TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Gabion feltöltése: 5 kreatív ötlet

2021.05.28

Szeretne gabiont és épp azon gondolkozik, mivel tehetné különlegesség? A gabion kerítések nagy népszerűségnek örvendenek, amit a nagy variálhatóságának köszönhetnek. Nem csak a forma alakítható könnyedén a kedvünkre, de a kitöltésnek is számtalan módja van. Ebben a cikkben bemutatunk öt alternatív töltőanyagot, ami által a gabion sokszínűségét is alátámasztjuk.

A gabion kitöltése

A gabion kitöltésénél persze nem csak az anyagára kell gondolnunk, hanem a megfelelő kitöltési technológiára is. Nagyobb köveknél fontos, hogy kézzel forgassuk meg a köveket úgy, hogy azok minél kisebb réseket hagyjanak. A kisebb pár centi nagyságú köveket önthetjük is, viszont a háló nagyságának igazodnia kell a kövek nagyságához, hogy azok ne hulljanak ki. Különlegesebb töltúőanyagot is használhatunk, ahogy azt a későbbiekben látni fogjuk, viszont ezek az anyagok sokszor egyedi töltési technológiát igényelnek. Például zöld gabionfalak esetében gondoskodnunk kell arról, hogy a föld ne hulljon ki és a növényeket is locsolni, gondozni tudjuk.

1, Klasszikus kövek

Természetesen a leggyakoribb és legnépszerűbb anyag a kő. Azon belül is a mészkő, bazalt, kulé kavics. De a klaszikus kövekkel is lehet egyedit varázsolni például, ha mintákat alakítunk ki.

 

2, Üveg

Általában a gabionokkal foglalkozó üzletekben vásárolhatunk direkt töltőanyagnak használható gabionsziklát. Önmagában is rendkívül szép, de van még egy előnye. Mivel az üveg átengedi a fényt, így megvilágítható gabionfalunk lehet.
Azonban még egy különleges opció van az üveggel való töltésre. Balatonboglári Temető-dombon található Kék és Vörös kápolna körüli területeket gabion segítségével újították fel. Itt egyes emlékműveket, padokat üres pezsgősüvegekkel töltötték meg, így emlékeztek meg a város nagy múltú pezsgőgyártásáról.
A plackkal való feltöltést akár Ön is választhatja padok, támfalak építésekor.

3, Fa

Rendhagyó és mégis gyönyörű: ha gabionokat szeretne tölteni, nem feltétlenül kell köveket használnia. Mit szólna szép, masszív, fából készült korongokhoz, vagy mindkettő keverékéhez?

4, Zöld fal: föld és növények

A földdel töltött gabionoknak a szépség mellett nagy előnye a hangszigetelés és a növények által a szálló por megkötése, illetve a kellemes klíma kialakítása. Hogy milyen növényeket érdemes telepíteni az ilyen zöld falra az elsősorban ízlés kérdése, de azért kérdezzen bátran bármely kertészeti szakkereskedésben.

5, Építkezési hulladék

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha az építkezésen megmaradt bontott téglát, cserepet, egyéb anyagokat hasznosítjuk.

+1, Bármi

Sokat spórolhatunk, ha keverjük az áltaunk kedvelt dekoratív töltőanyagot más olcsóbb, könnyebben hozzáférhető anyaggal. Ha a gabion belsejébe teszünk akár bontott anyagot, akár pár zsák homokot, a látható külső részekre tegyük a dekoratív mészkövet vagy az általunk preferált anyagot. Ha figyelünk a töltésnél a kövek beforgatására, teljes mértékben fedhetjük a belső részeket.

 

Ha gabiont szeretne és szüksége lenne szakértő tanácsra, keresse bátran Jávor Richárd kollégánkat: +36/20-359-1784, javor.richard@keritesrendszerek.hu

Képek forrása: pinterest