TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Alumínium vagy acél kerítés? Melyik a jobb választás?

2023.01.20

Összehasonlító sorozatunk folytatódik. Hogy megkönnyítsük a választás, elmondjuk, mi a különbség az alumínium és acél kerítés között, és önnek melyiket érdemes választania.

A kerítés anyagának kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznia mielőtt új kerítést telepít.

Sok-sok cikkben részleteztük már, melyik anyagnak mi az előnye. A fém kerítések erősek, hosszú élettartalmúak, és kevés gondozást igényelnek. Azonban a fém kerítéseken belül is választhatunk alumínium és acél között.

A mi kínálatunkból is acél és alumínium kerítések közül választhat.  Hogy miért hiányzik a vas kerítés a felsoroltak közül? Hiszen sokszor használjuk a kifejezést, hogy „vaskerítés”. Nos valójában a legtöbb esetben ilyenkor acél kerítésre gondolunk.

Az acél vas és szén ötvözésével készül, így sokkal nagyobb lesz a szakítószilárdsága, vagyis ellenállóbb lesz. A kovácsoltvas kerítések is a legtöbb esetben kovácsolt acélkerítések, tehát ezt a kifejezést leginkább a formára értjük.

Egyedi kialakításban találhatunk vas kerítéseket, főleg műemlék épületeknél, de manapság már egyik kerítésforgalmazó cég sem árul vas elemeket, csak acélt.

Na de mikor is válasszon acélt és mikor válasszon alumínium kerítést?

A tartóssági tényező

A fém kerítések normál használat során tartósabbak, mint például a fa táblák. Kevesebb gondozást igényelnek, nem szükséges a festegetésük, évszakonkénti ellenőrzésük, kezelésük.

Az alumínium kerítés előnye, hogy mechanikai sérülés során a levegővel érintkezve újra egy védőréteg képződik, ami megakadályozza a rozsdásodást. Az acél sajnos nem viselkedik így. Acél termékeinket különböző technikákkal, felületkezelési módszerekkel kezeltét, amelyek korrózióállóvá teszik. Viszont ha ez a réteg megsérül, például nekihajtanak vagy megkarcolják, akkor szabad felület keletkezik, ahol a rozsdásodás megindulhat. Ezért sérülés esetén szükséges a mielőbbi javítása javítófestékkel.

Az acél kerítésnek felületkezelési módjának köszönhetően így is kb. 30 év az élettartalma, tehát egy generáción át kitart, és cseréje általában csak akkor válik szükségszerűvé, amikor új trendek, technológiák miatt talán amúgy is változtatnánk a kerítésen.

Acél kerítéseink felületkezeléséről itt olvashat bővebben:

A TŰZIHORGANYZÁS ÉS GALVANIZÁLÁS TECHNOLÓGIÁI

AZ ACÉLKERÍTÉSEK SZÍNTEREZÉSI TECHNOLÓGIÁJA

 

A stílusfaktor

Bár mindenkinek más az ízlése, azért az látható, hogy az alumínium kerítés több lehetőséget kínál a változtatásra, és egyedi megjelenésre. Az alumínium kerítés a rendelkezésre álló lehetőségek segítségével jobban illeszthető otthona színeihez vagy stílusvilágához. Az acél kerítés korlátozottabb színekben elérhető, festett minta nélkül, míg alumínium lécekből akár fa mintával is nagy választékot találunk, a léceket pedig akár variálhatjuk is.

 

 

A költségtényező

Az előző két pontban kicsit jobban teljesített az alumínium kerítés, ennek pedig sajnos ára van. A legtöbb esetben az alumínium kerítés nagyobb befektetést igényel, de tegyük hozzá, hogy az acél kerítés is megéri az árát, mert egy jó minőségű kerítés. Ezért a legtöbben kombinálják a kettőt. Frontkerítésre egyedi tervek szerint megépített alumínium kerítést választanak, oldalsó és hátsó kerítésnek pedig a könnyebben szerelhető rácsos acélkerítést. Nyugodtak lehetnek, mert mindkettő hosszú évekig fogja védeni az otthonunkat.

Ha konkrét árakra kíváncsi, terveztesse meg kerítését kollégáinkkal.

Ügyfélszolgálat.

Ha viszont nem biztos benne, hogy e két kerítéstípus közül szeretne választani, olvassa el a többi összehasonlító cikkünket is.

DRÓTHÁLÓ VAGY FÉM PANELKERÍTÉS- MELYIKET VÁLASSZAM?

MIÉRT VÁLASSZA A WPC-T A FA VAGY FÉM TÁBLÁS KERÍTÉS HELYETT?

SZÉP KERÍTÉSEK- ÖSSZEHASONLÍTÁS

WPC KERÍTÉS- MELYIKET VÁLASSZAM?

OLCSÓ KERÍTÉSEK- ÖSSZEHASONÍTÁS

DUPLA DRÓTHÁLÓ KERÍTÉS KONTRA DÍSZKERÍTÉS

FÉM KERÍTÉS VAGY GABION? MELYIKET VÁLASSZAM?