor az anyagárak és a szerelési költségek akár dupláját is visszahozhatják.

Ha azért újítunk, mert szeretnénk az ingatlan értékét növelni a fa-, wpc- és alumínium kerítések a legjobb választás. De persze minden anyag esetében vannak feltételek is. Például egy fából készült kerítésnek alacsonyabb az telepítési költsége, mint egy wpc-nek vagy alumíniumnak, de a wpc kerítések nem igényelnek ugyanolyan szintű karbantartást, mint egy fa kerítés. A legkevésbé ajánlott választás a drótkerítés, illetve a nagyon alacsony esztétikájú típusok. Lehet, hogy ezek beszerzési és telepítési költsége alacsony, de nem valószínű, hogy ugyanolyan jól járunk az eladáskor, mint egy drágább kerítés esetében.

 

A telepítés az értéket is befolyásolja

Egy másik dolog, amelyet figyelembe kell venni az a szakszerű telepítés. Az amatőrök által telepített kerítéseknél az idő múlásával sokkal nagyobb a romlás veszélye, mint a szakember által telepítettek esetében. Ha szakértőt alkalmaz a kerítés telepítéséhez, biztos lehet benne, hogy az tartósan és minőségi eredményt fog kapni. A tapasztalat hiánya a DIY megoldásoknál mutatkozik meg, és megfelelő szakértelem nélküli telepítés nem növelheti annyira az ingatlan értékét, mint amennyire eredetileg vágyott. Míg a DIY telepítés is kielégíti a legtöbb esetben a tulajdonos igényeit, ha eladáson gondolkozunk, azért érdemes inkább szakembert alkalmazni, mert az ő munkájuk általában szebb és ami a legfontosabb tartósabb is. Az összetákolt eredményt a vevő is fel fogja mérni, és ezzel az üzletnek többet ártunk, mint használunk.