TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Energiagyűjtő falak gabionból- Télen fűt, nyáron hűt

2021.02.15

Most egy számomra kedves témáról írhatok nektek, hiszen mindig is nagyon szerettem a gabionokat. Rengeteg fantázia lakozik bennük és persze kiváló design elemei lehetnek házunknak. Azonban a mai téma az esztétikánál kicsit komolyabb lesz, hiszen a hűtő fűtő gabionfalakról fogok írni.

Sokan nem is gondolnák mennyire hasznos lehet a gabionfalak beépítése otthonunkba, pedig egy kezdeti befektetéssel sokat spórolhatunk meg a jövőben. Ezek mellett manapság emberi feladatunk figyelni a fenntarthatóságra, valamint környezetvédelemre, melyekhez kiváló eszközként szolgálnak a hűtő fűtő gabionfalak.

Tudtátok, hogy gabionfal építésével klíma nélkül is el tudjuk érni nyári melegben a hűs szobákat? És télen a fűtés számlánkat is csökkenthetjük? Hiszen egy ilyen fal igen sok hőt tud megtartani. Na de hogyan is működik?

Fűtő hatás

A fűtő hatású gabionfal a házon belül helyezkedik el egy naptérben. A naptér olyan helyiség, ami a házzal soros kapcsolódásban van vagy vele teljesen összenyitható, átlátszó (általában üveg) fallal rendelkezik, fűtéssel viszont nem. Ahhoz hogy a fal a téli napokban minél több napfényt kapjon, a naptér déli tájolású. A gabion képes a hideg téli napokon is magába szívni a napsugarak termelte hőt, ami az üvegfelületen érkezik. Ugyanakkor a hőt nem csak a gabionfal, hanem a naptér is visszatartja. Ha ilyen hőtároló falat szeretnénk, szükségünk lesz ezek mellett egy levegő keringető rendszerre, melynek segítségével ezt a hőt el tudjuk juttatni a ház további részeire is.
Azt ajánljuk, hogy a gabionfal töltőanyagának válasszunk bazaltot. A vulkanikus kőzet sötét színe és tömege miatt remek hőtartó képességgel rendelkezik.

Hűtő hatás

A gabionfalak nem csak a hűvös téli napjainkat könnyíthetik meg, hanem nyáron is minket szolgálnak kiváló hűtő hatásuk miatt. Ezt a hatást víz csepegtetésével érhetjük el, viszont ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a gabionfal alá egy vízzáró réteget rögzítsünk. A víz csepegtetéssel elérjük, hogy a kövek lehűljenek, mely azt eredményezi, hogy a ház hőmérséklete is csökkenni fog, tehát nincs szükségünk továbbá légkondira, hiszen egy természetes légkondicionáló rendszerrel rendelkezünk. Ezt a módszert számos déli országban alkalmazzák már, ezzel is figyelve a fenntarthatóságra.

De mi az oka, hogy a téli működő fűtő hatás nem érvényesül? Egyrészt a téli hónapokban a napsugarak alacsonyabb szögben érik a gabionfalat, míg nyáron magasabb szögben. Mivel pedig a hőmegtartó fal egy naptérben áll, a tetőszerkezet árnyékolja ezeket a sugarakat, amelyeknek nagy része nem éri el a falat. Persze emellett árnyékolásról is gondoskodunk kell. Remek megoldás erre olyan kúszónövények telepítése mint például a zöldborsó. A naptér előtt felépített futtató, télen nem árnyékolja a falat, de nyáron, amikor a növények felkúsznak rá, hűs árnyékot ad.

Büszkeségeink közé sorolandó, hogy cégünk által forgalmazott gabionok segítségével építhette meg a BME csapat 2019-ben passzívház prototípusát, mellyel egy nemzetközi versenyen indultak el. Bővebb információkért kattints a linkre.

Örömünkre szolgált, hogy egy ilyen projekt segítségével még nagyobb rálátást kaphattunk gabionjaink lehetőségeire. Igaz hűtő fűtő hatásáról eddig is volt tudomásunk, azonban csodálatos élmény volt látni ennek megvalósítását. Rövid videónkban az építési munkálatokat is meg lehet figyelni: VIDEO

Elgondolkodtató téma a hűtő fűtő gabionfal, hiszen mennyi energiát spórolhatunk meg vele, valamint költségeinket is csökkenthetjük. Ennek az innovatív gondolkodásmódnak köszönhetően olyan helyzetet teremthetünk, melyben mindenki győztes, mi is és a környezet is.

 

Ha gabion vásárlásán gondolkozik, keresse fel szakértő kollégánkat értékes tanácsokért:
Jávor Richárd
Tel.: +36/20-359-17-84
E-mail: javor.richard@keritesrendszerek.hu

 

Szerző: Bán Rebeka